Τελειώνουν Ουκρανία-Μολδαβία: Συγκρότηση ρωσικής “Ταξιαρχίας Οδησσός” για προέλαση μέχρι Υπερδνειστερία – Θερμό επεισόδιο με Κισινάου

Ετοιμάζεται για ένωση η Υπερδνειστερία – Στα 15 χλμ από Νικολάεφ οι Ρώσοι

Toυ Βασίλη Καπούλα

Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες του ρωσικού Στρατού για την κατάληψη των περιοχών Νικολάεφ και Οδησσού και ένωση με την Υπερδνειστερία. Εδώ και λίγες ώρες, ανακοινώθηκε η συγκρότηση της “Ταξιαρχίας Οδησσού” η οποία αποτελείται από εθελοντές πολίτες υπό την Διοίκηση των ρωσικών αερομεταφερόμενων δυνάμεων VDV.

Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι χτεσινές δηλώσεις του αυτοαποκαλούμενου υπουργού Εξωτερικών της Υπερδνειστερίας για ένωση με την Ρωσία ούτε το “θερμό επεισόδιο” Μολδαβίας -Μόσχας.

Πλέον ο ρωσικός Στρατός θα ξεκινήσει επιχειρήσεις ώστε να σφραγίσει την Μαύρη Θάλασσα επιβεβαιώνοντας απόλυτα το WarNews247 για την αφαίρεση του 50% των ουκρανικών εδαφών. Θα παραμείνει ένα ουκρανικό κρατίδιο διαλυμένο, έχοντας χάσει το 80% του ΑΕΠ του.

Διαβάστε επίσης

Αλλάζει ο χάρτης της Ευρώπης -Ταφόπλακα στην Ουκρανία έβαλε η Ρωσία: “Οι γεωγραφικοί στόχοι μας άλλαξαν” – Πάνε για κατάληψη του 50% της χώρας!

Ήδη οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στα 15 χλμ από τα περίχωρα του Νικολάεφ.Στο βίντεο 19χρονοι Ρώσοι στρατιώτες αναφέρουν:

“Είμαστε στην κατεύθυνση της Χερσώνας. Δεν υπάρχει καμία αντεπίθεση από τους Ουκρανούς.

Βρισκόμαστε στην πιο προωθημένη θέση μας. Από εδώ μέχρι τα περίχωρα του Νικολάεφ είναι μόλις 15 χλμ.

Ο δεύτερος Ρώσος στρατιώτης είναι μόλις 19 χρονών και είναι Διοικητής της 1ης Διμοιρίας.

“Το πυροβολικό μας δουλεύει ασταμάτητα, ημέρα και νύχτα.  Ειδικά την νύχτα υπάρχουν μαζικά πυρά. Προσπαθούν να διασπάσουν τις γραμμές μας σε μικρές ομάδες.

Η Χερσώνα είναι μακριά από εδώ. Οι ντόπιοι δεν πρέπει να ανησυχούν καθόλου”.

Ταξιαρχία “Οδησσός”

Σύμφωνα με ρωσικές στρατιωτικές πηγές, έχει συγκροτηθεί η “Ταξιαρχία Οδησσός”  με στόχο την κατάληψη των πόλεων Νικολάεφ και Οδησσού

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ταξιαρχίας της Οδησσού:

“Δεν θα υπάρχει έλεος για τους ναζί της Ουκρανίας, τους μισθοφόρους και τα όποια αποβράσματα Μπαντέρα από εμάς.

Η μονάδα αποτελείται κυρίως από Ουκρανούς πολίτες, οι οποίοι είναι κάτοικοι της Οδησσού και του Νικολάεφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχηματισμός και ο συντονισμός της νέας Ταξιαρχίας πραγματοποιήθηκε στο έδαφος της περιοχής Χερσώνα. Οι μαχητές της ταξιαρχίας φέρουν το σύμβολο Z και τη σοβιετική σημαία.

Παράλληλα, στην Χερσώνα, έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την δημιουργία μόνιμων ρωσικών στρατιωτικών μονάδων, δήλωσε  ο επικεφαλής της στρατιωτικής-πολιτικής διοίκησης της περιοχής, Βλαντιμίρ Σάλντο.

«Οι προπαρασκευαστικές εργασίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, οι οποίες στοχεύουν στο πού και πώς θα αναπτυχθούν στρατιωτικές μονάδες στο έδαφος της Χερσώνας.

Πρόκειται για διαφορετικές στρατιωτικές μονάδες που θα εγκατασταθούν σε μόνιμη βάση», πρόσθεσε.

Ξεκινούν προετοιμασίες στην Υπερδνειστερία

Δεν είναι τυχαίο ότι χτες υπήρξαν δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Υπερδνειστερίας για ένωση με την Ρωσία.

“Ο στόχος της Υπερδνειστερίας, της περιοχής που έχει αποσχισθεί από τη Μολδαβία, να γίνει τμήμα της Ρωσίας παραμένει ανεπηρέαστος από τον πόλεμο στη γειτονική Ουκρανία, δήλωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της περιοχής.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Υπερδνειστερίας Βιτάλι Ιγκνάτιεφ δήλωσε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Μόσχας στην Ουκρανία δεν επηρέασε τον στόχο της περιοχής του να ενταχθεί επίσημα στη Ρωσία, σύμφωνα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2006.

«Ο προσανατολισμός της Υπερδνειστερίας παραμένει αμετάβλητος καθ’ όλη την ύπαρξη της δημοκρατίας – αποτυπώνεται στα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στις 17 Σεπτεμβρίου του 2006, όπου δηλώνεται με σαφήνεια: ανεξαρτησία με ελεύθερη πρόσβαση στη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε ο Ιγκντάτιεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα διεθνή νομικά επιχειρήματα για την υπεράσπιση της έννοιας της κυριαρχίας και της ευρείας αναγνώρισης της δημοκρατίας έχουν διαμορφωθεί εδώ και πολύ καιρό και «δύσκολα κανείς μπορεί να τα αμφισβητήσει». Ο Ιγκνάτιεφ τόνισε ότι η δημοκρατία δεν βλέπει κανένα λόγο να διεξάγει επανειλημμένα δημοψηφίσματα για αυτό το θέμα.

Η πρωτεύουσα της περιοχής, το Τιρασπόλ, απέχει μόλις 100 χιλιόμετρα από το στρατηγικά σημαντικό λιμάνι της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, την Οδησσό.

Άμεση απάντηση από την Δούμα

Η Κρατική Δούμα απάντησε άμεσα στα όσα δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Υπερδνειστερίας.

 «Η πρόταση της Υπερδνειστερίας για ένταξη στη Ρωσία είναι θέμα του άμεσου μέλλοντος» είπε ο Ντμίτρι Μπελίκ, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας.

«Σήμερα, η Υπερδνειστερία είναι εκείνος ο θύλακας της Μολδαβίας που δεν θέλει να είναι με τη Ρουμανία και ταυτόχρονα φιλοξένησε με χαρά το ρωσικό ειρηνευτικό σώμα. Έτσι, η πρόταση της Υπερδνειστερίας για ένταξη στη Ρωσία δεν αφορά το απεριόριστο και μακρινό μέλλον, είναι μια κατεύθυνση στο εγγύς μέλλον.

Και επειδή είναι ρωσόφωνοι που είναι κοντά στο πνεύμα μας και ζουν εκεί, πρέπει να εξετάσουμε αυτή την πρόταση σοβαρά», είπε ο βουλευτής.

Μολδαβία: Να φύγει ο ρωσικός Στρατός -Μπλόκαρε τις ρωσικές δυνάμεις

Η Μολδαβία πέρασε στην αντεπίθεση και ζήτησε την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Υπερδνειστερία ως απάντηση στη δήλωση εκπροσώπων της Υπερδνειστερίας για ένωση με τη Ρωσία.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Μολδαβία δεν επέτρεψε στον ρωσικό στρατό να μπει στην Υπερδνειστερία.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Υπερδνειστερίας, το Κισινάου εμποδίζει την εναλλαγή ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού που συμμετέχει στην ειρηνευτική διαδικασία και, στην πραγματικότητα, μπλοκάρει την συμμετοχή του σε κοινές ασκήσεις, δημιουργώντας δυσκολίες στις δραστηριότητες της Κοινής Επιτροπής Ελέγχου.

“Η Μολδαβία δεν επέτρεψε σε ρωσικές δυνάμεις να αναπτυχθούν στο έδαφος της Υπερδνειστερίας, επικαλούμενη παραβίαση της ουδετερότητας και παράνομη παρουσία στο έδαφος της Μολδαβίας.

Επιπλέον, οι αρχές της Μολδαβίας ζήτησαν την άμεση απόσυρση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων από το έδαφος της Υπερδνειστερίας  γεγονός που δείχνει ότι το Κισινάου βρίσκεται σε άμεση αντιπαράθεση με τη Μόσχα” ανέφερε σχετικά ο ίδιος.

Το Κισινάου επιβεβαίωσε τα λόγια του Ignatiev, αλλά μόνο εν μέρει, σημειώνοντας ότι το μπλόκο στον ρωσικό Στρατό στην Υπερδνειστερία οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, ωστόσο, η Μολδαβία δεν παρεμβαίνει στην εναλλαγή των δυνάμεων, αν και απαιτεί από τη Ρωσία να αποσύρει αμέσως το ειρηνευτικό απόσπασμα από την περιοχή.

«Η Μολδαβία «σταμάτησε περιπτώσεις μη εξουσιοδοτημένης εισόδου ορισμένου ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού» λόγω μη συμμόρφωσης με ορισμένα κριτήρια. Έτσι, η μολδαβική πλευρά απαγόρευσε την είσοδο αξιωματικών της λεγόμενης Επιχειρησιακής Ομάδας Ρωσικών Δυνάμεων που παραβιάζει την ουδετερότητα και βρίσκεται παράνομα στο έδαφος της Μολδαβίας.

«Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης επιβεβαιώνει τη θέση των αρχών της Μολδαβίας σχετικά με την άνευ όρων διαδικασία απόσυρσης ρωσικών στρατευμάτων και αποθηκών πυρομαχικών από τη χώρα μας», πρόσθεσε το υπουργείο Εξωτερικών της Μολδαβίας.

Η ρωσική πλευρά δεν έχει κάνει ακόμη επίσημες δηλώσεις για το θέμα.

warnews247.gr

Αφήστε μια απάντηση