Επιβίωση : Πώς θα οργανώσουμε την διαφυγή μας με αυτοκίνητο

Μια πτυχή της διαφυγής μας που συχνά παραμελούμε είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να απομακρυνθούμε από την επικίνδυνη ζώνη. Μας αρέσει να πιστεύουμε ότι είμαστε οι πιο έξυπνοι και ότι παρά τις αντιξοότητες θα καταφέρουμε να είμαστε οι πιο γρήγοροι από όλους τους άλλους.

Η ταχεία εκκένωση της επικίνδυνης περιοχής είναι ένας στόχος που μπορούμε να επιτύχουμε αρκεί να είμαστε όμως κατάλληλα προετοιμασμένοι. Με βασική προϋπόθεση να έχουμε έτοιμο το αυτοκίνητο μας για αναχώρηση και με τον κατάλληλο εξοπλισμό.

1. Διατηρούμε το όχημα έτοιμο για αναχώρηση. Το αυτοκίνητο μας είναι αυτό που πρόκειται να μας βγάλει από την επικίνδυνη ζώνη γρήγορα και εύκολα και να μεταφέρει όλες μας τις προμήθειες. Έτσι λοιπόν, πρέπει να φροντίσουμε για την συντήρηση του ώστε να έτοιμο για αναχώρηση. Λάδια, υγρά φρένων, έλεγχος μπαταρίας, έλεγχος στα λάστιχα και ρεζέρβα.

2. Διατηρούμε πάντα το ρεζερβουάρ καυσίμου όσο το δυνατόν πιο γεμάτο. Σε μία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στα βενζινάδικα μπορεί να υπάρχουν μεγάλες ουρές ή ακόμα να υπάρχουν ελλείψεις στα καύσιμα. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θέλουμε να βρεθούμε με άδειο ρεζερβουάρ. Θα κερδίσουμε πολύτιμο χρόνο για να απομακρυνθούμε από τους πρώτους.

3. Έχουμε έτοιμες όλες τις προμήθειες. Όταν αντιληφθούμε ότι οι μέρες είναι κρίσιμες αρχίζουμε να συσκευάζουμε τις προμήθειες που θα πάρουμε μαζί ώστε όταν το αποφασίσουμε να φορτώσουμε γρήγορα το όχημα και να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας. Δεν θα κερδίσουμε μόνο χρόνο αλλά θα πάρουμε όλα όσα χρειαζόμαστε χωρίς να ξεχάσουμε κάτι, γιατί θα το έχουμε κάνει με ηρεμία και αυτοσυγκέντρωση.

4. Έχουμε μαζί μας διάφορα εργαλεία. Αυτή η επιλογή προϋποθέτει ότι πρέπει να έχουμε και τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να ξέρουμε να τα χρησιμοποιούμε. Με τα κατάλληλα εργαλεία είναι σίγουρο ότι θα μπορέσουμε δώσουμε λύση σε ένα μεγάλο αριθμό προβλημάτων που ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε.

5. GPS και χάρτη με την διαδρομή. Συστήματα GPS είναι ενσωματωμένα σε όλα τα σύγχρονα κινητά. Είτε με συσκευή GPS είτε μέσω κινητού μπορούμε να έχουμε χάρτη με την διαδρομή που θα ακολουθήσουμε. Για κάθε ενδεχόμενο θα μπορούσαμε να έχουμε και έναν παραδοσιακό χάρτη ως εναλλακτική λύση. Η κατοχή ενός χάρτη σε ηλεκτρονική ή απλή μορφή μας δίνει την δυνατότητα να αλλάξουμε την διαδρομή μας εάν κρίνουμε ότι είναι απαραίτητο.

6. Εναλλακτικό σχέδιο (Plan-B). Η ύπαρξη ενός δεύτερου σχεδίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση ενός καλά οργανωμένου σχεδίου διαφυγής. Πρέπει να έχουμε υπολογίσει τι θα κάνουμε αν υπάρξει μπλόκο σε κάποιο σημείο του δρόμου. Είτε κάποια βλάβη μας αναγκάσει να εγκαταλείψουμε το αυτοκίνητο μας. Έχουμε ένα σακίδιο με τα απαραίτητα για κάθε μέλος της ομάδας; Έχει όλη η ομάδα τον κατάλληλο ρουχισμό ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν ή έχουμε επαναπαυθεί στον κλιματισμό και την άνεση του αυτοκινήτου;

Καταλήγοντας, για να λειτουργήσει ένα σχέδιο ασφαλούς διαφυγής για εμάς και την οικογένειά μας πρέπει να αφιερώσουμε σκέψη και χρόνο για να το οργανώσουμε. Θα μας ανταμείψει όμως όταν αυτό ολοκληρωθεί ομαλά και χωρίς προβλήματα.

epiviosi.gr

Αφήστε μια απάντηση