Ώρα μηδέν- Ευθεία απειλή Σι Τζινπίνγκ σε Μπάιντεν: “Όποιος παίζει με τη φωτιά θα καεί” – Drone του PLA σάρωσε την Ταϊβάν- Προειδοποιητικά πυρά

Διπλό επεισόδιο στην Ταϊβάν

Τελείωσε πριν λίγες ώρες η συνομιλία διάρκειας δύο ωρών(!) μεταξύ των προέδρων ΗΠΑ και Κίνας με τον Xi Jinping να “σπάει” όλα τα διπλωματικά πρωτόκολλα και να απειλεί ευθέως τον Αμερικανό πρόεδρο.

Η φράση η οποία επιβεβαιώνεται τόσο από το Πεκίνο όσο και από τον πρέσβη της Κίνας στις ΗΠΑ ήταν:

«Όποιος παίζει με τη φωτιά θα… καεί» και αφορά την Ταϊβάν και την μετάβαση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ν.Πελόζι στο νησί.

Πάνω από δύο ώρες διήρκησε η συνομιλία

Εν μέσω εντάσεων στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας- λόγω της Ταϊβάν και της επικειμένης επίσκεψης (;) Πελόζι- αλλά και υπό το βάρος ενός χαώδους σκηνικού σε όλα τα επίπεδα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, πραγματοποιήθηκε η κρίσιμη επικοινωνία μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του κινέζου ομόλογου του, Xi Jinping

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει πως η συνομιλία διήρκησε πάνω από δύο ώρες. Η κλήση ξεκίνησε στις 8:33 π.μ. ώρα Αμερικής και έληξε στις 10:50 π.μ., σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που διαρρέουν, ο κινέζος πρόεδρος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά των ΗΠΑ για το ζήτημα της Ταιβάν, λέγοντας μάλιστα στον Μπάιντεν ότι:

-Οι ΗΠΑ πρέπει να τηρούν μια αρχή της Κίνας, να ενεργούν σύμφωνα με τα λόγια τους

– Σχετικά με το ζήτημα της Ταϊβάν, «Αυτοί που παίζουν με τη φωτιά θα καούν»

– Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν και στην παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων

Σε μια επίσημη ανάγνωση της κινεζικής κυβέρνησης για την κλήση Μπάιντεν-Σι, για το ζήτημα της Ταϊβάν, ένας εκπρόσωπος είπε απειλητικά: «Η κοινή γνώμη δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Όσοι παίζουν με τη φωτιά θα χαθούν από αυτήν».

Ταυτόχρονα, ο Κινέζος πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες πρόσθεσε:

Εάν κάποιος προσπαθήσει να χωρίσει την Ταϊβάν από την Κίνα, εάν κάποιος θέλει να αμφισβητήσει την ουσία της Κίνας, ο κινεζικός στρατός θα λάβει δυναμικά μέτρα για να διαφυλάξει σθεναρά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα.

«Ο κινεζικός στρατός ήταν πάντα πρωταθλητής και συνεισέφερε στην παγκόσμια ειρήνη. Από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας το 1949, η Κίνα δεν ξεκίνησε ποτέ πόλεμο…και ποτέ δεν κατέλαβε ούτε μια ίντσα του εδάφους άλλης χώρας.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν τόνισε: «Στην Ταϊβάν, ο Πρόεδρος Μπάιντεν υπογράμμισε ότι η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει αλλάξει και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται σθεναρά στις μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo ή υπονόμευσης της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν».

Drone του PLA σάρωσε την Ταιβάν – Δεν εντοπίστηκε

Αξίζει να σημειωθεί πως κινεζικά ΜΜΕ μιλούν για δύο σοβαρά επεισόδια με την Ταϊβάν. Στο πρώτο επεισόδιο, η Ταϊβάν σύμφωνα με τον κινεζικό Στρατό, απέτυχε να εντοπίσει drone που σάρωσε ολόκληρο το νησί.

Σύμφωνα με τους Κινέζους, το περιστατικό σημειώθηκε την Δευτέρα.

Οι Κινέζοι αναλυτές σημειώνουν ότι ένα drone TB-001 του PLA πέταξε στην ανατολική πλευρά του νησιού της Ταϊβάν, διέσχισε το κανάλι Bashi και συνέχισε να πετά κατά μήκος της υποτιθέμενης μέσης γραμμής των Στενών της Ταϊβάν, σημειώνοντας ότι το drone έκανε έναν δεξιόστροφο κύκλο γύρω από το νησί τη Δευτέρα , την πρώτη ημέρα των ετήσιων στρατιωτικών ασκήσεων Han Kuang της Ταϊβάν,

Κινέζοι αναλυτές δήλωσαν την Τετάρτη ότι η αποτυχία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ταϊβάν να αναφέρουν τη δραστηριότητα του drone έδειξε ότι το νησί είναι ευάλωτο έναντι των drones, μια μεγάλη αδυναμία που μπορεί να καταχραστεί ο PLA σε μια πιθανή σύγκρουση στα Στενά.

Αυτή είναι επίσης η πρώτη φορά που ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος του PLA πραγματοποιεί μια πλήρη πτήση γύρω από το νησί της Ταϊβάν, ανέφερε η έκθεση.

Η αναφορά ήρθε μετά την ανακοίνωση του Μικτού Επιτελείου του Υπουργείου Άμυνας της Ιαπωνίας σε δελτίο τύπου ότι ένα οπλισμένο αναγνωριστικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος TB-001 του PLA πέταξε κατά μήκος του στενού Miyako και στην ανατολική πλευρά του νησιού της Ταϊβάν τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την διαδρομή πτήσης που έδωσαν στην δημοσιότητα οι Ιάπωνες, το TB-001 πήγε πιο νότια και κατευθύνθηκε προς το κανάλι Bashi χωρίς επιστροφή, κάτι που συνάδει με την αναφορά που έγινε από τα μέσα ενημέρωσης της Ταϊβάν.

Ωστόσο, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ταϊβάν ανέφεραν ότι ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος Y-8 και ένα μαχητικό αεροσκάφος J-11 του PLA εισήλθαν μόνο στην αυτοαποκαλούμενη ζώνη αναγνώρισης της νοτιοδυτικής αεράμυνας της Ταϊβάν τη Δευτέρα, πράγμα που σημαίνει ότι απέτυχαν να εντοπίσουν το drone TB-001.

Κάνοντας έναν πλήρη κύκλο γύρω από την Ταϊβάν, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος TB-001 έδειξε την εξαιρετική του εμβέλεια, πιθανώς παρακολούθησε τις ασκήσεις Han Kuang της Ταϊβάν και έστειλε μια προειδοποίηση στις αποσχιστικές δυνάμεις «της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» και στις δυνάμεις ξένων παρεμβάσεων, δήλωσε στους Global Times την Τετάρτη ένας στρατιωτικός εμπειρογνώμονας με έδρα το Πεκίνο.

Η αποτυχία των ενόπλων δυνάμεων της Ταϊβάν να αναφέρουν τη δραστηριότητα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών του PLA αποκάλυψε ότι υπάρχουν τεράστια κενά στα συστήματα αεράμυνας τους. Αυτό δείχνει ότι ο PLA μπορεί ενδεχομένως να στείλει drones στην Ταϊβάν χωρίς να αντιμετωπίσει σημαντικές απειλές σε μια πιθανή σύγκρουση στα Στενά είπε ο ειδικός.

Το drone έκανε αναγνώριση μόνο στην αποστολή της Δευτέρας, αλλά αν ξεσπάσει μια πραγματική σύγκρουση, αμέτρητα drones μπορούν να εκτελέσουν όλα τα είδη αποστολών, όπως αναγνώριση, επίθεση, ένδειξη στόχου, αξιολόγηση ζημιών, ηλεκτρονικό πόλεμο και αναμετάδοση επικοινωνιών, πρόσθεσε ο ειδικός.

Δεύτερο συμβάν: Προειδοποιητικά πυρά εναντίον drone

Το δεύτερο συμβάν έγινε σήμερα Πέμπτη. Ο στρατός της Ταϊβάν εκτόξευσε φωτοβολίδες την Πέμπτη για να προειδοποιήσει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που «παρακολουθούσε» ένα στρατηγικά οχυρωμένο νησί κοντά στην κινεζική ακτή ερευνώντας την αμυντική του διάταξη δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν.

Το υπουργείο είπε ότι το drone «μπήκε» δύο φορές στον εναέριο χώρο του νησιού Dongyin, τμήμα του αρχιπελάγους Matsu στα ανοικτά των ακτών της επαρχίας Fujian της Κίνας το οποίο ελέγχεται από την Ταϊβάν από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949.

Πρόκειται για το βορειότερο έδαφος που κατέχει η Ταϊβάν. Βρίσκεται στην κορυφή του Στενού της Ταϊβάν και είναι ένα σημείο από το οποίο οποιαδήποτε κινεζική δύναμη εισβολής θα πρέπει να περάσει για να μπει στην Ταϊβάν.

Ο στρατός της Ταϊβάν είπε ότι πιστεύει ότι το drone χρησιμοποιήθηκε από την κινεζική πλευρά για την επιτήρηση της άμυνας και των στρατευμάτων που σταθμεύουν στο νησί Dongyin (東引) ή/και για να δοκιμάσει την απάντηση του στρατού της Ταϊβάν σε τέτοιες εισβολές.

Η διοίκηση του Dongyin εκτόξευσε φωτοβολίδες στο drone για να το προειδοποιήσει να φύγει, είπε το υπουργείο Άμυνας του νησιού, χωρίς να προσδιορίσει περαιτέρω.

Ανώτερος αξιωματούχος που γνωρίζει τον σχεδιασμό ασφαλείας στην περιοχή είπε στο Reuters ότι επρόκειτο για ένα κινεζικό drone, πιθανότατα ένα από τα νέα CSC-005 της χώρας.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από το υπουργείο Άμυνας της Κίνας. Αυτό είναι το δεύτερο τέτοιο περιστατικό κοντά στο Dongyin φέτος.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι οι δυνάμεις του Dongyin είναι εξοπλισμένες με τον αντιπλοϊκό πύραυλο Hsiung Feng II της Ταϊβάν καθώς και με πυραύλους εδάφους-αέρος Sky Bow II.

Το μικροσκοπικό νησί είναι μέρος του αρχιπελάγους Matsu κάτω από την κομητεία Lienchiang της Ταϊβάν, η οποία βρίσκεται λιγότερο από 50 χιλιόμετρα ανατολικά της επαρχίας Fujian της Κίνας και περίπου 185 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Keelung.

 

Image

warnews247.gr

Αφήστε μια απάντηση