Πανικόβλητος ο Zuckerberg από την απότομη πτώση των κερδών της Meta. Mειώθηκαν κατά 36% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο

«Αν έπρεπε να στοιχηματίσω, θα έλεγα ότι αυτή μπορεί να είναι μια από τις χειρότερες πτώσεις που έχουμε δει στην πρόσφατη ιστορία»

Πανικόβλητος ο Zuckerberg καθώς η μητρική Meta του Facebook ανέφερε τριμηνιαία έσοδα 28,82 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Τετάρτη. Kι αυτό γιατί προφανώς οι χρήστες ανακαλύπτουν το ρόλο της πλατφόρμας σε όσα βιώνει η παγκόσμια κοινότητα τα τελευταία χρόνια.
Είναι η πρώτη φορά που οι πωλήσεις μειώνονται σε ετήσια βάση από την IPO το 2012

Η εταιρεία προειδοποίησε επίσης ότι αναμένει ότι τα έσοδα θα μειωθούν περαιτέρω αυτό το τρίμηνο

Τα στελέχη κατηγόρησαν τη μείωση των εσόδων στην «αδύναμη ζήτηση διαφήμισης»

Ο Mark Zuckerberg προειδοποίησε ότι το προσωπικό της Meta αντιμετωπίζει περικοπές μετά την πτώση των εσόδων του τεχνολογικού γίγαντα για πρώτη φορά στην ιστορία του, με τα κέρδη επίσης να πέφτουν απότομα.

«Πολλές ομάδες πρόκειται να συρρικνωθούν ώστε να μπορέσουμε να μεταφέρουμε ενέργεια σε άλλους τομείς εντός της εταιρείας», είπε σε τηλεφώνημα κερδών την Τετάρτη.

Ο Zuckerberg, ο οποίος είναι ιδρυτής του μητρικού ομίλου Meta στο Facebook και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, σημείωσε δυσοίωνα ότι η εταιρεία του θα μειώσει επίσης την «αύξηση του αριθμού των εργαζομένων τον επόμενο χρόνο».

Η Meta, η οποία κατέχει επίσης το WhatsApp και το Instagram, ανέφερε έσοδα 28,82 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο, μείωση 1% από πέρυσι και λιγότερο από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές της Wall Street.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που τα έσοδα μειώνονται ποτέ στην ιστορία της εταιρείας, το κορυφαίο προϊόν της οποίας το Facebook δημιουργήθηκε το 2004.

Ακόμη πιο δυσοίωνο, τα καθαρά έσοδα – κέρδη – μειώθηκαν κατά 36% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, στα 6,7 δισ. δολάρια.

«Φαίνεται ότι έχουμε εισέλθει σε μια οικονομική ύφεση που θα έχει ευρύ αντίκτυπο στην επιχείρηση ψηφιακής διαφήμισης», είπε ο Zuckerberg.

«Επιβραδύνουμε τον ρυθμό των επενδύσεών μας και ωθούμε ορισμένα έξοδα που θα είχαν πραγματοποιηθεί τα επόμενα ή δύο χρόνια σε ένα κάπως μεγαλύτερο χρονοδιάγραμμα».

Ένα από αυτά τα έξοδα φαίνεται να είναι η πρόσληψη και η στελέχωση, με τον Zuckerberg να λέει ότι ήθελε να επιτρέψει στους εσωτερικούς ηγέτες να επιλέξουν πώς θα αναδιαρθρώσουν τις ομάδες τους.

«Θέλω να δώσω στους ηγέτες μας τη δυνατότητα να αποφασίζουν μέσα στις ομάδες τους πού να διπλασιάσουν, πού να συμπληρώσουν τη φθορά και πού να αναδιαρθρώσουν τις ομάδες, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον αντίκτυπο στις μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες».
Οι μετοχές της Meta έχουν υποχωρήσει περισσότερο από το μισό μέχρι στιγμής φέτος και έχασαν έως και 6% στις συναλλαγές εκτός ωραρίου την Τετάρτη, όταν η εταιρεία ανέφερε την πρώτη της πτώση στα έσοδα

Η εταιρεία προέβλεψε επίσης ότι τα έσοδα του τρίτου τριμήνου θα μειωθούν περαιτέρω, μεταξύ 26 δισεκατομμυρίων και 28,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λέγοντας ότι «η συνέχιση της αδύναμης ζήτησης για διαφημίσεις» θα επιβάρυνε τις πωλήσεις.

Οι αναλυτές ανέμεναν πρόβλεψη εσόδων ύψους 30,52 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρέχον τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της IBES από τη Refinitiv.

Ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε επίσης κέρδη 2,46 δολαρίων ανά μετοχή, λιγότερο από την προσδοκία της συναίνεσης για 2,59 δολάρια ανά μετοχή, σύμφωνα με τη Refinitiv.

Οι μετοχές της Meta υποχώρησαν έως και 6% στις εκτεταμένες συναλλαγές αμέσως μετά την ανακοίνωση.

«Ήταν καλό να δούμε θετική τροχιά στις τάσεις αφοσίωσης μας αυτό το τρίμηνο που προέρχεται από προϊόντα όπως η Reels και οι επενδύσεις μας στην τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε ο Zuckerberg.

«Δίνουμε αυξημένη ενέργεια και εστίαση στις βασικές εταιρικές μας προτεραιότητες που ξεκλειδώνουν τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες ευκαιρίες για τη Meta και τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μας», πρόσθεσε.

Αφού ανέφερε τις πρώτες τριμηνιαίες μειώσεις στους καθημερινούς χρήστες του Facebook νωρίτερα φέτος, η Meta δυσκολεύεται να πείσει τους επενδυτές ότι έχει ακόμη μεγάλες μέρες ανάπτυξης μπροστά.

Τα στελέχη της Meta, συμπεριλαμβανομένου του Zuckerberg, απάντησαν σε εμπόλεμη βάση, προειδοποιώντας τους εργαζόμενους για περικοπές δαπανών και πιθανές μειώσεις του προσωπικού.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, ένας εξαγριωμένος Zuckerberg προειδοποίησε το προσωπικό ότι θα εξαλείψει τους υπαλλήλους με χαμηλή απόδοση με «επιθετικές αξιολογήσεις απόδοσης», καθώς η εταιρεία προετοιμάζεται για μια βαθιά οικονομική ύφεση.

«Αν έπρεπε να στοιχηματίσω, θα έλεγα ότι αυτή μπορεί να είναι μια από τις χειρότερες πτώσεις που έχουμε δει στην πρόσφατη ιστορία», είπε ο Zuckerberg στους εργαζομένους σε μια εβδομαδιαία συνεδρία Q&A εργαζομένων την Πέμπτη, ηχητική της οποίας ακούστηκε από το Reuters.

Ο Zuckerberg είπε ότι η εταιρεία θα «ανεβάσει τη φωτιά» στη διαχείριση απόδοσης για να απομακρύνει το προσωπικό που δεν μπορεί να επιτύχει πιο επιθετικούς στόχους.

«Ρεαλιστικά, πιθανότατα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην εταιρεία που δεν θα έπρεπε να είναι εδώ», είπε.

«Μέρος της ελπίδας μου αυξάνοντας τις προσδοκίες και έχοντας πιο επιθετικούς στόχους, και απλώς ανεβάζοντας λίγο τη θερμοκρασία, είναι ότι νομίζω ότι κάποιοι από εσάς μπορεί να αποφασίσετε ότι αυτό το μέρος δεν είναι για εσάς και ότι η αυτοεπιλογή είναι Εντάξει με μένα», είπε.

Η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τεχνολογίας προετοιμάζεται για ένα πιο ευέλικτο δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς αντιμετωπίζει τις μακροοικονομικές πιέσεις και τα χτυπήματα του απορρήτου των δεδομένων στις διαφημίσεις της, σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα που είδε το Reuters την περασμένη εβδομάδα.

Η εταιρεία πρέπει να «προτεραιοποιήσει πιο αδίστακτα» και «να λειτουργήσει πιο μικρές, πιο επιθετικές και καλύτερα εκτελεστικές ομάδες», έγραψε ο Chief Product Officer Chris Cox στο σημείωμα, το οποίο εμφανίστηκε στο εσωτερικό φόρουμ συζητήσεων της εταιρείας Workplace πριν από τις Q&A.

«Πρέπει να τονίσω ότι βρισκόμαστε σε σοβαρούς καιρούς εδώ και οι αντίθετοι άνεμοι είναι άγριοι. Χρειάζεται να εκτελούμε άψογα σε ένα περιβάλλον πιο αργής ανάπτυξης, όπου οι ομάδες δεν θα πρέπει να περιμένουν τεράστιες εισροές νέων μηχανικών και προϋπολογισμών», έγραψε ο Cox.

Το σημείωμα «προοριζόταν να βασιστεί σε αυτά που έχουμε ήδη πει δημόσια στα κέρδη σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και τις ευκαιρίες που έχουμε, όπου καταναλώνουμε περισσότερη από την ενέργειά μας στην αντιμετώπιση», δήλωσε εκπρόσωπος της Meta σε δήλωση.

Οι αγώνες της Meta έρχονται μετά από μια ταραχώδη διετία όπου η εταιρεία αντιμετώπισε σκληρό έλεγχο από νομοθέτες και ρυθμιστικές αρχές και αυξανόμενο ανταγωνισμό για νεότερους χρήστες από τους ανταγωνιστές Snapchat και TikTok.

Τον περασμένο μήνα, η Sheryl Sandberg, η διευθύνουσα σύμβουλος της Meta, παραιτήθηκε από την εταιρεία μετά από έρευνα για το εάν χρησιμοποίησε εταιρικούς πόρους για να βοηθήσει στον προγραμματισμό του επερχόμενου γάμου της με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Kelton, Tom Bernthal, τον αδερφό του ηθοποιού Jon Bernthal.

Μια εκπρόσωπος της Meta επέμεινε στο DailyMail.com ότι: «Η Sheryl δεν χρησιμοποίησε ακατάλληλα τους πόρους της εταιρείας σε σχέση με τον προγραμματισμό του γάμου της».

Πέρυσι, η πληροφοριοδότης και πρώην υπάλληλος Frances Haugen κατέθεσε στο Κογκρέσο όπου κατηγόρησε την εταιρεία ότι χρησιμοποιεί τον αλγόριθμό της για να προωθήσει αρνητικές δημοσιεύσεις.

Διέρρευσε εσωτερικές αναφορές που έδειχναν ότι ο «θυμός και το μίσος» είναι ο «καλύτερος τρόπος για να αναπτυχθείς» στην πλατφόρμα και ότι το Facebook ήταν απρόθυμο να θυσιάσει «ακόμη και κέρδος» για να δώσει προτεραιότητα στην ασφάλεια στο διαδίκτυο και «αναμφισβήτητα» κάνει το διαδικτυακό μίσος χειρότερο.

kourdistoportocali.com

Αφήστε μια απάντηση