Τελειώνει ο χρόνος του Ερντογάν: Ασφυκτικές πιέσεις για αγορά μαχητικών – «Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα – Υπάρχει Ελληνική υπεροχή»

Ποιο μαχητικό θα επιλέξει;

Ασφυκτικές πιέσεις ασκούνται στον Ρ.Τ.Ερντογάν καθώς τελειώνει ο χρόνος της τουρκικής Αεροπορίας για την επιλογή μαχητικού. Το άσχημο κλίμα στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις καταδεικνύεται περίτρανα από τα πρωτοσέλιδα των τουρκικού Τύπου.

O Eρντογάν καλείται να επιλέξει την καλύτερη λύση από τις χειρότερες επιλογές που διαθέτει. Eurofighter ή μαχητικό από την Aνατολή; Γιατί τα Rafale που ονειρεύονται είναι εκτός ατζέντας και το ΤF-X αργεί…

Σε αναμμένα κάρβουνα εξακολουθεί να βρίσκεται η Τουρκία σε ότι αφορά στην εξοπλιστική αναβάθμιση της Ελλάδας. Οι αναλυτές στην Τουρκία, προβληματίζονται ιδιαίτερα ειδικά μετά την στιγμή που το αμερικανικό Κογκρέσο έβαλε «μπλόκο» στην απόκτηση μαχητικών F-16 στην Άγκυρα.

«Η Ελλάδα θα έχει υπεροχή στους αιθέρες»

Χαρακτηριστικό είναι το θέμα που φιλοξενεί στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Cumhuriyet, το οποίο αναφέρει στην πρώτη σελίδα «Σε λίγα χρόνια η Ελλάδα θα έχει υπεροχή στους αιθέρες».

Στις αναλύσεις στις εσωτερικές σελίδες της εφημερίδας επισημαίνεται, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ότι «η Τουρκία πρέπει να κινηθεί γρήγορα», καθώς «οι Έλληνες προχωρούν γρήγορα με τα μαχητικά».

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα σχολιάζει ότι η Τουρκία αγόρασε τους ρωσικούς S-400, αλλά δεν κατάφερε να τους χρησιμοποιήσει, ενώ δεν καταφέρνει – όπως φαίνεται μέχρι στιγμής – να πάρει και τα F-35.

«Έτσι όπως πάει η κατάσταση, η Τουρκία σε λίγα χρόνια παίρνει το ρίσκο να χάσει την αεροπορική υπεροχή απέναντι στην Ελλάδα» αναφέρει η εφημερίδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Τούρκος αναλυτής Καρακούς τονίζει σχετικά με τις συζητήσεις Μακρόν-Ερντογάν:

«Πιστεύω πως ο κύριος πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλησε να δείξει πως αν η ιστορία με τα F-16 πάει με αυτόν τον τρόπο, τότε μπορεί να κάνει μια κίνηση που να παραπέμπει σε αγορά Rafale από τη Γαλλία».

Και συνεχίζει:

«Γιατί είναι σημαντικά τα Ραφάλ; Δείτε, λόγω του ότι εμείς δεν μπορέσαμε να πάρουμε τα F-35, διαμορφώθηκε το εξής περιβάλλον. Γνωρίζετε πως το πλοίο Anadolu κατασκευάστηκε ώστε να αναλάβει τον ρόλο του αεροπλανοφόρου και θα εξοπλιζόταν με τα F-35».

Προσθέτει ότι «Ακολούθως φτάνει το πλοίο “Θράκη” (Trakya), το οποίο επίσης θα εξοπλιζόταν με F-35. Κατά κάποιο τρόπο αυτά θα ήταν τα αεροπλανοφόρα. Αλλά καθώς δεν μπορέσαμε να πάρουμε τα F-35 το σχέδιο περί αεροπλανοφόρου χάθηκε.

»Αλλά, ταυτόχρονα, τα αεροπλάνα Rafale είναι αεροσκάφη τα οποία με κάποιο τρόπο μπορούν επίσης να κάνουν κάθετη απονήωση και προσνήωση σε αεροπλανοφόρα».

Για να καταλήξει:

«Κατά τη γνώμη μου, οι Γάλλοι είναι έτοιμοι γι’ αυτό. Γιατί; Διότι βρίσκονται σε διένεξη με την Αμερική».

«Ελληνικά και εβραϊκά λόμπι εργάζονται εναντίον της Τουρκίας»

Στο θέμα αναφέρεται και η εφημερίδα Aksam, η οποίας υποστηρίζει ότι «ελληνικά και εβραϊκά λόμπι εργάζονται εναντίον της Τουρκίας».

Προσθέτει ότι οι δύο αυτοί παράγοντες «βάζουν εμπόδια και όρους για τα F-16», αναφερόμενη στους όρους που τίθενται στο ψήφισμα του Κογκρέσου σχετικά με τις τουρκικές υπερπτήσεις και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Αναφορά στο θέμα των ελληνικών εξοπλισμών γίνεται και στην εφημερίδα Milliyet.

Αφήστε μια απάντηση