Ειδική Ανάλυση Πενταπόσταγμα: Τι θα κάνουν οι σύμμαχοί μας αν γίνει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία;

Με την τουρκική ρητορική του Ερντογάν και των ΥΠΑΜ-ΥΠΕΞ και λοιπών αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης, καθώς και των κομμάτων AKP-MHP  κατά της Ελλάδας, να έχει απογειωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, ιδίως μετά την επιστροφή του Τούρκου Προέδρου από τη Νέα Υόρκη, όπου γύρισε με άδεια χέρια αναφορικά με το θέμα  προμήθειας των F-16 από τις ΗΠΑ , τις συνεχώς αυξανόμενες παραβιάσεις  του ΕΕΧ  και υπερπτήσεις σε νησιά μας, από τουρκικά μαχητικά , drones , CN-235 και ελικόπτερα στο Αιγαίο και την πλύση εγκεφάλου  με ανθελληνικό μένος των τουρκικών ΜΜΕ προς τον τουρκικό λαό, αντιλαμβανόμαστε ότι η πιθανότητα θερμού επεισοδίου που θα οδηγούσε σε στρατιωτική αντιπαράθεση Τουρκίας -Ελλάδας έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Τα παραπάνω έχουν θέσει σε εγρήγορση της Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αφού κοινή διαπίστωση είναι ότι είναι πολύ πιθανό το επόμενο χρονικό διάστημα να βιώσουμε τουλάχιστον μια μείζονα Ελληνοτουρκική κρίση.

Η πρόσφατη συνεδρίαση του  Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και η ανακοίνωση του, συνηγορούν προς την παραπάνω εκτίμηση, αφού δείχνουν δύο πράγματα σε σχέση με την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων το επόμενο χρονικό διάστημα, που είναι:

Πρώτον επισημοποιούνται δεσμευτικά για  απάντηση  επί του πεδίου από την Τουρκία, οι υποτιθέμενες προκλητικές ενέργειες  της Ελλάδας.

-Δεύτερον ότι  βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο πλέον των προετοιμασιών έμπρακτης εκδήλωσης της τουρκικής επιθετικότητας και εφαρμογής των ήδη υπαρχόντων τουρκικών σχεδίων για το Αιγαίο.

Το μείζον ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι σύμμαχοί μας αν γίνει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία;

Ποιά θα είναι η στάση τους;

Θα αρκεστούν σε  φραστικές καταδίκες κατά της Τουρκίας οι οποίες θα συνοδεύονται από πολιτικοοικονομικές κυρώσεις  μόνο ή θα εμπεριέχουν και  άμεση λήψη στρατιωτικών μέτρων στο Αιγαίο-Έβρο;

Η “υφή” του θερμού επεισοδίου υπαγορεύει τις αντιδράσεις των Συμμάχων

Όταν λέμε “υφή” του θερμού επεισοδίου, εννοούμε τα χαρακτηριστικά του, με έμφαση κυρίως στον τόπο, χρόνο,τρόπο, διάρκεια, συμμετέχοντα μέσα σε αυτό , αλλά και στον τρόπο εμφάνισής του Διεθνώς από Τουρκία και Ελλάδα.

Οι Τούρκοι έχουν επιδοθεί σε ένα σχέδιο συκοφάντησης της χώρας μας Διεθνώς,  με το οποίο επιχειρείται να εμφανιστεί η Ελλάδα ως εκείνη που προκαλεί και επιτίθεται στην Τουρκία, προκειμένου να δικαιολογηθεί η  προσχεδιασμένη στρατιωτική ενέργεια της σε βάρος μας, ως απάντηση μιας χώρας που μπούχτισε, αγανάκτησε με τους  τάχα κακούς Έλληνες γείτονες, τους οποίους μάλιστα  η Άγκυρα είχε προϊδοποιήσει επανειλημμένα, όπως και την Διεθνή Κοινότητα άλλωστε.

Αυτό εκτιμούμε ότι θα είναι και το  τουρκικό αφήγημα σε ένα θερμό επεισόδιο που ενώ θα προκαλέσει η ίδια, θα το αποδώσει στην Ελληνική υποτιθέμενη επιθετικότητα.

Δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς το τι θα είναι  στην πράξη αυτό το θερμό επεισόδιο, ενώ τα σενάρια δίνουν και παίρνουν.

Μεμονωμένο-τυχαίο θερμό επεισόδιο 

Ωστόσο εάν το θερμό επεισόδιο, πράγμα που θεωρούμε απίθανο,είναι ένα μεμονωμένο τυχαίο περιστατικό, το οποίο θα λάβει χώρα σε τόπο,χρόνο και συνθήκες που δεν θα μπορούν να οδηγήσουν σε άμεση κλιμάκωση, η στάση των Συμμάχων θα είναι η άμεση παρέμβαση για σύνεση, διάλογο και αποφυγή πάσης περαιτέρω κλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ωστόσο αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό και να μπούμε σε ένα σπιράλ διαδοχικών πλέον θερμών επεισοδίων από πλευράς Τούρκων, προκειμένου να καταδειχθεί ότι η μόνη λύση  πλέον είναι αυτή των όπλων.

Είπαμε ότι  θεωρούμε απίθανο την πρόκληση ενός τυχαίου μεμονωμένου θερμού επεισοδίου που θα περιοριστεί, αφού η δυνατότητα άμεσης  κλιμάκωσης ενός θερμού επεισοδίου  είναι πάρα πολύ πιθανή, λόγω της ταχύτητας των μαχητικών αεροσκαφών, της υπερφόρτησης του Αιγαίου με πτητικά και θαλάσσια μέσα Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά κυρίως της κατάληξης που επιθυμεί να έχει αυτό από την πλευρά της Τουρκίας, βάσει σχεδίασης.

Συνεπώς καταλήγουμε στο συμπέρασμα-εκτίμηση ότι αφενός η Τουρκία θα αποδώσει το οποιοδήποτε θερμό επεισόδιο ως έκφανση της Ελληνικής επιθετικότητας και αφετέρου αυτό θα γίνει με στόχο την περαιτέρω άμεση κλιμάκωση του.

‘Άμεση τουρκική κλιμάκωση μετά από θερμό επεισόδιο

Οπωσδήποτε όταν μιλάμε για άμεση τουρκική κλιμάκωση μετά από ένα θερμό επεισόδιο, εννοούμε ότι αυτό θα αποτελεί  μόνο το έναυσμα βάσει σχεδίασης, περαιτέρω  επιθετικών ενεργειών από πλευράς Τουρκίας.

Επειδή οι Τούρκοι είναι γνωστό ότι στη σχεδίαση των επιχειρήσεων  τους πάντα προβλέπουν την ύπαρξη ενός σχεδίου παραπλανήσεως του αντιπάλου, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή από εμάς να μην διασυνδεθεί κατ’ ανάγκη, τοπικά κυρίως, η εκδήλωση του θερμού επεισοδίου με την περιοχή περαιτέρω κλιμάκωσης αυτού.

Κοινώς αν για παράδειγμα το θερμό επεισόδιο σημειωθεί στο Βόρειο Αιγαίο, αυτό δεν σημαίνει ότι η κύρια κλιμάκωση αυτού θα λάβει χώρα από τους Τούρκους εκεί, αλλά το πιθανότερο σε άλλη περιοχή, απέχουσα χιλιόμετρα μακρυά.

Η πιθανότητα εκδήλωσης επιθετικής ενέργειας σε κύριο νησί και η αναμενόμενη απάντηση των Συμμάχων

Για να ακολουθήσει ωστόσο άμεση κλιμάκωση του θερμού επεισοδίου, με εκδήλωση τουρκικής στρατιωτικής ενέργειας κατά μείζονος στόχου στο Αιγαίο, κοινώς επιχείρησης κατάληψης ενός ή περισσοτέρων κύριων νησιών μας, θα πρέπει να υπάρξουν οι εξής προϋποθέσεις:

Πρώτον, να επέλθει νωρίτερα  τουρκική αεροναυτική κυριαρχία στο Αιγαίο, αφού αποβατικές και αεροκίνητες ενέργειες σε κάποιο κύριο νησί μας χωρίς την παραπάνω εξασφάλιση ως προαπαιτούμενο, θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία για τους Τούρκους.

Αυτό για να γίνει θα απαιτούσε χρόνο, δίνοντας τη δυνατότητα εκτός της διπλωματίας και  άμεσης στρατιωτικής  παρέμβασης στο Αιγαίο από  ΗΠΑ-Γαλλίας-ΝΑΤΟ-ΕΕ κατά σειρά αναφοράς, για να σταματήσει η στρατιωτική κλιμάκωση περαιτέρω.

Δεύτερον , θα απαιτούσε  νωρίτερα τη συγκέντρωση  σημαντικών Τουρκικών αποβατικών μέσων, δυνάμεων και ελικοπτέρων στα μικρασιατικά παράλια, πράγμα που δεν θα περνούσε απαρατήρητο από την Ελλάδα και τους Συμμάχους της, με τους τελευταίους να κάνουν εμφανή τη στρατιωτική τους παρουσία στο Αιγαίο αποτρεπτικά.

Τρίτον, ακόμη και αν τελικά οι Τούρκοι παρόλα αυτά προέβαιναν σε επιθετική  ενέργεια κατά κύριας νήσου μας, τότε εκτίμησή μας είναι ότι οι Σύμμαχοι πλην ΝΑΤΟ, θα εμπλεκόταν από στρατιωτικής άποψης στην παροχή πληροφοριακού υλικού σε εμάς και υποστηρικτικού  ουσιαστικού ρόλου.

Για τους τρείς παραπάνω λόγους, συμπεραίνουμε ότι η πιθανότητα πρόκλησης θερμού επεισοδίου που θα έχει ως κατάληξη την εκδήλωση τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης κατά κύριας νήσου μας, είναι μιδαμινή έως απίθανη.

Η πιθανότητα εκδήλωσης ενέργειας σε νησίδες-βραχονησίδες και η αναμενόμενη απάντηση των Συμμάχων

Σε προγενεστερο άρθρο μας αναφέραμε  ότι  κατά την εκτίμησή μας, τον Ερντογάν  συμφέρει να επιχειρήσει κατά συμπλέγματος ακατοίκητων ή με λίγο πληθυσμό μικρονήσων-βραχονησίδων μας, αποσκοπώντας να καταλάβει γρήγορα χρονικά μερικές από αυτές, προκειμένου να καθήσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως ηττημένοι, ευελπιστώντας στη συγκράτησή μας από τους Συμμάχους προκειμένου να μην μετουσιωθούν οι στρατιωτικές αυτές επιχειρήσεις σε γενικευμένη  στρατιωτική σύρραξη.

Εδώ έχουμε να επισημάνουμε ότι η αμεσότητα της αντίδρασής μας για την οποία δεν αμφιβάλλουμε καθόλου, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην παρέμβαση των Συμμάχων μας.

Όταν λέμε αμεσότητα αντίδρασή μας, δεν μιλάμε μόνο για την αντίδραση των τοπικά υπαρχόντων δυνάμεων μας στη νησίδα ή νησίδες-βραχονησίδες, χερσαίες  αν υπάρχουν και τοπικά θαλάσσιες, αλλά μιλάμε για το σύνολο των αεροναυτικών μας δυνάμεων αλλά και των Δυνάμεων αμέσου επεμβάσεως που υφίστανται για αυτόν τον σκοπό.

Η εστίαση στο “δένδρο” που λεγόταν Ίμια στη ομώνυμη κρίση του 1996, αντί του “δάσους” που λέγεται Αιγαίο, δεν πρόκειται να επαναληφθεί.

Όποιος τολμήσει και πατήσει το πόδι του σε ελληνική βραχονησίδα ή ενδιάμεσο νήσο θα εξαυλωθεί από τα πυρά Πολεμικής Αεροπορίας , Πολεμικού Ναυτικού και από τους ΠΕΠ κυρίων  γειτονικά ευρισκόμενων νησιών μας.

Συνεπώς εκτιμούμε ότι η παρέμβαση των Συμμάχων μας  και σε αυτή την περίπτωση θα είναι από στρατιωτικής άποψης στην παροχή πληροφοριακού υλικού σε εμάς και υποστηρικτικού  ουσιαστικού ρόλου στη συνέχεια.

pentapostagma.gr

Αφήστε μια απάντηση