Τεράστια ήττα για τους Ρώσους: Eγκλωβισμένοι 5.000 στρατιώτες- Οι Ουκρανοί μπήκαν Krasni Lyman- Κατέλαβαν Drobyshevo, Yampol, Terni

Kατέρρευσε η ρωσική άμυνα – Ουκρανική προέλαση

Τεράστια ήττα κομβικής σημασίας έχουν υποστεί οι ρωσικές δυνάμεις καθώς πριν λίγο ο ουκρανικός Στρατός μπήκε στο Krasni Lyman. Οι ρωσικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν πριν λίγες ώρες και από τις περιοχές Drobyshevo, Terni και Yampol.

Στην περιοχή σημειώνονται σκληρές μάχες. Η ρωσική Αεροπορία προσπαθεί να απεγκλωβίσει 3-4.000 Ρώσους στρατιώτες που βρίσκονται περικυκλωμένοι και εγκλωβισμένοι στη πόλη Liman και να ανοίξει έναν διάδρομο διαφυγής.

Σύμφωνα με τους Ρώσους, στην επίθεση στο Liman συμμετέχουν 6.000-10.000 Ουκρανοί στρατιώτες.

Στην περιοχή έχουν περικυκλωθεί τμήματα της 20ης Συνδυασμένης Στρατιάς του ρωσικού στρατού. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 3.000 περικυκλωμένους Ρώσους, ενώ άλλες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό τους στους 5.500.

Μεταξύ αυτών είναι:

  • το 752 Μηχανοποίητο Σύνταγμα Φρουρών.
  • Μονάδες Εφέδρων BARS 13 και 16
  • 208ο Σύνταγμα Μηχανοκίνητου Τυφεκίου LDNR
  • 119ο σύνταγμα με κινητοποιημένες εφεδρείες LDNR

Βίντεο: Οι Ουκρανοί μπήκαν από την βορειοδυτική είσοδο της πόλης

Οι Ρώσοι χάνουν τρίτο σημαντικό κόμβο

To WarNews247 είχε προειδοποιήσει εδώ και ένα μήνα για την επικείμενη ουκρανική αντεπίθεση στο Χάρκοβο. Είναι αδύνατον οι Ρώσοι να μην είχαν παρατηρήσει τις μεγάλες συγκεντρώσεις δυνάμεων του ουκρανικού Στρατού. Υπάρχει σοβαρό διοικητικό πρόβλημα στον ρωσικό Στρατό.

Ένα μήνα μετά την έναρξη της αντεπίθεσης στην περιοχή του Χαρκόβου, οι Ουκρανοί έχουν πετύχει σημαντικές νίκες, εδαφικά κέρδη και πλέον βρίσκονται κοντά στην επίτευξη ενός αντικειμενικού στόχου που θα επηρεάσει τις εξελίξεις στο θέατρο επιχειρήσεων του Ντονέτσκ ,του Λουγκάνσκ και κατ’ επέκταση του Ντονμπάς.

Και αυτό διότι, η πόλη Λίμαν είναι ένας στρατηγικής σημασίας κόμβος διοικητικής μέριμνας και υλικοτεχνικής υποστήριξης του ρωσικού Στρατού, ενώ βρίσκεται σε πολύ σημαντική τοποθεσία, βόρεια του ποταμού Ντονέτσκ και περίπου 85 μίλια νοτιοανατολικά του Χάρκοβο.

Συνεπώς, αν χαθεί οριστικά το Λίμαν, κάτι που θα γίνει τις επόμενες ώρες, τότε οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα υποστούν μια τεράστια ήττα και απώλεια σε επίπεδο θεάτρου επιχειρήσεων, λόγω των σιδηροδρόμων της πόλης που σχετίζονται με την υποστήριξη και μεταφορά στρατιωτικού προσωπικού αλλά και στρατιωτικών μέσων, οπλικών συστημάτων προς τα μέτωπα.

Συνοπτικά οι Ρώσοι έχασαν σε ένα μήνα τρεις βασικούς κόμβους λογιστικής υποστήριξης:

  • Το Ίζιουμ,
  • το Κουπιάνσκ
  • το Krasny Liman

Δείτε βίντεο από τις ουκρανικές επιθέσεις

Ρωσικές πηγές: “Έχουμε υποχωρήσει – Εγκαταλείψαμε Drobyshevo και Yampol

Ρωσικές πηγές παραδέχονται την πρόοδο των Ουκρανών και αναφέρουν πως υπάρχει υποχώρηση του ρωσικού Στρατού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές “οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποχωρήσει από τα περίχωρα της πόλης και προσπαθούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις άμυνας στα όρια και μέσα στην πόλη”.

“Μετά την υποχώρηση από το Drobyshevo και το Yampol οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτό τον άξονα Torskoye-Kreminna ώστε να υπάρξει έξοδος διαφυγής των ρωσικών δυνάμεων
Οι Ρώσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν μια μικρή ζώνη ασφαλείας γύρω από τον άξονα και να αποκρούσουν τις ουκρανικές επιθέσεις.

Οι Ουκρανοί συνεχίζουν να μεταφέρουν δυνάμεις από το Seversk προς την κατεύθυνση του Lyman…

«Έπρεπε να φύγουμε από το Drobyshevo για να μην τεθούμε υπό επιχειρησιακή περικύκλωση. Η απόσυρση των δυνάμεων είναι ένα είδος ξεχωριστής επιχείρησης, που απαιτεί οργάνωση, που απαιτεί να μην εκτίθενται οι άνθρωποι σε εχθρικές σφαίρες και οβίδες. Αφού έλαβαν τη διαταγή, εργάστηκαν γρήγορα και με ακρίβεια», είπε ο διοικητής του τάγματος της Ρωσικής Λεγεώνας (Bars-13) Fomich.

«Μέρος του τάγματος μεταφέρθηκε στα μετόπισθεν και μέρος κοντά στο Drobyshevo. Θα αναλάβουμε νέες θέσεις. Εργαζόμαστε με την διοίκηση και περιμένουμε εντολές από αυτούς», πρόσθεσε.

Δείτε βίντεο

Ανακατέλαβαν την Νοβοσελίφκα οι Ουκρανοί

Νωρίτερα, οι Ουκρανοί ανακατέλαβαν το χωριό Νοβοσελίφκα, στο Ντονέτσκ. Η Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας ανακοίνωσε επίσημα ότι τα μέλη της μαζί με την 81η ταξιαρχία, απελευθέρωσαν το χωριό στην περιφέρεια του Ντόνετσκ

Η Νοβοσελίφκα βρίσκεται στα βορειοδυτικά της πόλης Λίμαν, η οποία είναι στρατηγικής σημασίας.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις εδραιώνουν τις θέσεις τους στην ανατολική όχθη του ποταμού Oskil και σημείωσαν περαιτέρω κέρδη στα περίχωρα της πόλης Λίμαν», αναφέρει στην ενημέρωσή του και το Institute for the Study of War (ISW),

Βίντεο: Εικόνα από το Ριντκοντάμπ που ανακατέλαβαν τα Ουκρανικά στρατεύματα

 

Ουκρανία: Ανακατέλαβε όλο το Κουπιάνσκ και το Ridkodub

Τέλος, οι ουκρανικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη Κουπιάνσκ, στη βορειοανατολική Ουκρανία, εκδιώκοντας τους Ρώσους στρατιώτες από τις θέσεις τους, στην ανατολική όχθη του ποταμού Οσκίλ.

Ένα μεγάλο μέρος αυτής της πόλης –σημαντικού σιδηροδρομικού κόμβου– είχε ανακαταληφθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, στην αντεπίθεση που εξαπέλυσε το Κίεβο στην περιοχή του Χαρκόβου. Όμως ρωσικές δυνάμεις παρέμεναν ακόμη στην απέναντι όχθη του ποταμού και συνέχιζαν τις συγκρούσεις.

Στη βιομηχανική ζώνη Κουπιάνσκ-Βουζλοβίι, πέντε χιλιόμετρα νοτιότερα, οι κάτοικοι είπαν ότι οι Ρώσοι έφυγαν την Τρίτη.

Την Πέμπτη οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν και το Ridkodub.

Δείτε στους χάρτες την περικύκλωση των ρωσικών δυνάμεων στο Krasni Lyman

warnews247.gr

Αφήστε μια απάντηση