Η Ρωσία εξηγεί γιατί δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά στην Ουκρανία

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: Ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος RS-28 Sarmat αναφλέγεται κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής εκτόξευσης από το κοσμοδρόμιο Plesetsk, Ρωσία, 24 Απριλίου 2022 ©  Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας μέσω Sputnik

Η Μόσχα λέει ότι το πυρηνικό της δόγμα είναι πολύ σαφές και ότι η τρέχουσα σύγκρουση στην Ουκρανία δεν πληροί κανένα από τα κριτήριά του

Οι ισχυρισμοί ότι η Ρωσία απειλεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον της Ουκρανίας είναι «αβάσιμοι και αβάσιμοι», δήλωσε την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Μόσχας στη διάσκεψη για την αναθεώρηση της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT) του ΟΗΕ, Αντρέι Μπελούσοφ.

«Αυτό είναι αδύνατο, καθώς οι ρωσικές δογματικές κατευθυντήριες γραμμές περιορίζουν αυστηρά τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στις οποίες είναι υποθετικά δυνατή η χρήση πυρηνικών όπλων, δηλαδή σε απάντηση σε επίθεση με όπλα μαζικής καταστροφής ή σε απάντηση σε επίθεση με συμβατικά όπλα, όπου απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους», εξήγησε ο Μπελούσοφ.

«Κανένα από αυτά τα υποθετικά σενάρια δεν έχει σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία», δήλωσε.

Ο Ρώσος διπλωμάτης απέρριψε επίσης τους υπαινιγμούς σχετικά με το ότι η Μόσχα έθεσε την πυρηνική της αποτροπή σε «υψηλό συναγερμό», εξηγώντας ότι η τρέχουσα κατάσταση «αυξημένης επαγρύπνησης», με επιπλέον προσωπικό σε υπηρεσία στις στρατηγικές θέσεις διοίκησης, ήταν «εντελώς διαφορετική» από την πραγματική «κατάσταση υψηλού συναγερμού των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων».

Τη Δευτέρα, σε επιστολή του προς τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη για τη ΝΡΤ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο και ότι δεν πρέπει ποτέ να επιτραπεί να συμβεί. Ο Μπελούσοφ εξήγησε περαιτέρω ότι οι προηγούμενες προειδοποιήσεις της Μόσχας για «σοβαρό κίνδυνο πυρηνικού πολέμου» απευθύνονταν στο ΝΑΤΟ, ως ένας τρόπος αποτροπής των δυτικών χωρών από την άμεση επίθεση κατά της Ρωσίας στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης, καθώς «ισορροπούν επικίνδυνα στο χείλος μιας άμεσης ένοπλης αντιπαράθεσης με τη Ρωσία».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί τάχιστα «ένα νέο πλαίσιο ελέγχου των εξοπλισμών» με τη Μόσχα, αλλά σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη υποβάλει προτάσεις σχετικά με μια συμφωνία που θα μπορούσε ενδεχομένως να αντικαταστήσει τη Συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών όπλων.

Η συμφωνία ορόσημο New START παραμένει η μόνη σημαντική συμφωνία ελέγχου των εξοπλισμών μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον που εξακολουθεί να ισχύει. Στις αρχές του 2021, η συμφωνία βρισκόταν στα πρόθυρα της λήξης της, αλλά τελικά διασώθηκε λίγο μετά την ορκωμοσία του Μπάιντεν, όταν η Ουάσινγκτον συμφώνησε τελικά στις εκκλήσεις της Μόσχας για παράταση της συμφωνίας χωρίς προαπαιτούμενα. Επί του παρόντος έχει οριστεί να λήξει το 2026.

Μετάφραση από το πρωτότυπο: Καταχανάς (Γ. Μεταξάς)

RT news

kanenazori.com

Αφήστε μια απάντηση