Αντιτουρκικό μένος σε όλο το Ιράκ: Πυρπολούν την τουρκική πρεσβεία – Βαγδάτη: Ήρθε η ώρα να φύγει ο τουρκικός Στρατός από την χώρα!

Πρωτοφανείς σκηνές διαδραματίζονται στην Βαγδάτη καθώς το αντιτουρκικό μένος απλώνεται σε όλη την χώρα. Η ιρακινή κυβέρνηση ζήτησε επίσημα να φύγει ο τουρκικό Στρατός και να διαλυθούν οι βάσεις του ενώ δεκάδες Ιρακινοί διαδηλωτές έχουν περικυκλώσει την τουρκική πρεσβεία.

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας δίνουν μάχη να τους κρατήσουν μακριά ενώ αρκετοί που ανήκουν σε σιιτικές πολιτοφυλακές κατάφεραν να σπάσουν την ζώνη ασφαλείας και να εισέλθουν μέσα στην πρεσβεία βάζοντας φωτιά.

Η τουρκική πρεσβεία, όπως και άλλα ιδρύματα που ανήκουν στην Τουρκία, βρίσκεται υπό πολιορκία για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. .Η υποστηριζόμενη από το Ιράν σημαία της Hashed Shaabi [PMU/PMF] υψώθηκε κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Βαγδάτη.

Η κατάσταση έχει πάρει άσχημη τροπή για την Άγκυρα αλλά το ερώτημα είναι πως θα καταφέρει το Ιράκ να διώξει την Τουρκία που έχει δεκάδες βάσεις στην χώρα; Πάντως για πρώτη φορά το Ιράκ φαίνεται διατεθειμένο να τραβήξει την κατάσταση, τουλάχιστον διπλωματικά, στα άκρα.

Διαβάστε επίσης: Εξέγερση κατά Τουρκίας στο Β.Ιράκ μετά το λουτρό αίματος: Βομβάρδισαν τουριστικό θέρετρο – Πολιορκούν την τουρκική πρεσβεία & θέτουν θέμα βάσεων…

Επιπλέον, αρκετές κορυφαίες δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ολλανδίας, έχουν καταδικάσει ή εκφράσει συλλυπητήρια στα θύματα.

Η Αίγυπτος εξέφρασε τα ειλικρινή της συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή της στο Ιράκ για τα θύματα της βάρβαρης επίθεσης που είχε ως στόχο τουριστικό θέρετρο στο Κυβερνείο Ντοχούκ στο ιρακινό Κουρδιστάν, όπου σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν αρκετοί άμαχοι, ανέφερε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωση την Πέμπτη.

«Η Αίγυπτος, με τον πιο έντονο τρόπο, καταδικάζει αυτή την αποτρόπαια επίθεση, τονίζοντας την ανάγκη σεβασμού των αρχών και των αποφάσεων του διεθνούς δικαίου που σχετίζονται με την προστασία των αμάχων.

Η Αίγυπτος επιβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξή της για την κυριαρχία του Ιράκ στο έδαφός της και για τα μέτρα που έλαβε η ιρακινή κυβέρνηση για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας της χώρας” ανέφερε η δήλωση του Αιγυπτιακού ΥΠΕΞ.

“Να φύγει η Τουρκία και ο Στρατός της από το έδαφος μας”

Επισκεπτόμενος τον τόπο του φονικού τουρκικού βομβαρδισμού στο Ζάχο αργά σήμερα το απόγευμα, ο Ιρακινός ΥΠΕΞ  είπε ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει αμέσως όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος του Ιράκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Φουάντ Χουσεΐν δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία πρέπει να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από το Ιράκ και το Κουρδιστάν, διαφορετικά “οι ιρακινοί θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους”.

Ταυτόχρονα, το ιρακινό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Πέμπτη τον Τούρκο πρεσβευτή στη Βαγδάτη Αλί Ρεζά Γκουνέι για τον χθεσινό φονικό βομβαρδισμό στην επαρχία Ντουχόκ, ζητώντας επίσημα την άμεση αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από το Ιράκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Βαγδάτη, το ιρακινό ΥΠΕΞ παρέδωσε «ένα έντονα διατυπωμένο σημείωμα διαμαρτυρίας» στον πρέσβη «που περιελάμβανε την καταδίκη της ιρακινής κυβέρνησης αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος που διέπραξαν οι τουρκικές δυνάμεις, το οποίο αντιπροσώπευε το αποκορύφωμα των συνεχών επιθέσεων τους κατά του Ιράκ».

Το Υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε ότι το Ιράκ έχει το δικαίωμα να λάβει όλα τα μέτρα που εγγυώνται διεθνείς συμφωνίες που θα προστατεύουν την κυριαρχία, το έδαφος και την ασφάλεια των πολιτών του από τέτοιες «κατακριτέες» επιθέσεις, ανέφερε επίσημη ανακοίνωση.

Εκτός από το αίτημα για αποχώρηση όλων των τουρκικών δυνάμεων από το Ιράκ, η Βαγδάτη «καλεί την Τουρκία να λύσει τα εσωτερικά προβλήματά της μακριά από τα σύνορα του Ιράκ και χωρίς να βλάπτει τον λαό του».

Ο Ηγέτης των σιιτών του Ιράκ Muqtada al-Sadr τόνισε ότι “αυτό που έκανε η Τουρκία είναι μια κήρυξη πολέμου στο Ιράκ: άμαχοι βομβαρδίζονται από βλήματα πυροβολικού”...

Ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα από το Ιράκ…

Έκτακτη συνεδρίαση το Σάββατο για την τουρκική επίθεση

Το ιρακινό κοινοβούλιο έχει προγραμματίσει έκτακτη συνεδρίαση για το ερχόμενο Σάββατο για να συζητήσει την τουρκική επίθεση που σκότωσε εννέα Ιρακινούς τουρίστες και τραυμάτισε 26 σε θερινό θέρετρο στο Ζάχο της περιοχής του Κουρδιστάν.

Οι βουλευτές υπέβαλαν προηγουμένως αίτημα στην προεδρία του κοινοβουλίου να ζητήσει επειγόντως συνεδρίαση για τη λήψη αποφασιστικών αποφάσεων κατά της Τουρκίας.

Σύμφωνα με ιρακινές πηγές, οι νομοθέτες ζήτησαν επίσης από τον πρωθυπουργό Μουσταφά Αλ-Καντίμι να συμμετάσχει στις συζητήσεις που αναμένεται να καταλήξουν σε αποφάσεις δεσμευτικές για την κυβέρνηση.

Αναπτύσσονται ιρακινά Pantsir-S στα σύνορα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιρακινός Στρατός άρχισε να αναπτύσσει ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir-S στα βόρεια της χώρας.

Στόχος είναι η κατάρριψη των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar.

Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι “αφού η Τουρκία έδειξε επιθετικότητα εναντίον των πολιτών του Ιράκ και των Κούρδων του Ιράκ, η Βαγδάτη αποφάσισε όχι μόνο να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της από την Τουρκία, αλλά και να μεταφέρει τα συστήματα αεράμυνας της (μιλάμε για τα συστήματα Pantsir-S που αγόρασε νωρίτερα από τη Ρωσία ), στα βόρεια της χώρας.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές, το Ιράκ σκοπεύει να καταρρίψει τουρκικά ελικόπτερα και drones που συμμετέχουν στην παράνομη τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ”.

Εθνικό πένθος στο Ιράκ – Διαδηλωτές έκαψαν και ποδοπάτησαν τουρκικές σημαίες

Βυθισμένο στο πένθος και την οργή, το Ιράκ ενταφιάζει σήμερα (21/7) τα θύματα του τουρκικού βομβαρδισμού που στοίχισε τη ζωή σε εννέα πολίτες, σε ένα πάρκο αναψυχής του Ιρακινού Κουρδιστάν. Μια τραγωδία που επιτείνει την ένταση στις σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών.

Η Βαγδάτη κατηγόρησε τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις για τα πλήγματα αυτά, ενώ η Άγκυρα αρνείται κάθε ευθύνη και με τη σειρά της κατηγορεί το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν.

Τα εννέα φέρετρα, καλυμμένα με την ιρακινή σημαία και με στεφάνια, μεταφέρθηκαν με στρατιωτικό αεροσκάφος από την Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης όπου τα υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός Μουστάφα αλ Καζίμι.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο αεροδρόμιο με τις οικογένειες των θυμάτων. Οι συγγενείς παρέλαβαν τις σορούς για να τις ενταφιάσουν. Οι περισσότερες κηδείες θα γίνουν στην πόλη Νατζάφ, όπως επιτάσσει η σιιτική παράδοση.

Η Πέμπτη ήταν ημέρα εθνικού πένθους για το Ιράκ, μετά την τραγωδία στην περιοχή του Ζάχο, όπου σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 23. Τα περισσότερα θύματα ήταν τουρίστες από το νότιο ή το κεντρικό Ιράκ που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τον καύσωνα και να βρουν λίγη δροσιά στα βουνά, στα σύνορα με την Τουρκία.

Σε ένα σπίτι της Βαγδάτης, ο Νουρ ήταν ένας από τους φίλους που πήγαν να συλλυπηθούν την οικογένεια για τον θάνατο του Αμπάς Αλάα. Ο 24χρονος μηχανικός παντρεύτηκε πριν από μία εβδομάδα και περνούσε τον μήνα του μέλιτος στο Κουρδιστάν. «Η σύζυγός του τραυματίστηκε», είπε ο Νουρ.

Όταν η οικογένεια επέστρεψε από το αεροδρόμιο με το φέρετρο, οι παρευρισκόμενοι ξέσπασαν: κάποιοι έκλαιγαν, κάποιοι ακουμπούσαν το κεφάλι στο φέρετρο για να πουν το τελευταίο αντίο. «Είναι σοκ για τους φίλους, για τους συγγενείς, δεν μπορούμε να το πιστέψουμε», είπε ο Νουρ.

Σήμερα το πρωί, κοντά σε ένα κέντρο χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων για την Τουρκία, το οποίο είχε τεθεί υπό την προστασία της αστυνομίας, μερικές δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και ζητούσαν την απέλαση του Τούρκου πρεσβευτή.

«Στην Τουρκία και την πρεσβεία της, λέμε φτάνει πια. Η φιλειρηνική στάση δεν εξυπηρετεί τίποτα, θέλουμε να κάψουμε την πρεσβεία, ο Τούρκος πρεσβευτής να απελαθεί. Η κυβέρνησή μας δεν κάνει τίποτα» είπε ένας 53χρονος άνδρας, ο Αλί Γιασίν.

«Πηγαίναμε προς την πλαγιά του βουνού, βομβαρδισμοί. Πηγαίνουμε προς τον καταρράκτη, βομβαρδισμοί. Πηγαίνουμε σ’ αυτήν την πλευρά, βομβαρδισμοί», είπε ο Μουστάφα Αλάα, 24 ετών, που βρισκόταν στο πάρκο αναψυχής με έναν φίλο του. «Τραβήξαμε τον φράχτη που ήταν γύρω από τον καταρράκτη. Κοιτάξαμε μέσα, είδα παιδιά πεσμένα στο έδαφος… Είναι μια εικόνα που δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου», πρόσθεσε.

Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν το βράδυ της Τετάρτης και σήμερα το πρωί σε όλη τη χώρα, από το Κιρκούκ μέχρι την Κερμπάλα και τη Νατζάφ. Οι διαδηλωτές έκαψαν και ποδοπάτησαν τουρκικές σημαίες ενώ στα πορτρέτα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν γράψει τη λέξη «τρομοκράτης».

Η Βαγδάτη σκλήρυνε τους τόνους, απαιτώντας την αποχώρηση των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων από όλο το ιρακινό έδαφος. Ανακοίνωσε επίσης ότι ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον επιτετραμμένο της στην Άγκυρα και διακόπτει τη διαδικασία για τον διορισμό νέου πρεσβευτή στην Τουρκία.

Γαλλία και Γερμανία καταδίκασαν την επίθεση στο Ζάχο, ζητώντας να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

 

Image

Image

Αφήστε μια απάντηση