Τελεσίγραφο Τουρκίας στον ΟΗΕ: «Σε ένα μήνα αποχωρεί η Ειρηνευτική Δύναμη» – Τα τρία πολεμικά σενάρια των ΕΔ – «Στο τρίτο τους βουλιάζουμε»

Ανοίγουν και το μέτωπο της Κύπρου

Έτοιμη να αυξήσει τις δυνάμεις που απαρτίζουν τη Στρατιά του Αιγαίου και των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο δηλώνει προκλητικά η Τουρκία ως υποτιθέμενη απάντηση στον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών και την άρση του εμπάργκο στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Στις προθέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Αθήνα αντιτάσσει τη διαρκή της ετοιμότητα και τις ισχυρές της συμμαχίες. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, ο Αντιναύαρχος εν αποστρατεία, Ιωάννης Εγκολφόπουλος, στάθηκε στις τελευταίες εξελίξεις σημειώνοντας πως οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις εξετάζουν ένα τριπλό πολεμικό σενάριο με τη μία εκδοχή να οδηγεί απευθείας σε σύγκρουση!

Ετσι, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Εγκολφόπουλος, η Ελλάδα βρίσκεται σε ακόμα πιο αυξημένη ετοιμότητα και ειδικότερα το υπουργείο Άμυνας μαζί με το ΓΕΕΘΑ και τα υπόλοιπα επιτελεία, εξετάζουν μία σειρά σεναρίων τουρκικής κλιμάκωσης σε συνδυασμό με το τουρκικό ερευνητικό «Oruc Reis», το οποίο σύντομα θα βγει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε επίσης: Πορεία γενικευμένης ελληνοτουρκικής σύγκρουσης από Έβρο μέχρι Κύπρο: Ενίσχυση της 4ης Στρατιάς και των κατοχικών δυνάμεων!

Το σενάριο του λιβυκού πελάγους

Με βάση τα λεγόμενα του κ. Εγκολφόπουλου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να επιλέξει να προκαλέσει σε τρία στάδια. Στο πρώτο από αυτά, θα βγάλει το Oruc Reis στο λιβυκό πέλαγος, θα πλεύσει μέσα σε νερά που ανήκουν στη Λιβύη και έχοντας υπογράψει το παράνομο τουρκο-λιβυκού μνημόνιο θα κάνει χρήση της ΑΟΖ.

Η Κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» που εδρεύει στην Τρίπολη παραχωρεί δικαιώματα έρευνας υδρογονανθράκων, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να υπογράφει σειρά σχετικών κειμένων οι οποίες χαρακτηρίζονται άκυρες από τις λιβυκές δυνάμεις που εδρεύουν ανατολικά, στο Τομπρούκ και οι οποίες θεωρούνται νόμιμα εκλεγμένες. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα δεν εμπλέκεται, δεν επηρεάζονται τα εθνικά μας συμφέροντα και είναι ένα σενάριο που αφήνει παντελώς αδιάφορη τη χώρα μας.

Οι… έρευνες νότια της Κρήτης

Σε μια δεύτερη εκδοχή του σεναρίου, η Άγκυρα θα μπορούσε να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά του ΓΕΕΘΑ φτάνοντας με το Oruc Reis μέχρι και νότια της Κρήτης σε ένα τρίγωνο που αυθαίρετα οι Τούρκοι έχουν χαρακτηρίσει ως ΑΟΖ που τους επιτρέπονται μόνο έρευνες και όχι γεώτρηση, δηλαδή το «τρύπημα» του βυθού.

Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχει πρόβλημα, όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά θα μπορούσε να προκληθεί και ένα διεθνές επεισόδιο με συμμετοχή και άλλων χωρών. «Με δεδομένο ότι το Oruc Reis θα συνοδεύεται από τουρκικό πολεμικό πλοίο και θα περάσει μέσα από το Σουέζ που αποτελεί πέρασμα όλης της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας, μπορείτε να φανταστείτε μια εικόνα με όλες τις ναυτιλιακές γραμμές να περνούν τα καράβια τους δίπλα από πολεμικά τουρκικά και ελληνικά πλοία; Θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα μακελειό στη θάλασσα».

Εκεί ο Ερντογάν θα δοκιμάσει τις αντοχές της Ελλάδας, αλλά και των συμμάχων της. Να σημειωθεί πως αν και ήδη υπάρχει μία Navtex για το τουρκικό ερευνητικό στον κόλπο της Αττάλειας, αυτό μπορεί να αλλάξει οποιαδήποτε στιγμή με ένα νέο σημείο ερευνών.

«Στο τρίτο σενάριο τους βουλιάζουμε»

Ομως, σύμφωνα με τον κ. Εγκολφόπουλο το σενάριο των ερευνών νότια της Κρήτης δεν είναι το χειρότερο, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρώτη «μπαλοθιά». «Εάν οι Τούρκοι στείλουν το Oruc Reis στα ελληνικά χωρικά ύδατα στη γραμμή βόρεια της Αιγύπτου και επιχειρήσουν να τρυπήσουν το βυθό, είναι το σημείο που το ΓΕΕΘΑ θα δώσει εντολή ”πυρ”. Εκεί τέλος, πάμε σε πόλεμο, τους βουλιάζουμε» γιατί έχουν μπει πια με εχθρικές προθέσεις, με πολεμικό πλοίο μέσα στην πατρίδα μας».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, συμφωνία, η οποία έχει συναφθεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Εγκολφόπουλο, ο Ερντογάν δεν θα κάνει τέτοιο… δώρο στην Αθήνα:

«Θα ήταν πραγματικά δώρο εάν έπραττε κάτι τέτοιο γιατί και θα είχε στρέψει ολόκληρη την διεθνή κοινότητα εναντίον του με μια προφανή εχθροπραξία έναντι σε χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, επεσήμανε πως την Τουρκία απασχολεί περισσότερο από εμάς το Κουρδικό:

«Η απειλή τους δεν είναι από δω. Η απειλή τους είναι από την ανατολική πλευρά. Ολοι ξέρουν ότι δεν θα έκανε δώρο ούτε σε εμάς, αλλά ούτε και στους Κούρδους και τους Σύριους που σε περίπτωση που αποδυναμώσει η Τουρκία εκεί τον στόλο της για να τον φέρει στην Ελλάδα, θα κινδυνεύσει περισσότερο εκεί που ξέρει ότι πονάει».

Η Άγκυρα αυξάνει τη δύναμη της 4ης Στρατιάς

Στο μεταξύ, ο Ερντογάν ενισχύει τις αποβατικές δυνάμεις της 4ης Στρατιάς του Αιγαίου υποστηρίζοντας πως πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα λόγω της στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών. Από την άλλη, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιδράσουν οποιαδήποτε στιγμή ανάλογα με το πού θα κινηθεί το γεωτρύπανο, καθώς η Αθήνα δεν θα επιτρέψει καμία παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην περιοχή και τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Ανοίγουν μέτωπο στη Κύπρο – Τελεσίγραφο Τουρκίας: «Να φύγει ο ΟΗΕ από τα εδάφη μας»

Να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στο ψευδοκράτος, αν δεν το αναγνωρίσουν, καλεί τις ειρηνευτικές δυνάμεις η Τουρκία, σύμφωνα με σημερινό πρωτοσέλιδο της Hurriyet.

Με βάση το δημοσίευμα, η τουρκική πλευρά στέλνει τελεσίγραφο ενός μήνα στον ΟΗΕ για να προχωρήσει στην αναγνώριση της «ΤΔΒΚ».

Πρόκειται για νέα και πολύ σοβαρή κλιμάκωση στην Κύπρο η οποία επιβεβαιώνει απόλυτα το WarNews247: Η Τουρκία ενεργοποιεί όλα τα μέτωπα!

Φυσικά το τουρκικό πυροτέχνημα περί αναγνώρισης του Ψευδοκράτους αποσκοπεί απλά και μόνο στην αποχώρηση των ειρηνευτικών δυνάμεων προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για χερσαίες επιχειρήσεις στην Πράσινη Γραμμή.

Την ίδια ώρα μεγάλη αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα της εφημερίδας Aksam που έφτασε να κατηγορεί μέχρι και την Google ότι «καλύπτει» την Ελλάδα

Σύμφωνα με τον απίθανο αυτόν ισχυρισμό που παρουσιάζει το δημοσίευμα, το google maps κρύβει τη Σούδα και δεν δείχνει τα στοιχεία αλλά στη βάση του Γκιορτζούκ δείχνει πως έχει η κατάσταση.

Αφήστε μια απάντηση