Ποια επιδόματα θα πληρώνονται σε προπληρωμένες κάρτες – Μεγάλες αλλαγές σε ΟΠΕΚΑ και ΟΑΕΔ

Η κυβέρνηση μετατρέπει τους γονείς σε ανελεύθερους επαίτες !

Σχόλιο της ΕΡΩ

Μία κατάπτυστη τροποποίηση στη χορήγηση των οικογενειακών επιδομάτων εξαγγέλθηκε σε όλα τα συστημικά ΜΜΕ με κατευθυνόμενο δελτίο τύπου. Πλέον τα οικογενειακά επιδόματα αντί να κατατίθενται στους λογαριασμούς των δικαιούχων γονέων θα δίνονται σε ηλεκτρονική ( άυλη ) κάρτα και δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα παρά σχεδόν αποκλειστικά σε αγορές. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το επίδομα τέκνων δεν είναι ελεημοσύνη που προαιρείται να χορηγεί ο εκάστοτε «πολυχρονεμένος» άναξ. Το επίδομα τέκνων είναι υλοποίηση συνταγματικής επιταγής που υποχρεώνει την Πολιτεία να στηρίζει τον θεσμό της οικογενείας. Και η επιταγή αυτή είναι χωρίς αστερίσκους. Με την εξαγγελθείσα τροποποίηση, για την οποία οι συστημικές τράπεζες θα λάβουν και μπόνους δέκα εκατομμυρίων (!!!), ο γονιός δεν θα μπορεί να πληρώσει το λογαριασμό ρεύματος του σπιτιού του, τα φροντιστήριά του, τις οφειλές του που έχουν δημιουργηθεί από τον καθημερινό αγώνα να θρέψει τα παιδιά του. Θα πρέπει να κάνει σχεδόν μόνο αγορές. Η εξαγγελία για να «χρυσώσει» το χάπι της άνευ προηγουμένου προσβολής της οικονομικής ελευθερίας προβλέπει ποιοτικούς περιορισμούς στις δαπάνες λέγοντας για παράδειγμα ότι η άυλη κάρτα δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί… για τζόγο. Τέτοιες εξαγγελίες μας προσβάλλουν ως γονείς γιατί μας εμφανίζουν ως ανεύθυνους που το κράτος έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει και να περιορίζει το δικαίωμά μας να ανατρέφουμε τα παιδιά μας. Σήμερα δήθεν μας προστατεύει από τον τζόγο. Αύριο, επειδή μπορεί με το επίδομα να αγοράζουμε μη αρεστά στο κράτος βιβλία για τα παιδιά μας, μπορεί να τεθούν με αυτή τη λογική νέες απαγορεύσεις! Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Με την τροποποίηση αυτή θα προστεθεί άλλα μία κάρτα από αυτές τις πολλές για τις οποίες έχει μιλήσει ο Άγιος Παϊσιος. Με την κάρτα αυτή περιορίζεται η οικονομική μας ελευθερία. Τίθεται ανεπίτρεπτη κυβερνητική παρέμβαση στον τρόπο που διαχειρίζεται τον προϋπολογισμό της η Ελληνική Οικογένεια. Το οικογενειακό επίδομα μετατρέπεται κυριολεκτικά σε κουπόνια, πισωγυρίζοντάς μας σε εποχές κατοχής και ανελεύθερων καθεστώτων. Απευθύνουμε έκκληση στους γονείς, στις ενώσεις γονέων και πολυτέκνων να αντιδράσουν στη σχεδιαζόμενη αυτή ρύθμιση. Προσβάλλεται η αξιοπρέπειά μας, εξυπηρετούνται ανελεύθερες και σκοτεινές σκοπιμότητες που αποβλέπουν στον έλεγχο του πληθυσμού σε βάρος του δικαιώματός μας να ενισχύεται οικονομικά το έργο της ανατροφής των παιδιών μας.

Μεγάλες αλλαγές αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα στον ΟΑΕΔ και στον ΟΠΕΚΑ καθώς, τα επιδόματα πλέον θα πληρώνονται με προπληρωμένες κάρτες και θα μπει όριο στις αναλήψεις.

Ανοίγει το θέμα της χορήγησης των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ π. ΟΑΕΔ μέσω προπληρωμένης κάρτας.

Όπως έχει ήδη γράψει το Dnews απο τις αρχές καλοκαιριού στο πλαίσιο αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί προϋπόθεση η καταβολή των επιδομάτων μέσω προπληρωμένων καρτών και μάλιστα ήδη τα συναρμόδια υπουργεία συζητούν με τις 4 συστημικές τράπεζες για την υλοποίηση του μέτρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews με προπληρωμένη κάρτα θα καταβάλλονται τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ, π. ΟΑΕΔ από το 2023. Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις μεταξύ Υπουργείου Εργασίας, Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τις τράπεζες θα ολοκληρωθούν μέσα στο φθινόπωρο προκειμένου να γίνει ο διαγωνισμός για την ανάληψη του έργου.

Οι τράπεζες για να αναλάβουν τις νέες κάρτες και να τις μοιράσουν στους δικαιούχους θα λάβουν για τον πρώτο χρόνο της υλοποίησης του μέτρου, δηλαδή το 2023, ποσό ύψους 10 εκ. Ευρώ.

Η λύση της προπληρωμένης κάρτας θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τη χρήση του επιδόματος, οποιασδήποτε κατηγορίας. Ο κάτοχος της κάρτας θα συναλλάσσεται άυλα, ηλεκτρονικά, μέσω e- shopping, e- banking και άλλες on line υπηρεσίες.

Παράλληλα εξετάζεται να υπάρχει όριο στα μετρητά που θα μπορούν να “σηκώσουν” οι δικαιούχοι των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ, π. ΟΑΕΔ.
Να σημειωθεί ότι το θέμα της προπληρωμένης κάρτας στα επιδόματα είχε θίξει η επιτροπή Πισσαρίδη η οποία ανέφερε ότι η διαφάνεια στην χορήγηση των επιδομάτων θα επιτευχθεί με την καταβολή των χρημάτων μέσω προπληρωμένων καρτών και όχι μέσω μετρητών.

Αυτό που εξετάζεται είναι ότι η πληρωμή της πλειονότητας των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) θα γίνεται με προπληρωμένες κάρτες, ενώ σήμερα μόνο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) πληρώνεται το μισό μέσω κάρτας και ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη μετρητών μόνο για το μισό ποσό. Όλα τα υπόλοιπα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και τα επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ πληρώνονται μέσω κατάθεσης σε λογαριασμό του δικαιούχου και ο δικαιούχος μπορεί να “σηκώσει” όλο το ποσό.

Οι αλλαγές που θα γίνουν έχουν ως εξής:

Θα καθιερωθούν προπληρωμένες κάρτες και για τα άλλα σημαντικά προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, όπως το επίδομα τέκνου και το επίδομα για τη γέννηση,
Θα πληρώνονται με κάρτες τα βασικά επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ, π. ΟΑΕΔ

Θα καθιερωθούν όρια ανάληψης μετρητών για τις προπληρωμένες κάρτες και το ποσό που θα μένει πέραν του ορίου θα μπορεί να δαπανάται μόνο με ηλεκτρονικές πληρωμές, δηλαδή με αγορές μέσω POS, αγορές μέσω e-banking κ.α.
Θα δοθούν κίνητρα για τη χρήση των προπληρωμένων καρτών για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες (όπως οι δαπάνες για τα παιδιά ή για τον τοκετό) και θα απαγορευθούν άλλες δαπάνες, όπως για τζόγο. Με αυτό τον τρόπο η προπληρωμένη κάρτα δεν θα επιτρέπει την συναλλαγή σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιχειρεί να κάνει μία απαγορευμένη δαπάνη.

Ποια επιδόματα θα ενταχθούν σε προπληρωμένη κάρτα

Επίδομα Γέννησης: Επικρατέστερο επίδομα για να μπει στην νέα λειτουργία – δηλαδή την πληρωμή μέσω προπληρωμένης κάρτας – είναι το επίδομα γέννας των 2.000 ευρώ που τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2020.
Με την κάρτα αυτή οι δικαιούχες μητέρες θα μπορούν να αγοράζουν οποιοδήποτε προϊόν τους χρειάζεται από οποιοδήποτε κατάστημα της χώρας με βρεφικά ή παιδικά είδη, αλλά δεν θα μπορούν να κάνουν ανάληψη ούτε ενός σεντ από αυτό, καθώς δεν θα αντιστοιχεί σε κάποιο τραπεζικό λογαριασμό τους.

Αντίθετα, με βάση το υφιστάμενο σύστημα, το ποσό των 2.000 ευρώ κατατίθεται σε έναν τραπεζικό λογαριασμό της μητέρας και αυτή μπορεί να κάνει άμεση ανάληψη ακόμα και όλου του ποσού μέσω του ΑΤΜ ή τραπεζικού υποκαταστήματος.

Επίδομα Παιδιού (Α21): Χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος. Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.

Προνοιακά αναπηρικά – διατροφικά επιδόματα: Καταβάλλονται 10 προνοιακά αναπηρικά επιδόματα σε περίπου 163.000 δικαιούχους, μεταξύ άλλων επίδομα κίνησης, οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά αναπηρία ή με βαριά νοητική υστέρηση ή κωφών και βαρήκοων ατόμων ή με αναπηρία όρασης κ.α.

Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων: Χορηγείται σε όσους δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο για την συνταξιοδότηση ασφαλιστικό χρόνο και ανέρχεται σε 360 ευρώ.

Αγροτική εστία: Πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες συνταξιούχους ή ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ). Το πρόγραμμα αφορά στην καταβολή χρηματικού βοηθήματος ύψους 700 ευρώ σε 4.000 τρίτεκνες μητέρες και 1.000 ευρώ σε 1.000 πολύτεκνες μητέρες.

Επίδομα αναδοχής: Για κάθε παιδί που τοποθετείται σε αναδοχή χορηγείται στους ανάδοχους γονείς ή στο ίδιο μετά την ενηλικίωσή του, οικονομική ενίσχυση, για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών διαβίωσης του αναδεχόμενου ατόμου. Το ποσό που καταβάλλεται ξεκινάει από 325 ευρώ και κλιμακώνεται στα 375 ευρώ και πάνω για παιδιά με παθήσεις.

Ενίσχυση σε Οικογένειες Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών: Το ποσό ξεκινάει από 300 έως 600 ευρώ με τη χρήση εισοδηματικών κριτηρίων.

Επίδομα ανεργίας: Διαμορφώνεται από 219 ευρώ έως 438 ευρώ το μήνα για έως ένα έτος, ανάλογα με το χρονικό διάστημα ασφάλισης του ανέργου και των αποδοχών του.

Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής ανεργίας

Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων

Επίδομα επίσχεσης

Ειδικό βοήθημα σε αποφυλακισθέντες

Ειδικό εποχικό βοήθημα

Βοήθημα μακροχρονίως ανέργων ύψους 200 ευρώ για έως 12 μήνες

Επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη

Επίδομα διαθεσιμότητας.

ΠΗΓΗ

26/8/22

enromiosini.gr

Αφήστε μια απάντηση