Μάζης Ι.: Η Ρωσία πλέον δεν μπορεί να ανεχθεί τη στάση της Τουρκίας και την ωθεί να λάβει θέση.

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννης Μάζης, σχολίασε το κατά πόσο η Τουρκία θα λάβει υπόψη της τις προειδοποιήσεις του γερουσιαστή Μενέντεζ για να συμμορφωθεί με τις επιταγές του ΝΑΤΟ και για το πόσο μπορεί να επηρεάζει τις σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας – Ισραήλ (21-08-2022).

Ο κ. Μάζης είπε ότι η Ρωσία πλέον δεν μπορεί να ανεχθεί την αμφίσημη στάση της Τουρκίας και την ωθεί να λάβει θέση, όποια κι αν είναι αυτή. Και επειδή ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος είναι μήνας ισχυρών εντάσεων στον πόλεμο της Ουκρανίας γι’ αυτό λοιπόν, η Ρωσία αυτή τη στιγμή δεν δέχεται τη στάση της Τουρκίας.

Σε ότι αφορά την το Ισραήλ, ο κ. Μάζης είπε ότι η διπλωματική επανασύνδεση δεν σημαίνει και εξομάλυνση των σχέσεων και έφερε το παράδειγμα Ελλάδας – Τουρκίας. Το Ισραήλ, πρόσθεσε, είχε αποδείξει μακροχρονίως ότι έχει μια συγκροτημένη και σοβαρή κουλτούρα εθνικής ασφάλειας, έχει αποδείξει ότι ξέρει να γίνεται σεβαστό γιατί ακριβώς καλλιεργεί αυτή την κουλτούρα ασφάλειας σε όλους τους πυλώνες τους γεωπολιτικούς, στην άμυνα και την ασφάλεια, στην οικονομία, στην πολιτική και στον πολιτισμό και την πληροφορία. Αυτά, όπως είπε, πρέπει να γίνουν παραδείγματα για τη χώρα μας εάν θέλουμε να μπορούμε να συγκριθούμε στο κατ’ ελάχιστον με το Ισραήλ.

Ο κ. Μάζης υπογράμμισε: “Η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων εμένα δεν με φοβίζει καθόλου. Εμείς είμαστε εκείνοι που κάνουν τις ασκήσεις με το Ισραήλ.”

Αφήστε μια απάντηση