Την Αποκάλυψη του Ιωάννη επικαλείται ο Ν.Μεντβέντεφ: Πλησιάζει ο «πρόλογος του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου» – Σύγχρονα μαχητικά & αντιαεροπορικά παίρνει το Κίεβο

Σε νέα φάση κλιμάκωσης μπαίνει το Ουκρανικό

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, σχολίασε στο κανάλι του στο Telegram το σχέδιο συμφωνίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας των δυτικών χωρών στην Ουκρανία που δημοσιεύθηκε νωρίτερα από το γραφείο του Ζελένσκι.

Το έγγραφο προκάλεσε την αγανάκτηση του Μεντβέντεφ, ο οποίος σημείωσε πως «οι αυλικοί του Κιέβου δημιούργησαν ένα σχέδιο», που στην πραγματικότητα αποτελεί «πρόλογο για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, η Δύση δεν θα δώσει καμία «εγγύηση στους Ουκρανούς ναζί», διότι αυτό είναι το ίδιο με την εφαρμογή του άρθρου 5 του Χάρτη Συλλογικής Άμυνας του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο άρθρο ορίζει ότι αν ένα μέλος του ΝΑΤΟ πέσει θύμα ένοπλης επίθεσης, τότε όλα τα άλλα μέλη της Συμμαχίας θα θεωρήσουν αυτή την πράξη βίας ως επίθεση εναντίον όλων των χωρών της και τότε αυτές θα αναλάβουν δράση όπως κρίνουν απαραίτητο.

Ο Μεντβέντεφ σημείωσε ακόμα ότι αυτή η «υστερική έκκληση» του Κιέβου απευθύνεται σε «δυτικά αφεντικά διαφόρων διαμετρημάτων», προσθέτοντας ότι «αν αυτοί οι ηλίθιοι συνεχίσουν την ανεξέλεγκτη ενίσχυση του καθεστώτος του Κιέβου με τους πιο επικίνδυνους τύπους όπλων, τότε αργά ή γρήγορα η στρατιωτική εκστρατεία θα περάσει σε άλλο επίπεδο».

Επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι σε αυτή την περίπτωση, νέοι συμμετέχοντες θα εμπλακούν στη διαδικασία.

«Και τότε οι δυτικές χώρες δεν θα μπορούν να κάθονται άπραγες», γράφει ο Μεντβέντεφ, προβλέποντας ότι τότε όλος ο κόσμος – ακόμα και στη Ρωσία – θα βρεθεί αντιμέτωπος με «μεγάλη θλίψη και καταστροφές».

Τέλος, επικαλέστηκε και μια φράση από την Αποκάλυψη του Ιωάννη, λέγοντας πως «σε αυτή την περίπτωση, το ένα τρίτο των ανθρώπων πέθανε από αυτές τις τρεις συμφορές, τη φωτιά, τον καπνό και το θειάφι που βγαίνουν από το στόμα τους».

Είναι η τρίτη φορά που ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας επικαλείται την Αποκάλυψη του Ιωάννη.

Η Δύση εξετάζει να εξοπλίσει με μαχητικά και αντιαεροπορικά το Κίεβο

Ένα ακόμα βήμα πιο βαθιά στην ουκρανική κρίση που κανείς δεν γνωρίζει τι είδους αντιδράσεις μπορεί να πυροδοτήσει από τη Μόσχα και που μπορεί να οδηγήσει τη ρωσική-ουκρανική διένεξη, φαίνεται να είναι έτοιμη να κάνει η Δύση, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους εξετάζουν να εξοπλίσουν σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση, ακόμα και με μαχητικά αεροσκάφη και αντιαεροπορικά συστήματα το Κίεβο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο επικαλείται έναν υψηλόβαθμο Αμερικάνο αξιωματούχο, «η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοι της συζητούν για τις μακροπρόθεσμες ανάγκες της Ουκρανίας όσον αφορά τη στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία, όπως για παράδειγμα η αντιαεροπορική της προστασία, καθώς και το πόσο αποδεκτό θα ήταν να προμηθεύσουν το Κίεβο με μαχητικά αεροσκάφη τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα».

Μέχρι πρότινος η Δύση στο σύνολο της απέφευγε να δώσει στο Κίεβο τέτοιου είδους οπλικά συστήματα, καθώς δεν ήθελε η παρέμβαση της να έχει τόσο καθοριστικό ρόλο στην πολεμική σύρραξη με τη Ρωσία, η οποία άλλωστε έχει από την πρώτη στιγμή προειδοποιήσει πως μια ευρύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ και της Δύσης μπορεί να οδηγήσει σε μια παγκόσμια σύγκρουση.

Κληθείς να σχολιάσει την αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού, ο Αμερικάνος αξιωματούχος υποστηρίζει πως το Κίεβο παρά τις όποιες επιτυχίες του, έχει να δώσει μια ακόμα πολύ σκληρή μάχη, καθώς οι εξελίξεις στο μέτωπο παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες.

«Θα συνεχίσουμε να επικεντρώνουμε την προσοχή μας στο να εργαζόμαστε στενά με τους Ουκρανούς και με τη διεθνή κοινότητα για να τους παράσχουμε τη βοήθεια που χρειάζονται» αναφέρει αξιωματούχος του Πενταγώνου υπό καθεστώς ανωνυμίας, τη στιγμή που το Κίεβο αναφέρει πως έχει ανακαταλάβει εδάφη έκτασης 6.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στης περιοχή του Χάρκοβο, στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Μάλιστα τον ενθουσιασμό των Ουκρανών ενίσχυαν οι πληροφορίες περί της «άτακτης» υποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων, οι οποίες κατά το Κίεβο, άφησαν πίσω τους μεγάλο μέρος οπλισμού και εξοπλισμού.

Επιχείρηση προσγείωσης

Πάντως, οι ΗΠΑ επιχειρούν να προσγειώσουν τους Ουκρανούς.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις έκαναν σημαντική πρόοδο στην αντεπίθεση τους, και ιδιαίτερα στα βορειοανατολικά της χώρας, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα για να εκτιμήσεις κανείς που πηγαίνει όλο αυτό» υπογράμμισε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Anthony Blinken, υποστηρίζοντας πως η Ρωσία εξακολουθεί να διαθέτει πολλούς πόρους στη μάχη της Ουκρανίας.

Όπως είπε ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, οι Ρώσοι διατηρούν σημαντικές δυνάμεις στην Ουκρανία, καθώς και μεγάλα αποθέματα οπλισμού και στρατιωτικού εξοπλισμού.

Το θέμα των μαχητικών

Ωστόσο, τα θετικά για την Ουκρανία νέα από την αντεπίθεση τους, έχει φέρει πολλούς αναλυτές να υποστηρίζουν πως η Δύση πρέπει να προμηθεύσει με μια πιο ισχυρή βοήθεια το Κίεβο.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η προμήθεια αντιαεροπορικών συστημάτων και μαχητικών αεροσκαφών.
Υπενθυμίζεται πως το θέμα παροχής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία είχε επανέλθει στη δημοσιότητα, όταν ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Colin Cole είχε αναφέρει πως εξετάζεται το ζήτημα αυτό, αλλά δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις, επισημαίνοντας πως το κύριο μέλημα ήταν οι Ουκρανοί να μπορούν να πετούν τα διαθέσιμα μαχητικά τους.

Μάλιστα, ο Yuriy Sak, σύμβουλος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε πως το Κίεβο δεν θέλει να λάβει τα παλιά αμερικανικά επιθετικά μαχητικά A-10 Warthog και ότι αντιθέτως, θα προτιμούσε πιο σύγχρονα αεροσκάφη όπως π.χ. τα F-16.

warnews247.gr

Αφήστε μια απάντηση