Κρίσιμη μάχη στην Σ.Αραβία για το μέλλον ΗΠΑ και Μ.Ανατολής: Tί ζητά ο Μπάιντεν από τον Μπιν Σαλμάν για να διασωθεί η αμερικανική Ηγεμονία

Του Βασίλη Καπούλα

Εξαιρετικά κρίσιμη μάχη δίνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τ.Μπάιντεν, στην Σαουδική Αραβία εδώ και λίγες ώρες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τ.Μπάιντεν, μετέβη στην χώρα “παρίας” όπως είχε αποκαλέσει κάποτε την Σαουδική Αραβία προκειμένου να αποτρέψει την καταστροφή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην Μέση Ανατολή και την απώλεια ελέγχου των ζωνών επιρροής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τ.Μπάιντεν ξέχασε τις δυτικές αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την υπόθεση Τ.Κασόγκι κάνοντας μια μεγαλοπρεπέστατη κυβίστηση.

Yπενθυμίζουμε ότι στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Μπάιντεν δήλωνε ότι θέλει να καταστήσει τη Σαουδική Αραβία «κράτος παρία» μετά τη δολοφονία το 2018 του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Jamal Khashoggi.

Αφού εξελέγη αποχαρακτήρισε έκθεση η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman, είχε «εγκρίνει» τον φόνο. Αυτά όλα ξεχάστηκαν.

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι του “την έπεσαν” για την αλλαγή στάσης απέναντι σε “αυταρχικά καθεστώτα” όπως ο ίδιος έλεγε.

Οι στόχοι του Μπάιντεν – Καίγεται να μεταπείσει την Σαουδική Αραβία

Δεν είναι τυχαίο ότι τη στιγμή που ο Τ.Μπάιντεν ξεκινούσε την περιοδεία του στην Μέση Ανατολή, ο Πρόεδρος του Διεθνούς Φόρουμ BRICS, Purnima Anand, ανακοίνωσε ότι η Σαουδική Αραβία θα υποβάλλει αίτηση για ένταξη στους BRICS.

Οι στόχοι των ΗΠΑ στην Τζέντα είναι οι εξής:

  1. Να μην ενταχθεί η Σαουδική Αραβία στους BRICS
  2. Να διακόψει τις σχέσεις με την Κίνα. Η Κίνα ήδη, μέσω κοινοπραξίας φιλικών εταιρειών εξαγόρασε το 49% του Σαουδαραβικου κολοσσού ΑRAMCO.
  3. Να διακόψει την επαναπροσέγγιση Ιράν-Σαουδικής Αραβίας μέσω Κίνας. Υπενθυμίζουμε ότι το Ιράν έχει υπογράψει 20ετη στρατηγική συνεργασία με το Πεκίνο.
  4. Να μην τιμολογήσει η Σαουδική Αραβία τον “μαύρο χρυσό” σε Γουάν αλλά να παραμείνει προσδεμένη στα “πετροδολάρια”
  5. Να την πείσει να αυξήσει την παραγωγή  πετρελαίου
  6. Να διακόψει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου

Όμωςακόμη κι αν οι Σαουδάραβες θέλουν, δεν μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή. Συν τοις άλλοις, οι ίδιοι χρειάζονται το φθηνό ρωσικό μαζούτ για δύο κυρίως λόγους.

Πρώτον γιατί ακούγεται έντονα ότι τα αποθέματα πετρελαίου της Σ.Αραβίας δεν είναι πλέον αρκετά και κάποια στιγμή νομοτελειακά θα τελειώσουν και δεύτερον γιατί φαίνεται ότι σχεδιάζουν να ενταχθούν στην οικονομική λέσχη των BRICS ώστε να αποστασιοποιηθούν από τις δυτικές χώρες και να ευθυγραμμιστούν περισσότερο με τη Ρωσία και την Κίνα.

Η άνοδος των BRICS και η πιθανή ένταξη των Σαουδάραβων θα σημάνει την απώλεια της Μέσης Ανατολής και γενικότερα της διεθνούς τάξης από τις ΗΠΑ.

Αν η Σαουδική Αραβία εισέλθει στους BRICS τότε αρκετές χώρες “δορυφόροι” θα αποστασιοποιηθούν επίσης από την Δύση και τις ΗΠΑ.

Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός πως τα ΗΑΕ διορίζουν πρεσβευτή στην Τεχεράνη κάτι που δείχνει πως υπάρχουν υπόγειες διεργασίες μεταξύ των τριών εμπλεκομένων κρατών.

Η Σαουδική Αραβία υπερδιπλασιάζει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου

Τα νέα δεν είναι καθόλου καλά για τον Τ.Μπάιντεν και τις ΗΠΑ. Όπως έχει ήδη ενημερώσει το WarNews247, οι Σαουδάραβες εισάγουν πλέον ποσότητες ρεκόρ ρωσικού πετρελαίου.

Νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για άνοδο κατά 100% στο ενεργειακό εμπόριο Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας

Η Saudi Arabia, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, υπερδιπλασίασε την ποσότητα ρωσικού μαζούτ που εισήγαγε το δεύτερο τρίμηνο για να τροφοδοτήσει τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για να καλύψει τη ζήτηση για ψύξη του καλοκαιριού και να απελευθερώσει το αργό πετρέλαιο του ίδιου του βασιλείου για εξαγωγή, σύμφωνα με στοιχεία και οι έμποροι.

Στοιχεία που έλαβε το Reuters μέσω της παρακολούθησης πλοίων της Refinitiv Eikon έδειξαν ότι η Σαουδική Αραβία εισήγαγε 647.000 τόνους (48.000 βαρέλια την ημέρα) μαζούτ από τη Ρωσία μέσω ρωσικών και εσθονικών λιμανιών τον Απρίλιο-Ιούνιο του τρέχοντος έτους έναντι 320.000 τόνων της περσινής αντίστοιχης περιόδου!

Για ολόκληρο το έτος 2021, η Σαουδική Αραβία εισήγαγε 1,05 εκατομμύρια τόνους ρωσικού μαζούτ.

Το βασίλειο στρέφεται στο πετρέλαιο για να καλύψει τις ανάγκες σε ενέργεια, οι οποίες συνήθως κορυφώνονται καθώς η ζήτηση για ψύξη αυξάνεται με τις θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Η Σαουδική Αραβία έχει επίσης εισαγάγει περισσότερο ρωσικό μαζούτ μέσω του πετρελαϊκού κόμβου της Μέσης Ανατολής Fujairah στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δήλωσαν έμποροι.

Η Fujairah έχει λάβει 1,17 εκατομμύρια τόνους ρωσικού μαζούτ μέχρι στιγμής φέτος σε σύγκριση με 0,9 εκατομμύρια τόνους την ίδια περίοδο πέρυσι.

Επιπλέον 0,9 εκατομμύρια θα μπορούσαν να παραδοθούν στη Fujairah μόνο τον Ιούλιο, σύμφωνα με την shiptracking, ανεβάζοντας το σύνολο σε 2,1 εκατομμύρια μέχρι στιγμής φέτος, ξεπερνώντας τους 1,64 εκατομμύρια τόνους για ολόκληρο το 2021.

Μεγάλο μέρος του μαζούτ στη Φουτζέιρα πωλείται εκεί ως καύσιμο για πλοία, αλλά ένα μέρος του αποστέλλεται σε γειτονικές χώρες. Δεν είναι σαφές πόσα επιπλέον ρωσικά καύσιμα ρέουν στη Σαουδική Αραβία μέσω της Fujairah.

Ταυτόχρονα, υπάρχει ροή ρωσικού πετρελαίου μέσω της Αιγύπτου. Οι εισαγωγές καυσίμων της Σαουδικής Αραβίας από την Αίγυπτο εκτινάχθηκαν σε 110.000 bpd-ρεκόρ τον Ιούνιο.

Τί θα προσφέρει ο Μπάιντεν – Θα τα καταφέρει;

Ο Μπάιντεν προγραμμάτισε μια ολόκληρη περιοδεία στην Μέση Ανατολή και στις πετρελαϊκές χώρες. Πρώτα στο Ισραήλ και στη Δυτική Όχθη, και τώρα στη Τζέντα, όπου αναμένεται να συμμετάσχει σε σύνοδο κορυφής με κορυφαίους αξιωματούχους από το Μπαχρέιν, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Ιράκ, το Κατάρ, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν και τις SA.

Στο άρθρο του, ο Μπάιντεν εξήγησε γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν ξαφνικά ένα τόσο μεγάλο ταξίδι:

«Θα ταξιδέψω στη Μέση Ανατολή για να ξεκινήσω ένα νέο κεφάλαιο στην Αμερική. Οι ενεργειακοί πόροι της είναι ζωτικής σημασίας για να αμβλύνουν τις κινήσεις της Ρωσίας…

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη ρωσική επιθετικότητα, να τοποθετηθούμε στην καλύτερη θέση για να ξεπεράσουμε την Κίνα και να εργαστούμε για περισσότερη σταθερότητα σε μια σημαντική περιοχή του κόσμου.

Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να συνεργαστούμε με χώρες που μπορούν να επηρεάσουν αυτά τα αποτελέσματα. Η Σαουδική Αραβία είναι ένας από αυτούς».

Προηγουμένως, η Ουάσιγκτον και το Ριάντ είχαν συνεργαστεί στενά στον τομέα της παραγωγής πετρελαίου: η Σαουδική Αραβία ήταν από καιρό ο κύριος πυλώνας των Ηνωμένων Πολιτειών σε θέματα ενεργειακού εφοδιασμού. Η κατάσταση άλλαξε μετά την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα, όταν οι Αμερικανοί αποφάσισαν να αναπτύξουν την εξόρυξη σχιστόλιθου.

Τι μπορεί να κάνει ο Μπάιντεν; Μπορεί να ζητήσει από την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει τον όγκο του παραγόμενου πετρελαίου. Όμως αυτό σημαίνει ότι θα πέσει η τιμή. Άρα ποιο είναι το όφελος για τη Σαουδική Αραβία αν πέσει η τιμή; Και τι μπορούν να προσφέρουν οι ΗΠΑ σε αντάλλαγμα;

Σύμφωνα με τη συμφωνία του 1975, η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε να πουλάει πετρέλαιο σε δολάρια και να κρατά αυτά τα δολάρια σε τράπεζες των ΗΠΑ με αντάλλαγμα την εθνική ασφάλεια. Όμως εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχει πόλεμος με την Υεμένη. Οι αντάρτες της Υεμένης θέλουν να ελέγξουν τις εγκαταστάσεις πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και γι αυτό κτυπούν με ρουκέτες, οβίδες, drones.

Σύμφωνα με το Ριάντ, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Αυτό είναι το πρώτο θέμα.

Δεύτερο, αν η Σαουδική Αραβία συμφωνήσει με τους όρους του Μπάιντεν, αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία του ΟΠΕΚ+ θα καταστραφεί. Ο ΟΠΕΚ είναι περίπου το 18% της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου. Μαζί με το συν (ένα μπλοκ 10 χωρών με επικεφαλής τη Ρωσία), αυτό είναι ήδη το 34% της παγκόσμιας αγοράς.

Η εμπειρία των τελευταίων πέντε ετών δείχνει ότι μια τέτοια συμμαχία καθιστά δυνατή τη ρύθμιση του όγκου των προμηθειών και, κατά συνέπεια, των τιμών. Το δεκαοκτώ τοις εκατό δεν μπορεί να ρυθμιστεί και η Σαουδική Αραβία το γνωρίζει πολύ καλά αυτό.

Τι κερδίζει το Ριάντ εάν ακολουθήσει τις εντολές του Μπάιντεν; Την καταστροφή του ΟΠΕΚ +, την αδυναμία ρύθμισης της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου και την πτώση του κόστους του πετρελαίου λόγω της αύξησης παραγωγής από την Σαουδική Αραβία.

Απομένει μόνο μία χώρα που μπορεί να αυξήσει τον όγκο παραγωγής, και αυτή είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ότι συμβεί με την Σαουδική Αραβία θα συμβεί και με τα ΗΑΕ.

Για να προσφέρει ο Μπάιντεν κάτι σημαντικό, πρέπει να βρει κάτι…. Και αυτό είναι πολύ δύσκολο.

Σίγουρα μια “λύση” για κάποιους θα ήταν ένας πόλεμος με το Ιράν ο οποίος θα τίναζε όλη την περιοχή στον αέρα. Η επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ και το άνοιγμα του εναέριου χώρου βοηθούν στην εξομάλυνση των σχέσεων αλλά δεν αρκούν γι αυτά που ζητούν οι Αμερικανοί.

warnews247.gr

 

Αφήστε μια απάντηση