ΕΠΙΒΙΩΣΗ : Επτά χρήσεις επιβίωσης του πεύκου

Ένας άνθρωπος που γνωρίζει πώς να αξιοποιεί αποτελεσματικά τους πόρους της μητέρας φύσης είναι ικανός να επιβιώσει σε δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις. Ήταν κάτι που οι πρόγονοι μας γνώριζαν καλά σε αντίθεση με τον σύγχρονο άνθρωπο που έχει αποκοπή από την φύση και στερείτε βασικών γνώσεων επιβίωσης στο φυσικό περιβάλλον.

Όταν περπατάμε στο δάσος δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε πόσα αγαθά βρίσκονται γύρω μας και δεν τα αντιλαμβανόμαστε. Ένα από αυτά είναι και το ταπεινό πεύκο που ελάχιστοι γνωρίζουν τι μπορεί να μας προσφέρει.

1. Κουκουνάρι. Είναι ένας σπόρος που χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια, ενώ συχνά προστίθεται σε σαλάτες και σε συνταγές της Μεσογειακής κουζίνας. Χαρακτηριστική είναι η χρήση του κουκουναριού ως βασικό συστατικό της ιταλικής σάλτσας πέστο και ως ξηρός καρπός στον χαλβά σιμιγδαλιού.

2. Τσάι από πευκοβελόνες. Οι πευκοβελόνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε βραστό νερό ως τσάι αφού είναι πλούσιες σε βιταμίνη C. Είναι ένα ρόφημα που θα μας κάνει να ζεσταθούμε αλλά και ταυτόχρονα θα ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας. (Προσοχή, θα προσθέσουμε τις πευκοβελόνες αφού αποσύρουμε το νερό από την φωτιά. Για να μην διασπαστεί η βιταμίνη C και αποκτήσει δυσάρεστη γεύση το τσάι μας).

3. Ιδανικό προσάναμμα. Το ρετσίνι που υπάρχει στο πεύκο το καθιστά εξαιρετικό προσάναμμα. Θα μας διευκολύνει στο να ανάψουμε εύκολα και γρήγορα την φωτιά μας ακόμα και αν τα ξύλα είναι υγρά.

4. Φτιάχνουμε κόλλα. Αν ζεστάνουμε τη ρητίνη του πεύκου και αφού γίνει ρευστή και προσθέσουμε και τριμμένο κάρβουνο θα δημιουργούμε μια πολύ ισχυρή κόλλα. Με αυτή θα μπορέσουμε να επισκευάσουμε τον εξοπλισμό μας.

5. Αντιμετώπιση μιας πληγής. Η ρητίνη του πεύκου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της βακτηριακής μόλυνσης σε μια πληγή και να βοηθήσει στην επούλωση της. Μόλις την εφαρμόσουμε στην πάσχουσα περιοχή θα σταματήσει την ανάπτυξη των βακτηρίων.

6. Κατασκευή καταφυγίου. Αν δεν έχουμε σκηνή μαζί μας ή έχουμε απολέσει τον εξοπλισμό μας, μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα καταφύγιο από φυσικά υλικά. Με τα κλαδιά θα φτιάξουμε τον σκελετό του καταφυγίου και με τις πευκοβελόνες που θα τοποθετήσουμε από επάνω θα προστατευτούμε από την βροχή.

7. Δημιουργία στρώματος για να κοιμηθούμε. Οι πευκοβελόνες είναι ιδιαίτερα μαλακές, αν τις στρώσουμε σε ένα παχύ στρώμα θα έχουμε φτιάξει ένα μαλακό υπόστρωμα που θα κάνει άνετο τον ύπνο μας και θα μας προστατεύει και από την υγρασία του εδάφους.

epiviosi.gr

One thought on “ΕΠΙΒΙΩΣΗ : Επτά χρήσεις επιβίωσης του πεύκου”

Αφήστε μια απάντηση