Πυρηνικός συναγερμός: Μεταστάθμευση έξι Tu-160 και MiG-31 με Kinzhal – Moίρα 8 ρωσικών και κινεζικών πλοίων στην ΑΟΖ των ΗΠΑ στην Αλάσκα

Σκηνικό παγκόσμιας σύγκρουσης

Σε κινήσεις που παραπέμπουν στην σταδιακή ενεργοποίηση του πυρηνικού οπλοστασίου προχώρησε η Ρωσία καθώς μεταστάθμευσε τρία στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα κοντά στα σύνορα με Φινλανδία και τρία MiG-31 με Kh-47M2 Kinzhal στο Καλίνινγκραντ.

Και τα δύο, αυτά όπλα μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και το ερώτημα είναι αν η Μόσχα προετοιμάζεται σταδιακά να θέσει σε εφαρμογή κάποιο πυρηνικό σχέδιο.

Το γεγονός αυτό ανησυχεί και το ΝΑΤΟ. Σήμερα πετούσαν αεροσκάφη από ΗΠΑ-Σουηδία σκανάροντας το Καλίνινγκραντ. Στην περιοχή εντοπίστηκαν αεροσκάφη της USAF RC-135W Rivet Joint και της SwAF Korpen να παρατηρούν το Καλίνινγκραντ απ’ όλες τις πλευρές.

Εξίσου ανησυχητικό είναι και το γεγονός πως εντοπίστηκε Μοίρα οκτώ πολεμικών πλοίων από Ρωσία και Κίνα να επιχειρούν ανοικτά της Αλάσκας μέσα στην ΑΟΖ των ΗΠΑ. Πρόκειται για πρωτοφανή πρόκληση που υπενθυμίζει στην Ουάσιγκτον ότι “οι δύο χώρες θα πολεμήσουν μαζί”.

Στόλος Ρωσίας-Κίνας μέσα στην ΑΟΖ των ΗΠΑ ανοιχτά της Αλάσκας

Ο αμερικανικός στρατός αποκάλυψε ότι νωρίτερα αυτό τον μήνα, ενώ ένα πλοίο της αμερικανικής ακτοφυλακής είχε ξεκινήσει μια περιπολία ρουτίνας στην Βερίγγειο Θάλασσα, το πλήρωμά του εξεπλάγη, όταν συνάντησε Moίρα πλοίων από Ρωσία και Κίνα.

Πιο αναλυτικά, στις 19 Σεπτεμβρίου, μια μοίρα 5 ρωσικών πλοίων αποτελούμενη από 1 φρεγάτα, 3 κορβέτες, 1 πλοίο εφοδιασμού μαζί με 3 κινεζικά πλοία, 1 αντιτορπιλικό, 1 κορβέτα και 1 πλοίο ανεφοδιασμού εμφανίστηκαν στην ΑΟΖ των ΗΠΑ βόρεια του νησιού Κίσκα της Αλάσκας.

Το πλοίο της αμερικανικής ακτοφυλακής USCGC Kimball (WMSL-756) εντόπισε τα τρία κινεζικά και πέντε ρωσικά πλοία στη Θάλασσα του Βερίγγειου, 75 ναυτικά μίλια βόρεια του νησιού Kiska στην Αλάσκα, στις 19 Σεπτεμβρίου, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των ΗΠΑ.

Αρχικά, το πλήρωμα του πλοίου της αμερικανικής ακτοφυλακής USCGC Kimball (WMSL-756) σε μια περιπολία ρουτίνας στη Βερίγγειο Θάλασσα συνάντησε το καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, το Renhai CG 101, που έπλεε περίπου 75 ναυτικά μίλια βόρεια του νησιού Kiska στην Αλάσκα.

Το πλήρωμα του Kimball εντόπισε αργότερα δύο ακόμη κινεζικά πλοία και τέσσερα ρωσικά πλοία, συμπεριλαμβανομένου ενός αντιτορπιλικού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όλα σε έναν ενιαίο σχηματισμό μάχης επιφανείας που επιχειρούσαν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των ΗΠΑ (ΑΟΖ).

Το Kimball με έδρα τη Χονολουλού, σκάφος 418 ποδιών (127 μέτρων), παρατήρησε αργότερα ότι τα πλοία έσπασαν τον σχηματισμό και διασκορπίστηκαν. Ένα C-130 Hercules παρείχε αεροπορική υποστήριξη στο Kimball από τον σταθμό της ακτοφυλακής στο Kodiak.

«Ενώ ο σχηματισμός είχε λειτουργήσει σύμφωνα με διεθνείς κανόνες, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχουν διαταραχές στα συμφέροντα των ΗΠΑ στο θαλάσσιο περιβάλλον γύρω από την Αλάσκα», δήλωσε ο αντιναύαρχος Nathan Moore, διοικητής της 17ης Ακτοφυλακής.

Το Kimball θα συνεχίσει να παρακολουθεί την περιοχή.

Ο κινεζικός και ρωσικός σχηματισμός ήρθε ένα μήνα αφότου ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε για το ενδιαφέρον της Κίνας για την Αρκτική και τη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας εκεί.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Ρωσία έχει δημιουργήσει μια νέα Αρκτική Διοίκηση και έχει ανοίξει εκατοντάδες νέες και πρώην στρατιωτικές τοποθεσίες στην Αρκτική της Σοβιετικής εποχής, συμπεριλαμβανομένων λιμένων και αεροδρόμια βαθέων υδάτων.

«Το Πεκίνο και η Μόσχα έχουν επίσης δεσμευτεί να εντείνουν την πρακτική συνεργασία στην Αρκτική. Αυτό αποτελεί μέρος μιας εμβάθυνσης στρατηγικής εταιρικής σχέσης που αμφισβητεί τις αξίες και τα συμφέροντά μας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε μια επίσκεψη στο βόρειο τμήμα του Καναδά.

Μεταστάθμευση τριών στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-160 κοντά στην Φινλανδία

Παράλληλα, η Ρωσία προχώρησε σε μια περίεργη κίνηση μετασταθμεύοντας τρία στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 στην αεροπορική βάση στο Olenegorsk.

Το Olenegorsk είναι μια πόλη στη Περιφέρεια του Μούρμανσκ της Ρωσίας, πολύ κοντά στα σύνορα με Φινλανδία.

Οι δορυφόροι εντόπισαν την μεταστάθμευση των στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-160. Παρακάτω μπορείτε να δείτε την εικόνα.

“Οι λόγοι για την ανάπτυξη στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-160 ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα στην αεροπορική βάση παραμένουν άγνωστοι, ωστόσο, τα βομβαρδιστικά μεταφέρθηκαν εδώ μετά από απειλές του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας.

Λόγω της απουσίας επίσημων δηλώσεων από το ρωσικό υπουργείο άμυνας, μέχρι στιγμής ο σκοπός της μεταφοράς στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-160 στην αεροπορική βάση στο Olenegorsk παραμένει άγνωστος” σημειώνουν ρωσικά ΜΜΕ.

Ταυτόχρονα, κινητοποίηση υπάρχει και στα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS.

Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΑΜ, το αεροπορικό σύνταγμα της αεροπορίας μεγάλου βεληνεκούς στην περιοχή Amur το οποίο διαθέτει τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS εκτελεί ασκήσεις.

Δείτε βίντεο

Σήμα ετοιμότητας από Μόσχα: Οι επιστρατευμένοι άρχισαν να εκπαιδεύονται στο Καλίνινγκραντ

Νωρίτερα σήμερα, η Μόσχα εξέπεμψε σήμα ετοιμότητας για τους επίστρατους στο Καλίνινγκραντ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη πως επιστρατευμένοι έφεδροι στην περιφέρεια του Καλίνινγκραντ έχουν αρχίσει να εκπαιδεύονται για μάχη στη βάση του ρωσικού Στόλου της Βαλτικής.

«Όλο το επιστρατευμένο στρατιωτικό προσωπικό εκπαιδεύεται στα πυρά με μικρά όπλα. Επιπλέον πολίτες που κλήθηκαν από την εφεδρεία αποκαθιστούν τις δεξιότητές τους στο χειρισμό και τη συντήρηση όπλων, στρατιωτικού και ειδικού εξοπλισμού», ανέφερε το υπουργείο στο κανάλι του στο Telegram.

Γίνεται επίσης εκπαίδευση για τη βελτίωση των σκοπευτικών δεξιοτήτων και προετοιμάζεται στρατιωτικό προσωπικό για «τολμηρές δράσεις στο πεδίο της μάχης».

Η Ρωσία διατηρεί σημαντική στρατιωτική παρουσία στο Καλίνινγκραντ, ένα ρωσικό θύλακα στην ακτή της Βαλτικής ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία, χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εκεί ρωσική δύναμη περιλαμβάνει πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, το ρωσικό στόλο της Βαλτικής και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες.

Μάλιστα οι δορυφόροι επαναβεβαίωσαν την μεταστάθμευση τριών MiG-31 που φέρουν τον υπερηχητικό πύραυλο των 10 Mach και εμβέλειας 2.000 χλμ. Kh-47M2 Kinzhal στο αεροδρόμιο Chkalovsk στο Καλίνινγκραντ.

Δείτε βίντεο από τις ασκήσεις με ΒΜP-2, BMP-3 και Τ-72

Δείτε τις δύο εικόνες

Δείτε τις εικόνες από τον συναγερμό στην Βαλτική

Image

Image

warnews247.gr

Αφήστε μια απάντηση