Τον “άσο” της Β. Κορέας “τράβηξε” η Κίνα: Προληπτικά πλήγματα με πυρηνικά όπλα «αυτόματα» και «άμεσα» εάν νιώσει ότι απειλείται – Ήττα των ΗΠΑ…

Έρχεται θύελλα σε Ασία-Ειρηνικό

Νέα κλιμάκωση στην περιοχή Ασίας και Ειρηνικού βάζει η Βόρεια Κορέα καθώς υιοθέτησε νόμο που της επιτρέπει να διεξάγει προληπτικά πλήγματα με πυρηνικά όπλα και χαρακτηρίζει «αμετάκλητο» το καθεστώς πυρηνικής δύναμης της χώρας, κάτι που σημαίνει ότι αποκλείονται διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίησή της, μετέδωσε το βορειοκορεατικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Αυτό σημαίνει ότι βάζει τέλος και στην όποια συζήτηση ή διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ και την Δύση για την αποπυρηνικοποίηση της.

Ο νέος “πυρηνικός νόμος” ψηφίστηκε κατόπιν οδηγιών της Κίνας. Όσο πλησιάζει η επίθεση στην Ταϊβάν, τόσο οι γύρω χώρες οχυρώνονται και ετοιμάζονται για εμπλοκή. Η Β.Κορέα θα κρατήσει “απασχολημένες” Ν.Κορέα και Ιαπωνία μέχρι να τελειώσει η στρατιωτική επέμβαση της Κίνας στην Ταϊβάν με το κίνδυνο του “λάθους” να ελοχεύει πάντα.

Πιο αναλυτικά, στην ψήφιση νόμου που ορίζει ότι το καθεστώς της πυρηνικής δύναμης της είναι αμετάκλητο και ότι έχει τη δυνατότητα να προχωρά άμεσα και αυτόματα σε προληπτικά πλήγματα με πυρηνικά όπλα, αν νιώσει ότι απειλείται προχώρησε η Βόρεια Κορέα.

Όπως μετέδωσε το βορειοκορεατικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNΑ, ο νόμος που εγκρίθηκε (αντικαθιστά προηγούμενο νόμο του 2013) επιτρέπει στη Β. Κορέα να εξαπολύει προληπτικά πλήγματα με πυρηνικά όπλα, «αυτόματα» και «άμεσα» εάν οποιαδήποτε ξένη δύναμη απειλήσει τη Βόρεια Κορέα.

Ο νόμος του 2013 όριζε ότι η Β. Κορέα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να αντιμετωπίσει εισβολή ή επίθεση από εχθρική πυρηνική δύναμη.

Τώρα ο νόμος επιτρέπει στο στρατό να προχωρά σε προληπτικά πλήγματα, εάν εντοπιστεί επικείμενη επίθεση με όπλα μαζικής καταστροφής ή εάν αυτά στραφούν κατά «στρατηγικών στόχων» της Β. Κορέας.

Kim: Δεν εγκαταλείπω τα πυρηνικά όπλα, ακόμα και με 100 χρόνια κυρώσεις

Επιπλέον, μια σημαντική παράμετρος του νέου νόμου είναι ότι «το καθεστώς της χώρας ως κράτους εφοδιασμένου με πυρηνικά όπλα γίνεται αμετάκλητο».

Ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, ο ηγέτης της Β. Κορέας, Kim Jong un υποστήριξε ότι η χώρα του ήταν «έτοιμη να αναπτύξει» τα πυρηνικά αποτρεπτικά της μέσα σε περίπτωση σύγκρουσης με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

«Είναι εντελώς εκτός συζήτησης να αποκηρύξουμε τα πυρηνικά όπλα και δεν θα υπάρξει αποπυρηνικοποίηση ή διαπραγμάτευση» φέρεται να είπε στο βορειοκορεατικό κοινοβούλιο ο Kim Jong un πριν από την έγκριση του νόμου.

Όπως είπε, ο Kim είναι ύψιστης σημασίας η νομοθετική πολιτική για τα πυρηνικά όπλα να τραβήξει μια μη αναστρέψιμη γραμμή έτσι ώστε να μην μπορεί να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση για τα πυρηνικά όπλα της Β. Κορέας.

Μάλιστα ο Kim υποστήριξε ότι δεν θα παρέδιδε το πυρηνικό οπλοστάσιο, ακόμα και εάν η Β. Κορέα ήταν αντιμέτωπη με 100 χρόνια κυρώσεις.

«Όσο τα πυρηνικά όπλα και ο ιμπεριαλισμός παραμένουν στη γη και οι ελιγμοί των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους εναντίον της Δημοκρατίας μας δεν τερματίζονται, το έργο μας για την ενίσχυση της πυρηνικής δύναμης δεν θα σταματήσει», είπε ο Kim.

Εκτοξεύσεις

Από τις αρχές του 2022 η Β. Κορέα έχει προχωρήσει σε σειρά εκτοξεύσεων πυραύλων, παρά τους διεθνείς περιορισμούς και αντιδράσεις, ενώ για πρώτη φορά από το 2017 εκτόξευσε και διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM).

Παρατηρητές υποστηρίζουν πως η Β. Κορέα ετοιμάζεται να επαναλάβει τις πυρηνικές της δοκιμές για πρώτη φορά από το 2017, καθώς τόσο ο Donald Trump το 2019 όσο και άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες δεν κατάφεραν να πείσουν τον Kim να εγκαταλείψει τις πυρηνικές του επιδιώξεις.

Πλέον, και κατόπιν των εξελίξεων αυτών, η Β. Κορέα στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς ΗΠΑ και Ν. Κορέα για τις κοινές, μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιούν σχεδόν κάθε χρόνο, και τις οποίες η Β. Κορέα έχει συχνά χαρακτηρίσει ως απειλή για την ασφάλεια της.

Ο νόμος ορίζει ότι δεν επιτρέπεται επίθεση με πυρηνικά όπλα σε μια χώρα που δεν είναι πυρηνική δύναμη, εκτός και εάν αυτή έχει ενώσει τις δυνάμεις της με κάποια πυρηνική χώρα και ετοιμάζονται να της επιτεθούν.

warnews247.gr

Αφήστε μια απάντηση