Λαβή τζούντο από Β.Πούτιν στην ΕΕ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπαγώνει καταθέσεις ρωσικών τραπεζών με αντάλλαγμα τρόφιμα & Φ.Α. από Gazprom!

Σοκ στην Ουκρανία: Έσπασε το ενιαίο μέτωπο των κυρώσεων

Η ΕΕ αποφάσισε να ξεπαγώσει καταθέσεις ρωσικών τραπεζών υπό το πρόσχημα επισιτιστικής κρίσης όμως η πραγματικότητα είναι ότι η Γερμανία δέχτηκε να υπάρξει ανταλλαγή μέρους των κυρώσεων με… λίγο φυσικό αέριο από την Gazprom. 

Η είδηση έχει προκαλέσει σοκ στην Ουκρανία που βλέπει να χάνει την στήριξη που είχε εντός της ΕΕ.

Β.Πούτιν: Η Gazprom θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της

Μάλιστα ο πρόεδρος της Ρωσίας Β.Πούτιν επιβεβαίωσε ότι ο -ελεγχόμενος από το Κρεμλίνο- ενεργειακός κολοσσός Gazprom είναι έτοιμος να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του αναφορικά με τις εξαγωγές φυσικού αερίου.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη, όπου συναντήθηκε με τους ηγέτες της Τουρκίας και του Ιράν, ο Πούτιν ανέφερε επίσης ότι η Gazprom δεν ευθύνεται για τη μείωση των ροών φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής από το Κίεβο της διαμετακόμισης μέσω Ουκρανίας στην Ευρώπη.

Παρά ταύτα, προειδοποίησε ότι οι ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1, του μεγαλύτερου αγωγού που μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, ενδέχεται να μειωθούν περαιτέρω εξαιτίας της αργής προόδου στη συντήρηση του εξοπλισμού.

Ο αγωγός παραμένει σε αδράνεια για προγραμματισμένη ετήσια συντήρηση από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου.

Στη συνέχεια ο Β.Πούτιν τόνισε ότι “για την ενεργειακή κρίση ευθύνεται η Ευρώπη που αποφάσισε να εγκαταλείψει τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας και να πειραματιστεί με τις νέες πηγές ενέργειας όπως οι ανανεώσιμες πηγές.

Δεν ξέρω αν αξίζει να μπω σε λεπτομέρειες για την ενεργειακή πολιτική των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν παραμελήσει τη σημασία των παραδοσιακών τύπων της ενέργειας και έχουν βασιστεί σε μη παραδοσιακές μορφές.

Είναι ειδικοί στον τομέα των μη παραδοσιακών σχέσεων, και στον τομέα της ενέργειας, αποφάσισαν να βασιστούν σε μη παραδοσιακούς τύπους ενέργειας.

Η Gazprom πάντα εκπληρώνει και σκοπεύει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», αλλά αντιμετωπίζει εμπόδια – για παράδειγμα, η Ουκρανία «χωρίς λόγο» έκλεισε μια από τις οδούς παροχής φυσικού αερίου που διέρχονται από το έδαφός της.

Επιπλέον, η Gazprom δεν έχει λάβει ακόμη στοιχεία για την τουρμπίνα για το Nord Stream 1, χωρίς τον οποίο ο όγκος των προμηθειών μέσω αυτού του αγωγού φυσικού αερίου θα μειωθεί κατά 50%.

Η Ρωσία είναι έτοιμη να ξεκινήσει το Nord Stream 2, αλλά τώρα υπάρχουν προβλήματα και με αυτή τη διαδρομή – το 50% του όγκου του φυσικού αερίου που προοριζόταν για αυτήν την διαδρομή έπρεπε να αποσυρθεί «για εσωτερική κατανάλωση».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπαγώσει καταθέσεις ρωσικών τραπεζών

Δύο πηγές από την Μόσχα δήλωσαν στο Reuters ότι επαλαμβάνονται κανονικά από την Πέμπτη οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, μετά την ολοκλήρωση της προγραμματισμένης συντήρησης.

Νωρίτερα πάντως, η Wall Street Journal ανέφερε, επικαλούμενη τον Ευρωπαίο επίτροπο για τον προϋπολογισμό, Γιοχάνες Χαν, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναμένει ότι ο αγωγός θα επαναλειτουργήσει μετά τις εργασίες συντήρησης.

Την ίδια ώρα, το ρωσικό πρακτορείο Tass- επικαλούμενο το Reuters- μεταδίδει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να ξεπαγώσει ορισμένες από τις καταθέσεις ρωσικών τραπεζών προκειμένου να διευκολύνει τις συναλλαγές στο παγκόσμιο εμπόριο τροφίμων και λιπασμάτων.

Τι σημαίνει αυτό; Μα κέρδη και έσοδα για την Ρωσία!

Σύμφωνα με το πρακτορείο, τα νέα μέτρα θα ληφθούν σήμερα και θα οδηγήσουν στην αποδέσμευση των «οικονομικών πόρων» των  ρωσικών τραπεζών VTB, Sovcombank, Promsvyazbank, Novikombank, Otkritie Bank, Rossiya Bank και VEB.

Η ΕΕ σχεδιάζει επίσης να διευκολύνει τις εξαγωγές τροφίμων από ρωσικά λιμάνια, οι οποίες ανεστάλησαν λόγω κυρώσεων, αν και τα μέτρα αυτά δεν επηρέασαν τις εξαγωγές τροφίμων (σσ άρα τι θα διευκολύνει; μάλλον την ίδια την Ρωσία..)

Σύμφωνα με το προσχέδιο του εγγράφου, τα κεφάλαια θα ξεπαγώσουν αφού «διαπιστωθεί ότι είναι απαραίτητα για την αγορά, εισαγωγή ή μεταφορά γεωργικών προιόντων, λιπασμάτων και τροφίμων…

Ξεχωριστά, με απόφαση που θα εγκριθεί σήμερα, στις 20 Ιουλίου, η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, θα υπόκειται επίσης σε δέσμευση των περιουσιακών της στοιχείων, με εξαίρεση τους πόρους που απαιτούνται για το εμπόριο τροφίμων, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters.

Θα μείνει η άρση των κυρώσεων μόνο εκεί ή θα υπάρξουν και άλλες συμφωνίες “κάτω από το χαλί” για να επαναλειτουργήσει ο Nord Stream 1;

Όπως και να χει είναι τεράστια νίκη για τον Β.Πούτιν. Ο πρόεδρος της Ρωσίας μοιάζει να έχει εγκλωβίσει την αδύναμη ΕΕ με μια λαβή τζούντο φέρνοντας στην επιφάνεια εσωτερικές αδυναμίες και αντιθέσεις. Η ΕΕ προχωρά σε αναγκαστική αναδίπλωση…

warnews247.gr

Αφήστε μια απάντηση