Συνωστισμός δυνάμεων: Ξεκίνησε το ταξίδι η Ν.Πελόζι – Κωδικός “yanzhen yidai” στο Κινεζικό Στράτευμα: Πλοία του PLA “πρεσάρουν” το USS Ronald Reagan

Σκληρό μπρα ντε φέρ μέχρι το τέλος- Ποιος θα κάνει πίσω;

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί όλη της περιοχή Ασίας και Ινδο-Ειρηνικού την έκβαση του σκληρού μπρα ντε φερ ΗΠΑ-Κίνας καθώς η Νάνσι Πελόζι ξεκίνησε το ταξίδι της προς συμμαχικές χώρες της περιοχής.

Μέχρι τελευταία στιγμή, το Πεκίνο προσπάθησε να ακυρώσει την επίσκεψη της Πελόζι, ζητώντας ακόμη και από Γερουσιαστές να παρέμβουν.

Ταυτόχρονα, όλα το βάρος πέφτει σε δύο κινήσεις της Κίνας: Η Διοίκηση του Στόλου ανακοίνωσε ασκήσεις στην περιοχή χωρίς να δώσει λεπτομέρειες ενώ δόθηκε η διαταγή “yanzhen yidai” στο κινεζικό Στράτευμα.

Παρακάτω θα δείτε τι ακριβώς σημαίνει αυτό και γιατί έχει θορυβήσει τους Αμερικανούς.

Μερικές από τις κινεζικές απειλές έχουν στοχεύσει την ίδια την Πελόζι. «Εάν οι ΗΠΑ δεν μπορούν να την συγκρατήσουν, αφήστε την Κίνα να τη συγκρατήσει και να την τιμωρήσει», έγραψε στο Twitter ο Χου Τζιν, πρώην συντάκτης της κινεζικής κρατικής εφημερίδας Global Times. «Η Πολεμική Αεροπορία του PLA σίγουρα θα κάνει την επίσκεψή της ντροπή για τον εαυτό της και τις ΗΠΑ» πρόσθεσε.

Στον επίσημο λογαριασμό της 80ης Στρατιάς του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας εμφανίστηκε το μήνυμα “Προετοιμασμένοι για πόλεμο”. Όμως η 80η Στρατιά βρίσκεται στην επαρχία Shandong, στη Κίτρινη γεγονός που σημαίνει γενική πολεμική ετοιμότητα στους κλάδους των ΕΔ της Κίνας.

Ταυτόχρονα, το USS Ronald Reagan βρισκόταν περίπου 185 χιλιόμετρα (115 μίλια) από τα Spratly την Πέμπτη, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες. Δίπλα του υπήρχαν δύο κινεζικά πολεμικά πλοία, το κινεζικό αντιτορπιλικό Type 052D και μια φρεγάτα Type 054A τα οποία εντοπίστηκαν 27 και 23 χιλιόμετρα μακριά.

Αμερικανικό RC-135V παρακολουθεί την κατάσταση στο Αρχιπέλαγος Spratly δίνοντας εικόνα στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan. Το αεροσκάφος απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Darwin στην Αυστραλία. Σε χάρτη παρακάτω μπορείτε να δείτε την διαδρομή του.

Στην Ταϊβάν συνεχίζονται οι ασκήσεις πολεμικής ετοιμότητας. Οι δρόμοι άδειοι και οι πολίτες στα καταφύγια. Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Tsai Ing-wen την μεγάλη πολεμική προετοιμασία.

Δείτε βίντεο από Ταϊβάν

Ξεκίνησε η Ν. Πελόζι…

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή την περιοδεία της σε χώρες της Ασίας καλώντας κορυφαίους νομοθέτες να συμμετάσχουν μαζί της.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, από την Καλιφόρνια, ηγείται μιας επίσημης αντιπροσωπείας του Κογκρέσου που θα μεταβεί στην Ασία ανέφεραν δύο πηγές, αν και δεν είναι σαφές εάν το ταξίδι θα περιλαμβάνει μια στάση στην Ταϊβάν.

Μία από τις πηγές που εξέτασαν το δρομολόγιο το απόγευμα της Πέμπτης είπε ότι αναφέρεται μια επίσκεψη στην Ταϊβάν ως «δοκιμαστική». Το ταξίδι θα περιλαμβάνει επισκέψεις σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Μαλαισία και Σιγκαπούρη.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Γερουσιαστής Rick Larsen (D-Wash), είπε ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι τον πίεσαν να προσπαθήσει να σταματήσει το ταξίδι της Πελόζι στην Ταϊβάν. Είπε σε συνέντευξή του ότι ένας υπάλληλος της κινεζικής πρεσβείας τηλεφώνησε στο γραφείο του και ζήτησε να της πει να ακυρώσει το ταξίδι.

Παράλληλα, τη Δευτέρα, ο γενικός πρόξενος της Κίνας στο Σαν Φρανσίσκο παρέδωσε ένα παρόμοιο μήνυμα στον Larsen αυτοπροσώπως κατά τη διάρκεια μιας από καιρό προγραμματισμένης συνάντησης στην περιφέρειά του στο Σιάτλ.

«Το έθεσε, επίσης, και υπέβαλε αυτό το αίτημα», είπε ο Larsen, συμπρόεδρος της δικομματικής Ομάδας Εργασίας ΗΠΑ-Κίνας.

«Πιστεύω ότι είναι χονδροειδές λάθος υπολογισμός εκ μέρους των Κινέζων να προσπαθούν να πιέσουν οποιοδήποτε μέλος του Κογκρέσου για οποιοδήποτε ταξίδι οπουδήποτε».

Η Πελόζι έχει προσκαλέσει ανώτερους νομοθέτες να συμμετάσχουν στο ταξίδι της, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γκρέγκορι Μικς, του D-N.Y., και του προέδρου της Επιτροπής Υποθέσεων Βετεράνων, Mark Takano, D-Calif., ο οποίος ηγήθηκε πέρυσι μιας αντιπροσωπείας βουλευτών στην Ταϊβάν.

Μία από τις πηγές είπε ότι η Πελόζι είχε συναντήσεις στο γραφείο της όλη την εβδομάδα σχετικά με το ταξίδι στην Ασία και τη διαμάχη στην Ταϊβάν. Η πηγή είπε ότι οι συζητήσεις για μια πιθανή επίσκεψη ήταν εξαιρετικά λεπτές δεδομένης της πιθανότητας στρατιωτικής κλιμάκωσης.

“Οι Κινέζοι θα μπορούσαν πάντα να κάνουν λάθος υπολογισμό. Οι καουμπόηδες θα μπορούσαν να κάνουν λάθος υπολογισμό”, είπε η πηγή. “Και έχετε τους δικούς μας ανθρώπους που θα κάνουν αυτό που έχουν εκπαιδευτεί για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια.”

Δείτε βίντεο από Ταϊβάν

Στρατιωτική κινητοποίηση από την Κίνα

Tαυτόχρονα, η Κίνα ξεκίνησε στρατιωτικές ασκήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας την Παρασκευή, σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Διοίκησης Ναυτικής Ασφάλειας της Κίνας.

Στη σύντομη δήλωση του πρακτορείου σημειώνεται ότι οι ασκήσεις θα διεξαχθούν σε τέσσερις περιοχές της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, στα ανοιχτά των επαρχιών Γκουανγκντόνγκ και Χαϊνάν.

Δεν διευκρινίστηκαν οι στόχοι των ασκήσεων, οι δυνάμεις και τα μέσα που εμπλέκονται.

Επιπλέον, η διοίκηση ναυτικής ασφάλειας ανέφερε ότι η Κίνα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ασκήσεις βολών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στις 2 και 3 Αυγούστου. Ο ιστότοπος του οργανισμού σημείωσε ότι η άσκηση θα διεξαχθεί στα δυτικά της χερσονήσου Leizhou.

Μια θαλάσσια περιοχή στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας περίπου 89 χιλιόμετρα από το Μακάο θα είναι κλειστή για τα πλοία το Σάββατο για στρατιωτικές ασκήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Διοίκηση Ναυτικής Ασφάλειας της Κίνας. Ο Κόλπος του Τονκίν στα νοτιοδυτικά Γκουανγκντόνγκ θα είναι επίσης απαγορευμένη ζώνη την Τρίτη και την Τετάρτη, ενώ θα πραγματοποιούνται ασκήσεις βολών.

Ο Σονγκ Ζονγκπίνγκ, πρώην εκπαιδευτής του PLA, είπε ότι η ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ είναι πιθανό να παράσχει συνοδεία στην Πελόζι εάν συνεχίσει το ταξίδι στην Ταϊβάν.

«Ταυτόχρονα, πριν από την πιθανή επίσκεψη, οι ΗΠΑ θα αυξήσουν την επιτήρηση των δραστηριοτήτων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού γύρω από την Ταϊβάν – που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν μεγάλο αριθμό αεροσκαφών αναγνώρισης» πρόσθεσε.

YΠΑΜ Κίνας: Η Δράση είναι η πιο ισχυρή “γλώσσα”

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Άμυνας της Κίνας εξέδωσε νέα, σπάνια προειδοποίηση σχετικά με την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν.

“Η δράση είναι η πιο ισχυρή γλώσσα” δήλωσε το κινεζικό υπουργείο Άμυνας τονίζοντας την ευαισθησία του Πεκίνου για το ζήτημα της Ταϊβάν.

Συνολικά, η Κίνα εξέδωσε έξι προειδοποιήσεις κατά της πιθανής επίσκεψης της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στο νησί της Ταϊβάν τις τελευταίες ημέρες.

Η συχνότητα των κινεζικών προειδοποιήσεων και οι παρατηρήσεις που χρησιμοποιούν τα διάφορα τμήματα καταδεικνύουν πλήρως την αποφασιστικότητα της Κίνας να λάβει τα απαραίτητα στρατιωτικά μέτρα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των ΗΠΑ και να διαφυλάξει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα, ανέφεραν Κινέζοι αναλυτές.

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) δεν θα ανεχθεί καμία κίνηση «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» ή παρέμβαση από εξωτερικές δυνάμεις και θα σταματήσει αποφασιστικά τέτοιες απόπειρες, δήλωσε ο Wu Qian, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης.

Η βασική αιτία των ταραγμένων Στενών της Ταϊβάν είναι η συμπαιγνία μεταξύ των δυνάμεων της «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» και των εξωτερικών δυνάμεων που παρεμβαίνουν, είπε ο Γου, προτρέποντας τα ενδιαφερόμενα μέρη να μάθουν να προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα (επιχειρήσεις του PLA κοντά στα Στενά), να αναλογιστούν τις δικές τους πράξεις και «το πιο σημαντικό, να αποσυρθούν από το χείλος του γκρεμού».

Αν και ο Γου απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τις επιχειρήσεις του PLA στα στενά της Ταϊβάν, οι αναλυτές ερμήνευσαν τα λόγια του Γου ως μια άλλη αυστηρή προειδοποίηση κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ και ορισμένων πολιτικών των ΗΠΑ που πιέζουν για επίσκεψη της Πελόζι στο νησί της Ταϊβάν.

Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να υποτιμούν την κρίση και τα πιθανά καταστροφικά αποτελέσματα που θα φέρουν στα στενά της Ταϊβάν εάν η Πελόζι πραγματοποιήσει τελικά το ταξίδι, είπαν οι Κινέζοι ειδικοί και πρόσθεσαν:

“Εάν οι ΗΠΑ δεν υποχωρήσουν αλλά συνεχίσουν να αμφισβητούν, το τίμημα που θα κληθούν να πληρώσουν θα είναι πέρα ​​από τις δυνατότητες τους”.

Κωδικός “yanzhen yidai”

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας χρησιμοποίησε τη φράση “yanzhen yidai” (Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο) που κυριολεκτικά μεταφράζεται σε “οι στρατιωτικές δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα και περιμένουν τον εχθρό” και το υπουργείο Άμυνας είπε ότι ο PLA “δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια” εάν η Πελόζι επισκεφθεί την Ταϊβάν.

Ο Hu Xijin, σχολιαστής για τους Global Times, είπε ότι οι πρόσφατες απαντήσεις της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των δύο σπάνιων εκφράσεων, έστειλαν ένα μήνυμα ότι το Πεκίνο είναι αποφασισμένο να ματαιώσει το σχέδιο της Πελόζι να επισκεφθεί το νησί της Ταϊβάν.

Ο Hu ανέφερε μερικά προηγούμενα όπου χρησιμοποιήθηκαν οι δύο φράσεις:

Πριν από τον πόλεμο για την αντίσταση στην επίθεση των ΗΠΑ και τη βοήθεια στην Κορέα (1950-53), ο τότε πρωθυπουργός Zhou Enlai προειδοποίησε ότι η Κίνα δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια εάν τα αμερικανικά στρατεύματα περάσουν τον 38ο παράλληλο.

Το 1964, η κινεζική κυβέρνηση προειδοποίησε τις ΗΠΑ μετά το περιστατικό στον Κόλπο του Τόνκιν χρησιμοποιώντας την ίδια φράση, προτρέποντας τις ΗΠΑ να σταματήσουν την πορεία προς την τότε Λαϊκή Δημοκρατία του Βιετνάμ.

Η φράση “yanzhen yidai”, την οποία το υπουργείο Εξωτερικών μετέφρασε σε “πλήρη προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο”, υποδηλώνει ότι η προετοιμασία δεν είναι στρατιωτική κινητοποίηση ή υλικοτεχνική προετοιμασία, αλλά ότι έχει όλο το προσωπικό στη θέση του και όλα τα πυρομαχικά είναι έτοιμα για μια πιθανή σύγκρουση, σύμφωνα με Hu.

Ο Lü Xiang, ερευνητής στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, δήλωσε στους Global Times “καθώς το status quo έχει ήδη σπάσει από τις ΗΠΑ λόγω της επίσκεψης της Πελόζι, η Κίνα θα διαμορφώσει ενεργά ένα νέο status quo”.

Η Κίνα θα χρησιμοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τα λάθη των ΗΠΑ, μέσω ολοκληρωμένων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, προσβλέποντας στον πλήρη έλεγχο της κατάστασης στα Στενά της Ταϊβάν για να προωθήσει καλύτερα τη διαδικασία επανένωσης στο μέλλον, είπε ο ειδικός.


Image

Η παρακολούθηση του USS Ronald Reagan από κινεζικά πλοία

H διαδρομή του αμερικανικού αεροπλανοφόρου

Image

Image

warnews247.gr

Αφήστε μια απάντηση