Δραματική προειδοποίηση Ουκρανίας: Μετά το φυσικό αέριο… η Ευρώπη δεν θα έχει ούτε σιτάρι

Οι αγρότες της Ουκρανίας θα φυτέψουν έως και κατά τα δύο τρίτα λιγότερο σιτάρι αυτό το έτος, εάν η κύρια οδός εξαγωγών της χώρας εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένη, παρατείνοντας την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, προέβλεψε ο υπουργός Γεωργίας της χώρας.

Ο Mykola Solskyi είπε ότι οι αγρότες αντιμετώπιζαν οικονομική κρίση εάν δεν αρθεί ο ρωσικός αποκλεισμός της Μαύρης Θάλασσας.

Πολλοί δεν θα έχουν τα μετρητά για να πληρώσουν για σπόρους, λίπασμα, ζιζανιοκτόνα και καύσιμα για το χειμερινό σιτάρι και θα καλλιεργούσαν αντ’ αυτού κραμβόσπορο, το οποίο δεν χρησιμοποιείται στην παραγωγή δημητριακών ή ψωμιού, αλλά έχει υψηλότερη τιμή και χαμηλότερη απόδοση.

Ο Solskyi είπε στους Financial Times ότι ένας παρατεταμένος αποκλεισμός θα στερήσει από τους αγρότες τις ταμειακές ροές, οδηγώντας σε περαιτέρω μεγάλες μειώσεις στις εξαγωγές.

«Οι αγρότες θα μειώσουν τη χειμερινή σπορά, το σιτάρι και το κριθάρι από 30% σε 60%», είπε.

Η Ουκρανία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρωσία για μια συμφωνία για την επανέναρξη των εξαγωγών τροφίμων μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ωστόσο, εάν τα λιμάνια της Ουκρανίας παραμείνουν κλειστά την επόμενη άνοιξη, ο Solskyi είπε ότι οι αγρότες θα «μειώσουν δραματικά» τη σπορά καλαμποκιού και θα καλλιεργούσαν σόγια και ηλίανθους, πάλι λόγω χαμηλότερων αποδόσεων και υψηλότερων τιμών.

Η χαμηλότερη παραγωγή σιταριού και καλαμποκιού το 2023 θα παρατείνει τις παγκόσμιες ελλείψεις σιτηρών και θα ωθήσει τις τιμές των τροφίμων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι σιδηροδρομικές εξαγωγές είναι περιορισμένες επειδή η Ουκρανία και οι γείτονές της στην ΕΕ χρησιμοποιούν διαφορετικά μεγέθη εύρους τροχιάς και υπάρχουν λίγες εγκαταστάσεις μεταφόρτωσης.

Οι εναλλακτικές διαδρομές οδικώς ή μέσω του ποταμού Δούναβη αντιπροσωπεύουν ένα κλάσμα των κανονικών θαλάσσιων αποστολών, οι οποίες πέρυσι εκτελούσαν 6-7 εκατομμύρια τόνους το μήνα.

Περίπου 20 εκατομμύρια τόνοι ουκρανικών σιτηρών έχουν κολλήσει σε αποθήκες.

Ο ιδρυτής της BlackRock, Larry Fink είπε στους FT την περασμένη εβδομάδα ότι οι «γεωπολιτικές» συνέπειες του πληθωρισμού των τροφίμων υποτιμώνται από τους επενδυτές.

Αν και μόνο το 75% της καλλιεργήσιμης γης της Ουκρανίας σπάρθηκε φέτος, η κυβέρνηση αναμένει ότι η συνολική καλλιεργήσιμη συγκομιδή θα είναι 10% μεγαλύτερη από ό,τι προβλεπόταν πριν από μερικούς μήνες, σε 60 εκατ. αντί 55 εκατ. τόνους, χάρη στις καλές συνθήκες καλλιέργειας.

warnews247.gr

Αφήστε μια απάντηση