Όλα για το Αλάτι

«Σ αγαπώ σαν το αλάτι» είπε η μικρή πριγκίπισσα στο μπαμπά-Βασιλιά όταν την ρώτησε πόσο τον αγαπούσε. Εκείνος όμως, που δεν κατάλαβε την αγάπη της, θύμωσε και την εξόρισε από το παλάτι. Και όταν χρόνια αργότερα έτυχε σε κάποια περιήγησή του να βρεθεί στο σπίτι της χωρίς να το γνωρίζει, εκείνη του μαγείρεψε χωρίς ίχνος αλατιού, ώστε εκείνος να καταλάβει την αξία του και να την αφήσει να γυρίσει πίσω στο σπίτι τους. Τι παράξενο παραμύθι!! Και πόσα ερωτήματα εγείρει!

Όντως το φαγητό της πριγκίπισσας δεν είχε καθόλου αλάτι; Και ήταν πραγματικά τόσο άνοστο; Και αν ο μπαμπάς βασιλιάς είχε υπέρταση; Κάνει τελικά καλό ή κακό το αλάτι στην υγεία μας; Δηλαδή… εγώ να σ’ αγαπώ σαν το αλάτι;

Γενικά, το αλάτι ανήκει στην κατηγορία των καρυκευμάτων και είναι ίσως και το πιο διαδεδομένο καρύκευμα στον κόσμο. Είναι η πλουσιότερη διατροφική πηγή νατρίου και περιέχει βασικά μέταλλα που δρουν ως σημαντικοί ηλεκτρολύτες για το σώμα. Ιστορικά, χρησιμοποιήθηκε για την συντήρηση τροφίμων, αφού σε υψηλές ποσότητες αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων. Ερευνητικά έχουμε καταλήξει πως το 75% του αλατιού που καταναλώνουμε βρίσκεται φυσικά στα περισσότερα τρόφιμα ενώ το υπόλοιπο 25% το προσθέτουμε από μόνοι μας, ώστε να είναι το φαγητό μας ακόμα πιο νόστιμο.

Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει πως η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να είναι επιβλαβής. Αυτό οφείλεται στο ότι η υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις, ενώ είναι γνωστό, πως ο περιορισμός της πρόσληψης αλατιού οδηγεί σε ελαφρά μείωση της αρτηριακής πίεσης. Κατανοούμε, λοιπόν, πως ορισμένες παθήσεις, όντως, καθιστούν απαραίτητη τη μείωση του αλατιού.

Θετικές ιδιότητες: Το αλάτι έχει, κάποιες θετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας εκτός από την ωραία γεύση που προσδίδει στα πιάτα μας. Και μάλλον αυτές έλαβε υπόψη της η μικρή πριγκίπισσα του παραμυθιού.

Βοηθάει στην διατήρηση της ενυδάτωσης του οργανισμού.
Διατηρεί την ισορροπία των ηλεκτρολυτών.
Συμβάλει στην σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς
Σε υποτασικούς ασθενείς αποτρέπει την χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Άριστη δοσολογία είναι μισό κουταλάκι του γλυκού ανά 4 μερίδες φαγητού.

Ποικιλίες αλατιού

Επίσης, γνωρίζεις ή έχεις ακούσει για τις διάφορες ποικιλίες αλατιού. Οι πιο κοινές ποικιλίες περιλαμβάνουν το απλό επιτραπέζιο αλάτι και το θαλασσινό αλάτι. Οι διαφορετικοί τύποι αλατιού μπορεί να ποικίλουν σε γεύση, υφή και χρώμα. Διαφορές υπάρχουν επίσης στην συγκομιδή αλλά και την επεξεργασία του.

Το θαλασσινό μη ραφιναρισμένο αλάτι, για παράδειγμα, συνήθως υφίσταται ελάχιστη (έως και καθόλου) επεξεργασία, αφού λαμβάνεται απευθείας μέσω της εξάτμισης του θαλασσινού νερού. Έτσι, διατηρεί ποσότητες ορυκτών όπως μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Αντίθετα, το επιτραπέζιο αλάτι, υποβάλλεται σε επεξεργασία για να αποκτήσει μια πιο ψιλή υφή, ώστε να είναι εύκολο να αναμιχθεί και να χρησιμοποιηθεί σε συνταγές.

Τα κύρια πλεονεκτήματα δηλαδή της επιλογής λιγότερο επεξεργασμένων αλάτων, όπως το θαλασσινό, είναι η αποφυγή πρόσθετων επιβλαβών συστατικών που συχνά βρίσκονται στο επιτραπέζιο αλάτι και η μεγαλύτερη περιεκτικότητά τους σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Εμείς χρησιμοποιούμε ανθό αλατιού.

Πώς μπορείτε να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού;

Για να περιορίσετε το αλάτι που καταναλώνετε μέσω του φαγητού μπορείτε να:

*Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων που θέλετε να καταναλώσετε.

*Επιλέξτε τροφές με χαμηλή συγκέντρωση νατρίου, όπως δημητριακά, κράκερ, σάλτσες ζυμαρικών, κονσερβοποιημένα λαχανικά και κάθε άλλη τροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Προτιμήστε τροφές «ελεύθερες αλατιού» (<5mg νατρίου ανά μερίδα), «πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο» (<35mg νατρίου ανά μερίδα) ή «χωρίς προσθήκη αλατιού». Προσέξτε επίσης και συστατικά όπως γλουταμινικό μονονάτριο, μαγειρική σόδα, μπέικιν πάουντερ και βενζοϊκό νάτριο, τα οποία είναι συστατικά του αλατιού. Ακόμη, επιλέξτε τροφές με λιγότερο από 5% νάτριο ανά μερίδα. Το νάτριο είναι «συστατικό» του αλατιού και πρέπει να τρώτε λιγότερα από 2.400 mg την ημέρα.

*Περιορίστε τις έτοιμες επεξεργασμένες τροφές. Οι έτοιμες επεξεργασμένες τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου και αυτό γιατί το νάτριο αποτελεί συντηρητικό μέσο διατήρησης των τροφών. Αποφύγετε τις έτοιμες σάλτσες, τα πατατάκια, τα γαριδάκια και τα έτοιμα γεύματα. Μαγειρεύοντας μόνοι σας τα γεύματά σας μπορείτε να ελέγξετε πόσο αλάτι θα μπει στο πιάτο σας. Επιλέξτε φρέσκα κρέατα, πουλερικά και ψάρια, αντί για επεξεργασμένα και καπνιστά. Αν καταναλώνετε κονσέρβες όπως τόνο, ξεπλύνετε το περιεχόμενο, για να απομακρύνετε αλάτι.

*Ξαρμυρίστε κάποιες τροφές πλούσιες σε αλάτι.

*Αν καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε αλάτι, όπως φέτα και ελιές ξαρμυρίστε τες βάζοντάς τες σε νερό πριν τις καταναλώσετε.

*Προσθέστε τροφές πλούσιες σε κάλιο. Προσθέστε στην διατροφή σας τροφές πλούσιες σε κάλιο, το οποίο εξισορροπεί την υψηλή συγκέντρωση νατρίου και μπορεί να περιορίσει τις επιδράσεις του αλατιού στην αρτηριακή πίεση, όπως φρούτα και λαχανικά.

Τροφές πλούσιες σε κάλιο:

  • Αποξηραμένα βερίκοκα: Περιέχουν κάτι παραπάνω από 1 γραμμάριο καλίου σε μισή κούπα, μαζί με άφθονες φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Μη φάτε περισσότερα, όμως, καθώς είναι αρκετά πλούσια και σε θερμίδες.
  • Φακές: Οι φακές είναι εξαιρετική πηγή όχι μόνο καλίου (0,7 γρ. σε μια κούπα) αλλά και φυτικών ινών, πρωτεΐνης, φολικού οξέος και πολλών ακόμα βιταμινών, ενώ βοηθούν στο να διατηρούνται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά, απελευθερώνοντας αργά την ενέργειά τους.
  • Ψητές πατάτες: Οι πατάτες θεωρούνται απαγορευτική τροφή σε αρκετές δίαιτες, είναι όμως γεμάτες με πολλά θρεπτικά συστατικά – και είναι σούπερ υγιεινές, όσο δεν τις τηγανίζουμε. Περιέχουν σχεδόν 1 γραμμάριο καλίου, καθώς και άφθονη βιταμίνη C.
  • Χυμός πορτοκαλιού: Δεν είναι ιδανικός λόγω της μπόλικης ζάχαρης που περιέχει, αλλά ένα ποτήρι περιέχει μισό γραμμάριο καλίου. Αν τον στύψουμε μόνοι μας, δεν θα περιέχει έξτρα ζάχαρη. Αν τον αγοράσουμε έτοιμο, μπορούμε να διαλέξουμε ένα προϊόν χωρίς προσθήκες ζάχαρης, ή με έξτρα ασβέστιο και βιταμίνη D.
  • Στήθος κοτόπουλο: Εκτός από εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης χαμηλής σε λιπαρά, μια μερίδα στήθος κοτόπουλο περιέχει και 330 mg καλίου.
  • Λευκά φασόλια: Με 600 mg καλίου ανά μισή κούπα, αλλά και μια πολύ μεγάλη δόση πρωτεΐνης, τα λευκά φασόλια είναι από τις τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε συχνά για την υγεία μας.
  • Μπανάνες: Είναι ίσως η πιο γνωστή τροφή που περιέχει κάλιο. Μία μέτρια σε μέγεθος μπανάνα περιέχει γύρω στα 450 mg καλίου, 10% της ημερήσιας δόσης μας δηλαδή.
  • Γιαούρτι: Μία κούπα γιαούρτι περιέχει κάτι λιγότερο από 600 mg καλίου. Είναι, επίσης, καλή πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου, καθώς και προβιοτικών, που ενισχύουν την υγεία του εντέρου μας.
  • Σολομός: Μία μερίδα σολομού περιέχει περίπου 330 mg καλίου, καθώς και καλής ποιότητας πρωτεΐνη. Το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό του σολομού, όμως, είναι τα πολύτιμα λιπαρά ω-3 του.
  • Ντομάτα: Μία μεσαία ντομάτα περιέχει 300 mg καλίου, μαζί με βιταμίνες A, C και Κ, καθώς το πολύτιμο αντιοξειδωτικό λυκοπένιο.
  • Αβοκάντο: Το τέλειο αυτό φρούτο, εκτός από τις φυτικές του ίνες και τα ακόρεστα λιπαρά του, προσφέρει και 720 mg καλίου ανά αβοκάντο. Ιδανικά, καταναλώστε το μισό, επειδή είναι και πλούσιο σε θερμίδες.

Μην προσθέτετε επιπλέον αλάτι

Προσθέστε το αλάτι στο τέλος του μαγειρέματος και όχι στην αρχή. Με αυτόν τον τρόπο έχετε πιο έντονη γεύση, με μικρότερη ποσότητα.

Αντικαταστήστε το με άλλα καρυκεύματα

Μην ακολουθείτε τις συνταγές που θέλουν να προσθέτετε αλάτι. Αντικαταστήστε το με βότανα ή άλλα καρυκεύματα, όπως δενδρολίβανο, θυμάρι, βασιλικό, κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό, δυόσμο, κάρυ, κόλιανδρο, πιπερόριζα, ρίγανη κ.ά.

Αυξήστε τα λαχανικά

Χρησιμοποιήστε λαχανικά για να δώστε γεύση στο φαγητό σας. Οι διάφορες εταιρείες τροφίμων, ακολουθώντας τις οδηγίες της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, δημιούργησαν σκευάσματα με λιγότερο αλάτι προκειμένου να συμβάλουν στην προσπάθεια μείωσης του αλατιού από την διατροφή μας. Έτσι, στην αγορά κυκλοφορούν πλέον κύβοι με λιγότερο αλάτι, που δίνουν νοστιμιά στο φαγητό, χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό με πολύ αλάτι.

Πολιτικές για την μείωση του αλατιού

Οι πολιτικές που χρησιμοποιούνται από τις χώρες της Ευρώπης για την μείωση του αλατιού, είναι διαφορετικές σε κάθε χώρα παρόλο που ακολουθούν τις γενικές συστάσεις τις Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είναι γνωστό, οι περισσότερες συστάσεις γίνονται από κυβερνητικούς μηχανισμούς για την μείωση του αλατιού, π.χ. ΕΦΕΤ. Μην ξεχνάτε όμως, ότι σημαντικό ρόλο παίζουν και οι διάφοροι μη κυβερνητικοί οργανισμοί στην πίεση για την μείωση του αλατιού. Ένας από τους πιο γνωστούς είναι ο SACN (Science Advisory Committee on Nutrition) που εδρεύει στην Αγγλία και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε χώρες που δεν ασκούν κάποια πολιτική για την μείωση του αλατιού.

Εθελοντικά, οι βιομηχανίες τροφίμων μειώνουν τις τιμές του αλατιού σε κάποια προϊόντα όπως στα δημητριακά, στο ψωμί, στο τυρί και στα έτοιμα γεύματα, ενώ νομοθετικά υποχρεώνονται να καταγράφουν την τιμή του αλατιού μόνο στις ετικέτες των τροφίμων. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, 33 από τις 53 χώρες της Ευρώπης προσπαθούν να κινητοποιήσουν και να ενημερώσουν τον καταναλωτή με διάφορα προγράμματα.

Οι πολιτικές που στοχεύουν αποκλειστικά στην αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς και πρόσληψης αλατιού, προτείνουν μια εκτενή δράση βασισμένη σε εθνικό επίπεδο. Οι προσπάθειες μειώσεις του αλατιού μπορούν να εφαρμοστούν μέσα από την αλλαγή της δομής του φαγητού, υποχρεώνοντας την βιομηχανία τροφίμων με καθολική ισχύ και κυρώσεις για να εναρμονιστεί στα νέα δεδομένα.

Από την άλλη, η πολιτεία, η κυβέρνηση, η εκπαίδευση όσο και οι οργανισμοί υγείας, πρέπει να έχουν μια κοινή προσέγγιση, προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα καθώς έχουν τη δύναμη να φέρουν αποτέλεσμα αφού:

Μπορούν να θέσουν προοδευτικούς στόχους στην μείωση του αλατιού και να θέσουν νέα δεδομένα στην βιομηχανία τροφίμων για το πώς πρέπει να είναι η παραγωγή των «σύγχρονων» τροφίμων. Μπορούν να έχουν επιστασία στο αν όντως ο πληθυσμός έχει υιοθετήσει τις νέες διατροφικές τάσεις (μέσω εξετάσεων, μελετών), στην πρόοδο του σχεδίου και στο αν ο τρόπος που επικοινωνείτε το μήνυμα έχει αποτελεσματικότητα.

Ο οργανισμός Food Standard’s Agency (F.S.A., 2011) συστήνει ότι οι ενήλικες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από 6 γραμμάρια αλάτι την ημέρα που αντιστοιχούν σε 2.300mg νατρίου, (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού). Τώρα, τα άτομα με καρδιακές παθήσεις, οι μεσήλικες και τα άτομα που ήδη έχουν υπέρταση δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 1500mg νατρίου. Προτεινόμενες ποσότητες αλατιού για όλες τις ηλικίες, σύμφωνα με το διαιτολογικό σύλλογο της Αγγλίας (Department of Health, 1991):

1 με 12 μηνών – 1γρ. αλάτι την ημέρα (0.4γρ. νάτριο)
1 με 3 χρονών – 2γρ. αλάτι την ημέρα (0.8γρ. νάτριο)
4 με 6 χρονών – 3γρ. αλάτι την ημέρα (1.2γρ. νάτριο)
7 με 10 χρονών – 5γρ. αλάτι την ημέρα (2γρ. νάτριο)
11 και άνω – 6γρ. αλάτι την ημέρα (2.4γρ. νάτριο)

Με ποιες μορφές συναντάται το νάτριο;

Οι ετικέτες τροφίμων αναφέρουν την ποσότητα του νατρίου που περιέχουν. Το νάτριο όμως μπορεί να περιέχεται και σε άλλες χημικές μορφές πέραν του γνωστού αλατιού.

Χλωριούχο Νάτριο
Το κοινό αλάτι χρησιμοποιείται επιτραπέζιο, στο μαγείρεμα, κατά την επεξεργασία των τροφίμων, στις κονσέρβες κ.λπ.

Γλουταμινικό Μονονάτριο
Είναι ένα καρύκευμα που χρησιμοποιείται στο σπίτι, σε εστιατόρια και σε πολλά συσκευασμένα τρόφιμα (κονσέρβες, κατεψυγμένα κλπ.).

Baking-Powder
Χρησιμοποιείται για επιτάχυνση του φουσκώματος στο ψωμί και στο κέικ.

Διττανθρακικό Νάτριο
Η κοινή σόδα μαγειρικής, χρησιμοποιείται κατά την παρασκευή ψωμιού, αρτοσκευασμάτων και γλυκών.

Άλμη
Χρησιμοποιείται στην επεξεργασία τροφίμων για την εμπόδιση της ανάπτυξης βακτηρίων και περιέχεται σε κονσέρβες, σε κατεψυγμένα, σε τουρσιά κλπ.

Φωσφορικό Δινάτριο Άλας
Περιέχεται σε ορισμένα δημητριακά, καθώς και σε βιομηχανικά τυριά.

Αλγινικό Νάτριο
Προστίθεται στα σοκολατούχα γάλατα και στα παγωτά για να μαλακώσει την υφή τους.

Βενζοϊκό Νάτριο
Χρησιμοποιείται σαν συντηρητικό σε διάφορα παρασκευάσματα (μαγιονέζα, dressings, αναψυκτικά).

Υδροξείδιο του Νατρίου
Ή καυστικό νάτριο χρησιμοποιείται στην επεξεργασία τροφίμων για να μαλακώσει τη φλούδα της ελιάς, του καλαμποκιού κ.λπ.

Προπιονικό Νάτριο
Χρησιμοποιείται για την παστερίωση τυριών και ορισμένων αρτοσκευασμάτων και κέικ, ώστε να εμποδιστεί η ανάπτυξη μούχλας.

Θειώδες Νάτριο
Χρησιμοποιείται για την λεύκανση ορισμένων φρούτων που χρειάζονται τεχνητό χρώμα (κεράσια μαρασκίνο, φρουί-γλασέ κ.λπ.) και ως συντηρητικό κάποιων ξηρών φρούτων (πχ. δαμάσκηνα).

Το προσλαμβανόμενο ποσοστό νατρίου που επιτρέπεται σε έναν ασθενή εξαρτάται από την κατάστασή του και καθορίζεται από τον επιστήμονα υγείας. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις δίνεται αυστηρή άναλος δίαιτα με περιεκτικότητα σε νάτριο 0.25-0.50 gr/24h. Ένας ήπιος περιορισμός επιτρέπει την κατανάλωση 1gr νατρίου/ημέρα.

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε αλάτι;

Τροφές πλούσιες σε νάτριο είναι:

οι συσκευασμένοι χυμοί τομάτας και λαχανικών / ο ανανάς / τα κονσερβοποιημένα φρούτα / τα λαχανικά σε κονσέρβες / τα τουρσιά, τα κατεψυγμένα λαχανικά με αλάτι / οι αγκινάρες /τα καρότα /το σέλινο /το κάρδαμο /το σπανάκι / τα παντζάρια
τα ραδίκια /το λάχανο / τα καπνιστά κρέατα και τα κρέατα και ψάρια σε κονσέρβα /τα τυριά /το αλατισμένο ζωικό βούτυρο / τα αλμυρά κρακεράκια /τα γαριδάκια/ τα chips /οι αλατισμένοι ξηροί καρποί / οι σούπες σε σκόνη ή κονσέρβα /το χοιρομέρι / τα αλατισμένα κρέατα / το ζαμπόν / τα βιομηχανικά παρασκευασμένα γεύματα / η σόδα μαγειρικής / το baking-powder / η σάλτσα σόγια / τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα / οι πίτσες /τα σουβλάκια …

Τροφές χαμηλές σε νάτριο είναι:

οι χυμοί φρούτων χωρίς πρόσθετα / τα φρέσκα φρούτα/ τα ξηρά φασόλια /το αποβουτυρωμένο γάλα / το χονδροαλεσμένο σιτάρι / τα ζυμαρικά / το ρύζι / τα φρέσκα ψάρια και κρέατα / το ελαιόλαδο /το ξύδι /τα καρυκεύματα χωρίς αλάτι και χυμό λεμονιού / οι ανάλατοι ξηροί καρποί / το μέλι / η μαρμελάδα / ο ζελές / οι καραμέλες …

Οι διάφορες εταιρείες τροφίμων, ακολουθώντας τις οδηγίες της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας δημιούργησαν σκευάσματα με λιγότερο αλάτι, προκειμένου να συμβάλουν στην προσπάθεια για μείωση του αλατιού από την διατροφή μας. Έτσι, κυκλοφορούν στην αγορά κύβοι με λιγότερο αλάτι, που δίνουν νοστιμιά στο φαγητό, ενώ παράλληλα δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό με αλάτι.

Γιατί να μειώσετε το αλάτι στην διατροφή σας;

Μια επιστημονική ανάλυση, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και του Κολεγίου Παθολόγων και Χειρουργών του Πανεπιστημίου Κολούμπια, υπολόγισε ότι εάν οι Αμερικανοί μείωναν την πρόληψη αλατιού κατά μισό κουταλάκι του τσαγιού την ημέρα ή κατά 3 γραμμάρια, αυτό θα μείωνε τον ετήσιο αριθμό περιπτώσεων στεφανιαίας νόσου κατά 60.000 – 120.000, τον αριθμό των καρδιακών εμφραγμάτων κατά 54.000 – 99.000, των εγκεφαλικών επεισοδίων κατά 32.000 – 66.000 και των θανάτων από κάθε αιτία κατά 44.000 – 92.000. Ταυτόχρονα, θα γλίτωνε την Δημόσια Υγεία από κόστος 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο.

Η επικεφαλής των ερευνητών δρ Κirsten Bibbins-Domingo συμπέρανε ότι ακόμα και πολύ μικρότερη μείωση της πρόσληψης αλατιού -κατά ένα γραμμάριο την ημέρα, που θα πραγματοποιούνταν έως το 2019- «θα ήταν πιο αποτελεσματική στην μείωση της πίεσης από ό,τι τα φάρμακα για τα άτομα με υπέρταση».

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ κάλεσε τους υπεύθυνους των αλυσίδων εστιατορίων και των βιομηχανιών τροφίμων να ελαττώσουν την ποσότητα αλατιού στα προϊόντα τους κατά 25% μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, με σκοπό την μείωση της αρτηριακής υπέρτασης.

Τελικά πόσο μπορώ να προσθέσω;

Οι ειδικοί αναφέρουν ως ανώτατο όριο πρόσληψης νατρίου τα 2.400 mg (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού) ανά ημέρα ή 1.500 mg για όσους έχουν υπέρταση, που ισούται με το κατώτατο όριο για τους φυσιολογικούς ενήλικες. Ωστόσο, οι Αμερικάνοι καταναλώνουν περίπου 3.500 mg καθημερινά!

Στην πρόσφατη ανασκόπηση που προαναφέραμε, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα άτομα που κατανάλωναν λιγότερο από 3.000 mg νατρίου είχαν περισσότερα καρδιαγγειακά επεισόδια σε σχέση με όσους κατανάλωναν 4.000-5.000 mg ημερησίως. Σε καμία περίπτωση δεν προτείνεται να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη νατρίου, απλά η σύσταση για περιορισμό του αλατιού θεωρείται εν μέρει ελλιπής καθώς θα ήταν πιο ωφέλιμο να εξετάσουμε συνολικά την διατροφή και όχι ένα μόνο συστατικό της.

Το κάλιο στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Έχει αποδειχθεί ότι μεγάλες ποσότητες καλίου μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Η αυξημένη μάλιστα πρόσληψη καλίου συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι οργανισμοί υγείας συνιστούν το κάλιο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Η αυξημένη πρόσληψη καλίου συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού από την αυξημένη αρτηριακή πίεση, που προκαλεί η περίσσεια νατρίου. Η αυξημένη πρόσληψη Καλίου βοηθά στην αποβολή νατρίου και νερού από το σώμα, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση.

Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι τα φρούτα (οι μπανάνες περιέχουν 422mg Καλίου) και τα λαχανικά, το μαγειρεμένο κρέας και ψάρι, το γάλα (ημιάπαχο 366mg Καλίου/ποτήρι), το γιαούρτι. Επίσης, στην αγορά υπάρχουν λειτουργικά τρόφιμα εμπλουτισμένα με κάλιο, όπως ροφήματα χυμών, τα οποία συμβάλλουν στην πρόληψη της εμφάνισης υπέρτασης.

Συμπερασματικά, το αλάτι υπάρχει στην καθημερινότητα μας όχι μόνο ως προσθήκη στο φαγητό αλλά και στα περισσότερα τρόφιμα. Γι ’αυτό καλό θα είναι αν θέλουμε να περιορίσουμε την κατανάλωση του, να διαβάζουμε τις ετικέτες τροφίμων και να επωφεληθούμε από άλλα καρυκεύματα. Και να μην ξεχνάτε «μέτρον άριστον» ακόμη και ειδικά στο αλάτι.

Το φυσικό λοιπόν αλάτι όχι μόνο δεν βλάπτει τον οργανισμό, αλλά τα οφέλη είναι αρκετά σημαντικά. Ας χρησιμοποιούμε λοιπόν όσο μπορούμε φυσικό, μη ραφιναρισμένο αλάτι, ή θαλασσινό αλάτι που μπορούμε να μαζέψουμε μόνοι μας. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο αυτών αλατιών και δεν θα έπρεπε να την υποτιμάμε.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΦΡΕΣΚΟ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΑΛΑΤΙ

Μία καλή ιδέα για να δώσουμε ιδιαίτερη νοστιμιά στο αλάτι είναι να το εμπλουτίσουμε με το άρωμα και την γεύση των βοτάνων. Το αλάτι έχει την ιδιότητα να απορροφά το άρωμα των βοτάνων και να το κρατά. Βότανα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι: τσουκνίδα, δεντρολίβανο, λεβάντα, φασκόμηλο, ρίγανη, θρούμπι, μέντα, θυμάρι, δυόσμο, κόλιαντρο, κάρδαμο, τζίντζερ,πιπέρι, βασιλικό, μοσχοκάρυδο, κρεμμύδι κ.λ.π.

Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε βότανα θέλουμε, αλλά συνήθως επικεντρωνόμαστε σε αυτά που έχουν ιδιαίτερα έντονα αρώματα και γεύσεις.

Μία συνταγή είναι η εξής:

σκόρδο, πιπέρι, φασκόμηλο, δεντρολίβανο
Βάζουμε όλα τα ξερά βότανα μαζί σε ένα γουδί και τα λιώνουμε μέχρι να γίνουνε σκόνη. Βάζουμε μέσα και το αλάτι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί στο γουδί. Το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει.

Διατήρησε την ζωντανή γεύση και το άρωμα των φρέσκων βοτάνων σε αυτό το αλάτι καρυκεύματος.

Ο μαϊντανός, το σχοινόπρασο και η ρίγανη είναι ένας γευστικός συνδυασμός μυρωδικών, πικάντικων και αρωματικών βοτάνων που θα ζωντανέψουν τα φαγητά σου. Κράτησε το στο τραπέζι και το ντουλάπι με τα υπόλοιπα μπαχαρικά και μυρωδικά και χρησιμοποίησε τον συχνά!

Χρειάζεσαι:
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μαϊντανού
1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο σχοινόπρασο ή πράσινο κρεμμυδάκι
1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα ρίγανης
1/2 φλιτζάνι αλάτι

Μπορείς να πειραματιστείς και με φύλλα άλλων βοτάνων π.χ. βασιλικό.

Εκτέλεση
Ανακάτεψε όλα τα βότανα και το αλάτι μαζί. Τοποθέτησε το μείγμα σε μία λαδόκολλα σε ένα ταψί και κράτησε το μακριά από το φως του ήλιου. Ανακάτεψε το 1 φορά την ημέρα για να αεριστεί. Αφού στεγνώσουν τα βότανα (περίπου 36 έως 48 ώρες), αποθήκευσε το φρέσκο αρωματικό αλάτι σε σφραγισμένο δοχείο και χρησιμοποίησε το μέσα σε 1 μήνα. Αρωμάτισε όπως επιθυμείς, το κρέας, τα λαχανικά, τις σαλάτες και τις σάλτσες σου!

@Aliki Alisa /edwhellas.gr/2010

terrapapers.com

Αφήστε μια απάντηση