Η Εικόνα του ΄΄ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ΄΄ στην Κομοτηνή και ο απόηχος της εξόδου της από το ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ –Αναμφίβολα η έξοδος της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ από το Πρωτάτο του Αγίου Όρους, με την συνοδεία όλης της Ιεράς Κοινότητας στην Κομοτηνή από 6-12 Σεπτεμβρίου, είχε αγαθά αποτελέσματα, καθότι η προσέλευση του κόσμου υπήρξε αθρόα.

Του Γιάννη Παπανικολάου – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Όπως πληροφορείται το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ χιλιάδες πιστού λαού προσήλθαν από όλη την Ελλάδα κατά τις επτά ημέρες της παραμονής της Εικόνας στην Κομοτηνή, αφού, από το πρωί μέχρι αργά την νύχτα στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, σχηματίζονταν μεγάλη ουρά προσκυνητών, οι οποίοι περίμεναν στην σειρά τους με υπομονή και καρτερία μέχρι και δύο ώρες για να φθάσουν μπροστά και να την προσκυνήσουν.

Αξίζουν επομένως συγχαρητήρια και ευχαριστίες στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους που αποφάσισε το 2019 να την μεταφέρει στην Κομοτηνή προς αγιασμό και στήριξή του συνόλου πληθυσμού της ευαίσθητης περιοχής της Θράκης, αλλά και στον Μητροπολίτη Κομοτηνής, που πήρε την πρωτοβουλία να απευθύνει το σχετικό αίτημα.

Επί πλέον θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι εκείνο που μας έκανε εντύπωση, βλέποντας τις φωτογραφίες και ακούγοντας τις περιγραφές και τις ομιλίες που δημοσιεύθηκαν στα ΜΜΕ, είναι η παράλληλη πρόσκληση και παρουσία επισήμων προσώπων, τόσο εκκλησιαστικών όσο και πολιτικών, και η ως εκ τούτου ιδιαίτερη προβολή τους. Μας εντυπωσίασε όμως και «αρνητικά» θα λέγαμε η κάπως παραγνώριση της εκεί παρουσίας σύσσωμης της Ιεράς Κοινότητας. Θεωρούμε ότι στην Εικόνα της Παναγίας του ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ, η οποία με τόσο κόπο και μετά από τρία χρόνια αναμονής βγήκε από το Άγιον Όρος, θα ήταν σκόπιμο να δοθεί περισσότερη βαρύτητα, αλλά και να είναι το κύριο μέλημα πάντων και όχι η επίδειξη και προβολή των προσώπων, που και εκείνοι βέβαια χωρίς αμφιβολίαπροσήλθαν ταπεινά για να Την προσκυνήσουν και να ζητήσουν την ευλογία Της.

Η Αντιπροσωπεία όμως της Ιεράς Κοινότητας θα έπρεπε να είχε τα πρωτεία της δέουσας τιμής, αφού συνόδευε την Εφέστια και θαυματουργή Εικόνα, ενώ, όπως παρατηρήσαμε, στο βάθρο κατά την ημέρα της υποδοχής αντί των μελών της ήταν οι προσκεκλημένοι επίσκοποι! Άποψή μας; Όταν καλούμε την ιστορική εφέστια και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του «Άξιον Εστι» από το Άγιον Όρος τιμούμε μόνο αυτή και την συνοδεύουσα αυτή ΙΕΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ!

vimaorthodoxias.gr

Αφήστε μια απάντηση