H Ρωσία προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στην Κίνα: Ο PLA επέβαλε ολικό αποκλεισμό στη Ταϊβάν – Δυνάμεις περνούν την «μέση γραμμή» των Στενών – Aναπτύχθηκαν DF-17 και J-20

Του Βασίλη Καπούλα

Ξεκινά ο ολικός αποκλεισμός της Ταϊβάν από δυνάμεις του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας με Κινέζους αναλυτές να αναφέρουν πως αυτή τη φορά οι “κινεζικές δυνάμεις διασχίζουν την «μέση γραμμή» των Στενών της Ταϊβάν” κάτι που δεν είχε συμβεί μέχρι τώρα.

Η ειρήνη “κρέμεται από μια κλωστή” στην περιοχή. Αν η Κίνα κρίνει πως έφτασε η στιγμή, τότε θα χτυπήσει. Οι δυνάμεις της ακροβολίζονται γύρω από την Ταϊβάν.

«Η άσκηση είναι άνευ προηγουμένου καθώς αναμένεται ότι συμβατικοί πύραυλοι θα πετάξουν πάνω από το νησί της Ταϊβάν για πρώτη φορά, οι δυνάμεις του PLA θα εισέλθουν στην περιοχή σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από το νησί και η λεγόμενη μέση γραμμή θα πάψει να υπάρχει» ανέφεραν κινεζικές πηγές.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ρωσία προσφέρθηκε να βοηθήσει στρατιωτικά την Κίνα και μάλιστα μέσω του αναπληρωτή προέδρου του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. Ποια βοήθεια εννοούν οι Ρώσοι; Προφανώς να θέσουν σε εφαρμογή τα επιχειρησιακά σχέδια και να κρατήσουν απασχολημένες τις δυνάμεις της Ιαπωνίας ώστε να μην εμπλακούν.

Διαβάστε σχετικά εδώ: Κοινή στρατιωτική επιχείρηση Ρωσίας-Κίνας: Στόλος 20 πολεμικών πλοίων περικύκλωσε την Ιαπωνία – Συνθήκες ναυτικού αποκλεισμού!

Κινεζικές στρατιωτικές πηγές, που έδωσαν και σχετικά βίντεο στην δημοσιότητα, αποκάλυψαν ότι έχουν απογειωθεί μαχητικά stealth J-20 ενώ θα χρησιμοποιηθούν και υπερηχητικοί πύραυλοι DF-17.

Σε βίντεο καταγράφηκαν πτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών J-20, Su-30MKK, Su-27SK, J-16 και ιπτάμενου τάνκερ Xian Y-20 της Αεροπορίας του PLA πάνω από τις επαρχίες Zhejiang και Fujian που γειτνιάζουν με τα στενά της Ταϊβάν.

Πρόκειται για καθαρή πρόβα επίθεσης.

Ξεκινά ολικός αποκλεισμός της Ταϊβάν

Ο PLA θέτει σε ισχύ την NAVTEX περικύκλωσης της Ταϊβάν με τις στρατιωτικές δυνάμεις να ξεκινούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον χάρτη της NAVTEX, η Κίνα περικυκλώνει την Ταϊβάν αναπτύσσοντας δυνάμεις σε έξι σημεία περιμετρικά του νησιού. Το πιο σημαντικό που δείχνει κλιμάκωση είναι ότι σε κάποια σημεία ο κινεζικός Στρατός εισέρχεται εντός των κυρίαρχων χωρικών υδάτων της Ταϊβάν. Αυτές είναι οι πιο προκλητικές κινήσεις της Κίνας εδώ και δεκαετίες.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν τόνισε σήμερα ότι “σε ορισμένες τοποθεσίες, οι κινεζικές στρατιωτικές επιχειρήσεις θα φθάσουν 20 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή της Ταϊβάν, με βάση τις συντεταγμένες που ανακοίνωσε ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός.

Τα γυμνάσια είναι «απόπειρα να απειληθούν μείζονα λιμάνια και αστικά κέντρα μας και να υπονομευτεί μονομερώς η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιφέρεια».

Τελευταίες πληροφορίες από κινεζικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) θα πραγματοποιήσει μια σειρά στρατιωτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά από Πέμπτη έως Σάββατο σε έξι διαφορετικές περιοχές που περικυκλώνουν το νησί από όλες τις κατευθύνσεις.

Ο Zhang Junshe, ανώτερος ερευνητής στη Ναυτική Ακαδημία Ερευνών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, είπε ότι οι ασκήσεις περιλαμβάνουν βολές πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς και δοκιμές συμβατικών πυραύλων.

Ο Κινέζος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας εξήγησε γιατί οι ασκήσεις ξεκινούν δύο ημέρες μετά την άφιξη της Πελόζι στην Ταϊβάν.

Σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, οι περιοχές στρατιωτικών ασκήσεων πρέπει να αποκαλύπτονται τρεις ημέρες νωρίτερα και 24 ώρες νωρίτερα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

“Αυτό έγινε κυρίως για να δώσουμε αρκετό χρόνο στα εγχώρια και ξένα πλοία να εκκενώσουν την περιοχή καθώς και στις σχετικές πολιτικές αεροπορικές εταιρείες να προσαρμόσουν τα δρομολόγιά τους για να αποφύγουν τις περιοχές αυτές. Η κίνηση αποσκοπεί στην αποφυγή τραυματισμού απλών ανθρώπων κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, δείχνοντας την ορθολογική και υπεύθυνη στάση του PLA», σημείωσε ο Zhang.

Η διαδικασία επανένωσης με την Ταϊβάν είναι πράγματι επιταχυνόμενη, είπε ο Zhang, σημειώνοντας το πρωτοφανές υψηλό επίπεδο πραγματικής μάχης, στρατηγικής και επιρροής των επικείμενων κοινών ασκήσεων.

Διαβάστε επίσης H Kίνα ξεκινά στρατιωτικές επιχειρήσεις: Ο PLA περικυκλώνει την Ταϊβάν – Σε χώρους διασποράς ICBM DF-5 (βίντεο)

Που αναπτύσσονται οι κινεζικές δυνάμεις

Οι ασκήσεις είναι πολύ κοντά στο νησί της Ταϊβάν.

-Η άσκηση στα βορειοδυτικά του νησιού είναι γύρω από το νησί Pingtan στην επαρχία Fujian της Ανατολικής Κίνας, το στενότερο τμήμα των Στενών της Ταϊβάν.

Η άσκηση σε αυτό το μέρος μπορεί να μπλοκάρει το βόρειο τμήμα των στενών.

-Δύο άλλες ασκήσεις στα βόρεια της Ταϊβάν μπορούν να μπλοκάρουν το λιμάνι Keelung.

-Η άσκηση στα ανατολικά του νησιού στοχεύει άμεσα τις στρατιωτικές βάσεις στο Hualien και στο Taitung.

-Η άσκηση στα νοτιοανατολικά του νησιού μπορεί να απειλήσει αποτελεσματικά το Bashi. Το τελευταίο στα νοτιοδυτικά του νησιού είναι πολύ κοντά στην περιοχή Kaohsiung και Zuoying.

«Από τις καθορισμένες περιοχές στρατιωτικών ασκήσεων του PLA, οι επιχειρήσεις του PLA θα μπορούσαν να σχηματίσουν έναν πλήρη αποκλεισμό γύρω από το νησί της Ταϊβάν, που σημαίνει να εμποδίσουν την υποχώρηση του εχθρού και στη συνέχεια να τον χτυπήσουν», είπε ο Zhang.

Ο Ζανγκ σημείωσε ότι ο PLA συνήθιζε να διεξάγει ασκήσεις κατά μήκος των υδάτων στην ηπειρωτική χώρα, αλλά αυτή τη φορά οι ασκήσεις διασχίζουν τη «μέση γραμμή» των Στενών της Ταϊβάν που διεκδικούν οι αρχές της Ταϊβάν.

“Στόχος των ασκήσεων είναι η καταστολή και η αποτροπή εξωτερικών δυνάμεων και «αποσχιστικών δυνάμεων» που σκοπεύουν να συμπράξουν και να διασπάσουν τη χώρα.

Από τον προσδιορισμό των περιοχών μπορούμε να πούμε ότι στόχος των ασκήσεων είναι να αποτρέψουν και να σταματήσουν την παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων», σημείωσε ο Zhang.

Δείτε βίντεο με την κινητοποίηση του PLA – J-20,

Οι Ρώσοι έτοιμοι να βοηθήσουν το Πεκίνο!

“Η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει την απαραίτητη βοήθεια στην Κίνα σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ της τελευταίας και της Ταϊβάν. Αυτό δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, Vladimir Dzhabarov, στον αέρα ρωσικού τηλεοπτικού καναλιού.

“Δεν βλέπω κανένα λόγο να αρνηθώ τη βοήθεια προς τους Κινέζους, αλλά θα ήθελα αυτή η κίνηση με την Κίνα να είναι διμερής, δηλαδή να λάβουμε και εμείς κάποιο όφελος από αυτή τη συνεργασία” είπε ο Dzhabarov.

Σύμφωνα με τον Dzhabarov, χωρίς τη ρωσική βοήθεια, δεν θα είναι εύκολο για την Κίνα να αντιμετωπίσει τη στρατιωτική δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες υποστηρίζουν την Ταϊβάν.

Η Ρωσία, σύμμαχος της Κίνας, κατηγόρησε χθες την αμερικανική κυβέρνηση ότι “αποσταθεροποιεί τον κόσμο” και χαρακτήρισε “αγνή πρόκληση” την επίσκεψη της κυρίας Πελόσι στην Ταϊβάν.

H επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι είναι μια εσκεμμένη προσπάθεια της Ουάσινγκτον να εκνευρίσει την Κίνα, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

“Oι ΗΠΑ φιλοδοξούν να αποδείξουν σε όλο τον κόσμο την ατιμωρησία τους και να δείξει την ηθική χαλαρότητα τους. “Κάνω ό,τι θέλω να κάνω” κάτι τέτοιο θέλουν να δείξουν.

«Δεν βρίσκω κανέναν άλλο λόγο να προκαλέσουν τέτοια ενόχληση σχεδόν από το πουθενά γνωρίζοντας πολύ καλά τι σημαίνει αυτό για την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», είπε ο Λαβρόφ από την Μιανμάρ, την οποία επισκέπτεται.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις Λαβρόφ

Image

Image

warnews247.gr

Αφήστε μια απάντηση