Σερβία: Η αστυνομία απαγόρευσε το EuroPride 2022 – Μετά την μαζική διαδήλωση πολιτών

Οι διοργανωτές λένε ότι η πορεία θα πραγματοποιηθεί κανονικά, παρά τις απαγορεύσεις και τις απειλές

Η αστυνομία του Βελιγραδίου απαγόρευσε για λόγους δημόσιας ασφάλειας την πραγματοποίηση της πορείας υπερηφάνειας που ήταν προγραμματισμένη για το ερχόμενο Σάββατο ως κορύφωση των εκδηλώσεων του EuroPride 2022, που διοργανώνουν οι κοινότητες ΛΟΑΤΚΙ της Ευρώπης.

Η απάντηση των διοργανωτών είναι ότι η πορεία θα πραγματοποιηθεί κανονικά, παρά τις απαγορεύσεις και τις απειλές.

Η αστυνομία απαγόρευσε επίσης και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που είχαν προγραμματίσει για το Σάββατο ομάδες και οργανώσεις που εναντιώνονται στη δράση των κοινοτήτων ΛΟΑΤΚΙ.

Η εβδομάδα του EuroPride ξεκίνησε χθες Δευτέρα με την έπαρση της σημαίας των ΛΟΑΤΚΙ έξω από το κυβερνητικό κτίριο στο Βελιγράδι. Σε καθημερινή βάση έχουν προγραμματιστεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και διαλέξεις με τη συμμετοχή ακτιβιστών από ολόκληρη την Ευρώπη ενώ η πορεία υπερηφάνειας το Σάββατο θα αποτελέσει την κορύφωση του EuroPride.

Οι αντιδράσεις στη Σερβία για τις δραστηριότητες αυτές είναι έντονες και για την ώρα εκδηλώνονται με ειρηνικό τρόπο. Συντηρητικές ομάδες πολιτικών, ακροδεξιές οργανώσεις αλλά και η Εκκλησία της Σερβίας πρωτοστατούν στην εκδήλωση των αντιδράσεων.

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε μαζική πορεία όπου χιλιάδες πολίτες μεταξύ των οποίων και πολλοί ιερείς κρατώντας θρησκευτικά λάβαρα, εικόνες και σταυρούς διαδήλωσαν την αντίθεση τους στο EuroPride και τη στήριξη τους στον θεσμό της οικογένειας. Η πορεία που ξεκίνησε από την έδρα του Πατριαρχείου κατέληξε μπροστά από τον ναό του Αγίου Σάββα όπου τελέστηκε λειτουργία χοροστατούντος του Πατριάρχη των Σέρβων Πορφυρίου.

Στην ομιλία του ο προκαθήμενος της σερβικής Εκκλησίας υποστήριξε τον θεσμό της οικογένειας δήλωσε ότι η ορθόδοξη θρησκεία δεν αποδέχεται την ιδεολογία των ΛΟΑΤΚΙ, υπογράμμισε ωστόσο ότι είναι αντίθετος με την κάθε μορφή βίας εναντίων των μελών της κοινότητας. Από σήμερα και μέχρι το Σάββατο με εντολή του Πατριάρχη των Σέρβων σε όλους του ορθοδόξους ναούς και τα μοναστήρια, καθημερινά θα διαβάζεται μία δέηση υπέρ της ιερότητας του γάμου και της οικογένειας.

Σημειώνεται ότι το 2001 και το 2010 όταν πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες πορείες υπερηφάνειας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στο Βελιγράδι έγιναν σοβαρά επεισόδια. Από το 2014 οι πορείες υπερηφάνειας πραγματοποιούνται τακτικά, κάθε χρόνο, υπό την προστασία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

pronews.gr

Αφήστε μια απάντηση