Γερμανία: Εκρηκτικές αυξήσεις 450% στο φυσικό αέριο και δυσεπίλυτη οικονομική κρίση – Ωρολογιακή βόμβα o Putin… πανηγυρίζει

Άχρηστες οι δυτικές κυρώσεις, χαμένη η Ευρώπη: Το Bloomberg «ανακοίνωσε» τη νίκη Ρωσίας στις ενεργειακές αγορές

Η γερμανική εταιρεία παροχής ενέργειας RheinEnergie ανακοίνωσε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα υπερδιπλασιαστούν, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Compact.
Ο λόγος για αυτό είναι ότι το κόστος αγοράς φυσικού αερίου έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 450%, επομένως και άλλοι προμηθευτές ενέργειας είναι πιθανό να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους σύντομα.
Αυτό θα προκαλέσει δυσεπίλυτες οικονομικές δυσκολίες όχι μόνο για τους χαμηλοεισοδηματίες, αλλά για όλους τους πολίτες.
Η RheinEnergie θέλει να αυξήσει τις τιμές του φυσικού αερίου περισσότερο από 100%, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Compact.
«Για αυτό, πρέπει να ευχαριστήσουμε την πολιτική… χαρακίρι του Robert Habeck », τονίζει ο Karel Meissner αρθρογράφος του κειμένου.
Μέχρι στιγμής, η RheinEnergie προμήθευε φυσικό αέριο με τιμή 7,87 σεντς ανά κιλοβατώρα.
Ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας έχει πλέον ενημερώσει τους πελάτες του ότι σχεδιάζει να αυξήσει αυτό το ποσό στα 18,3 σεντς στο εγγύς μέλλον.
Σε αυτή την περίπτωση, η τιμή του φυσικού αερίου θα υπερδιπλασιαστεί.
Σε ό,τι αφορά ένα μέσο νοικοκυριό με ετήσια κατανάλωση 10.000 kWh, αυτό σημαίνει ότι το κόστος, που είναι πλέον 960€, θα αυξηθεί στα 2002€.
Πρόκειται για αύξηση κόστους άνω των 1.000 ευρώ, τονίζει η Compact.
Η RheinEnergie δικαιολόγησε την έκρηξη των τιμών ως εξής:
«Ο λόγος για αυτό είναι μια αύξηση σχεδόν 450% στο κόστος αγοράς φυσικού αερίου σε σύγκριση με την περίοδο αγοράς 2021/22 έως 2022/23.
Παρά το σύστημα των μακροχρόνιων συνεχών αγορών, αυτό οδηγεί σε σημαντική αύξηση των τιμών».
Πολλοί αφελείς πολίτες σε αυτό το σημείο θα υποστήριζαν ότι ο καγκελάριος Scholz απείλησε να αυξήσει την τιμή προσθέτοντας «μόνο» 200-300 ευρώ στην τιμή του φυσικού αερίου για μια τετραμελή οικογένεια.
Γιατί λοιπόν τώρα μιλούν για ποσά που έχουν αυξηθεί πολύ;
Είναι απλό, εξηγεί η Compact: η αύξηση της τιμής της RheinEnergie δεν περιλαμβάνει καν τη φορολογία φυσικού αερίου για την οποία μιλούσε ο Scholz.
Σύμφωνα με την εταιρεία, «δεν περιλαμβάνεται ακόμη στις παραπάνω τιμές» και έτσι θα προστεθεί στην κορυφή.
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών, που περιγράφεται από κορυφαία γερμανικά μέσα ενημέρωσης ως «ο πιο δημοφιλής πολιτικός της Γερμανίας», είπε ότι θα ήταν «ένα βήμα που συνεπάγεται βαρύ φορτίο».
Ωστόσο, οι μακροχρόνιοι υποστηρικτές του από τη γερμανική αστική τάξη θα εξακολουθούν να μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια τέτοια αύξηση τιμής, σημειώνει η Compact.
«Συνεχίστε λοιπόν την… καλή δουλειά! — συμβουλεύει σε ειρωνικό τόνο ο αρθρογράφος.
«Άλλοι προμηθευτές φυσικού αερίου είναι πιθανό να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους σύντομα».

Le Figaro: Ο Putin χειραγωγεί τη Γερμανία κρατώντας ωρολογιακή βόμβα – Ντόμινο ύφεσης σε όλη την Ευρώπη

Όλο το γερμανικό οικονομικό μοντέλο βασίζεται στην αγορά φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου και στην πώληση αγαθών υψηλής προστιθέμενης αξίας στην Κίνα. Εξαιτίας αυτού, η Γερμανία είναι σαν να βρίσκεται μπροστά σε μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να σκάσει που θα μπορούσε να παρασύρει ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ σε ύφεση γράφει η γαλλική Figaro.
Η Γερμανία εμφανίζεται τώρα ως μια απροσδόκητη και αβοήθητη λιβελλούλη, ενώ η Γαλλία και οι χώρες της νότιας Ευρώπης μπορούν να καυχηθούν για τις αρετές ενός μυρμηγκιού, γράφει ο Philippe Gelly, αναπληρωτής αρχισυντάκτης της εφημερίδας Le Figaro.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν οι Γάλλοι αντιληφθούν τις συστάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας χωρίς πανικό, τότε οι γείτονές τους προετοιμάζονται σχεδόν για έναν λιμό εν καιρώ πολέμου.
Η μεγαλύτερη βιομηχανική δύναμη στην ήπειρο, η οποία κατανάλωνε πολύ ρωσικό φυσικό αέριο, βρίσκεται τώρα στα πρόθυρα της καταστροφής: έλλειψη προμηθειών, έλλειψη αποθεμάτων και εναλλακτικών λύσεων.
Η οικονομική της ανάπτυξη έχει ήδη επιβραδυνθεί, ο πληθωρισμός και η ανεργία αυξάνονται και ο σκληρός χειμώνας δεν έχει φτάσει ακόμη.
Και αυτό μπορεί να οδηγήσει όλες τις χώρες της ευρωζώνης σε ύφεση.
Οι γερμανικές αρχές επιδεικνύουν «αξιέπαινο πραγματισμό» συνιστώντας στους συμπολίτες τους να κάνουν όλο και πιο κρύο ντους.
Πήραν μια «πικρή αλλά αναγκαία» απόφαση να επιστρέψουν σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, από τους οποίους ήθελαν να απαλλαγούν έως το 2030.
Επιπλέον, το Βερολίνο σκοπεύει να παρατείνει τη ζωή τριών πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, αν και ήθελε επίσης να τους εγκαταλείψει μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα.
Όμως η ιδεολογική διάσπαση δεν είναι τόσο σημαντική στο πλαίσιο των πολιτικών και κοινωνικών προκλήσεων.
Οι γερμανικοί λογαριασμοί φυσικού αερίου έχουν ήδη τριπλασιαστεί και προγραμματίζεται νέα αύξηση πριν από το τέλος του έτους.
Αυτό δεν εμποδίζει τον κυβερνών συνασπισμό να ανακοινώσει νέους φόρους.
Όπως σημειώνει ο συγγραφέας του άρθρου, αυτό ενδεχομένως να προκαλέσει ισχυρή κοινωνική δυσαρέσκεια.
Όλο το οικονομικό μοντέλο της Γερμανίας βασίζεται στην αγορά φθηνών ενεργειακών πόρων από τη Ρωσία και στην εξαγωγή αγαθών με υψηλή προστιθέμενη αξία στην Κίνα.
Και αυτό το μοντέλο μπορεί να εκραγεί.
Κάτω από τον ζυγό των κυρώσεων, ο Putin χειρίζεται αυτή τη ωρολογιακή βόμβα κατά βούληση, γνωρίζοντας ότι αποσταθεροποιώντας τη Γερμανία, θα αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη, γράφει η Le Figaro.

Άχρηστες οι δυτικές κυρώσεις, χαμένη η Ευρώπη: Το Bloomberg «ανακοίνωσε» τη νίκη Ρωσίας στις ενεργειακές αγορές

Την ίδια ώρα, η Ρωσία κερδίζει στις αγορές φυσικού αερίου και πετρελαίου, γεγονός που της δίνει την ευκαιρία να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων που όπως φαίνεται γύρισαν boomerang… στις ισχυρές χώρες που θέλησαν να τα βάλουν με τον Vladimir Putin.
Ο αρθρογράφος του Bloomberg Havier Blass γράφει σχετικά επί του θέματος:
Όπως σημειώνει τον Ιούλιο του 2022, η παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσική Ομοσπονδία επέστρεψε σχεδόν πλήρως στα επίπεδα που υπήρχαν πριν από τις 23 Φεβρουαρίου 2022 και έφτασε τα 10,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Η ελάχιστη ποσότητα καθορίστηκε τον Απρίλιο στα 10 εκατομμύρια βαρέλια, αλλά έχει αυξηθεί μόνο από τότε.
Τα σημερινά μεγέθη είναι ελάχιστα κατώτερα από τον Ιανουάριο, όταν η παραγωγή έφτασε τα 11 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Ταυτόχρονα αυξάνεται και η τιμή του πετρελαίου.
Αν τον Απρίλιο η έκπτωση για τον βαθμό Urals ήταν κατά μέσο όρο περίπου 35 $, τώρα είναι 20-25 δολ.
Κατέστη δυνατή η αποκατάσταση των δεικτών παραγωγής και του επιπέδου τιμών λόγω του επαναπροσανατολισμού από τις ευρωπαϊκές σε άλλες αγορές.
Επιπλέον, η Δύση δεν μπόρεσε να πείσει τα κράτη του Περσικού Κόλπου να αποφασίσουν να φέρουν μεγάλους επιπλέον όγκους μαύρου χρυσού στην αγορά, αναφέρει ο ειδικός.

Θύμα η Ευρώπη 

Κατά τη γνώμη του, τα υψηλά έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου μειώνουν τη σημασία των απωλειών της Μόσχας ως αποτέλεσμα της μείωσης των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει σοβαρές συνέπειες για τις ευρωπαϊκές χώρες: ήδη τον Οκτώβριο, όπως προβλέπει ο παρατηρητής, θα υπάρξει σημαντική άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τον χειμώνα, οι αρχές των κρατών της ΕΕ ενδέχεται να χρειαστεί να περιορίσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου.
“Ο συνδυασμός του κρύου καιρού, της αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και του πληθωρισμού μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα μπορούσε να υπονομεύσει τη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία. έλλειψη ενέργειας”, κατέληξε ο Blas.

www.bankingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση