Ο πνιγμένος από τα Μυστήρια πιάνεται .
Χαίρεται 
 
Β Τιμ. 3,13 Πονηροί δε άνθρωποι και γόητες προκόψουσιν επί το χείρον, πλανώντες και πλανώμενοι
 
ἐν ἐσχάταις ἡμέραις ένα  κύριο  χαρακτηριστικό  είναι η πλάνη .
Όταν είμαι σε πλάνη δεν κατανοώ και δεν το καταλαβαίνω .
Βιώνω μια διεστραμμένη πραγματικότητα ,φαινομενικής εξωτερικής ειρήνης και χαράς αλλά βαθύ πόνου και οδύνης ,που δεν την παραδέχομαι . 
Επιμένω αρνούμενος βαθιά στην καρδιά μου ,τον Θεάνθρωπο  Χριστό ,τις εντολές και τα Μυστήρια του  ως μοναδική έξοδο .
Ενώ απολαμβάνω να  οδηγώ και άλλους  στην αμαρτία και στο σκοτάδι  πλανώντας και Πλανώμενος ,προτείνοντας  φαρμάκια  και δηλητήρια  για φάρμακα .
Η πλάνη είναι το αντίθετο της διάκρισης ,όπως ο Θεός δίνει την αρετή της διάκρισης ,έτσι παραχωρεί να πέσω στην πλάνη ,στον πόνο και την οδύνη  .
 
Αλλά γιατί ; 
 
Ματθ. 13,15       ἐπαχύνθη γὰρ ἡ καρδία τοῦ λαοῦ τούτου, καὶ τοῖς ὠσὶ βαρέως ἤκουσαν, καὶ τοὺς ὀφθαλμοὺς αὐτῶν ἐκάμμυσαν, μήποτε ἴδωσι τοῖς ὀφθαλμοῖς καὶ τοῖς ὠσὶν ἀκούσωσι καὶ τῇ καρδίᾳ συνῶσι καὶ ἐπιστρέψωσι, καὶ ἰάσομαι αὐτούς.
 
Ο Θεός παραχωρεί  ο λαός του ,ο κόσμος όλος  να πέσει σε πλάνη ,να απομακρυνθεί από την ΑΛΗΘΕΙΑ .
Η κατάσταση πλάνης είναι αρρώστια που πονάει τον καλοπροαίρετο ,όταν πέσει  σε αυτό το ρεύμα μέσα υποφέρει . 
Του  δημιουργεί  ταραχή ,φόβο ,μπέρδεμα και  οδηγεί  σταδιακά την ψυχη στο σκοτάδι ,στον ζόφο, στον πνιγμό.
Η μόνη διέξοδος  και θεραπεία είναι ο Χριστός ,διαφορετικά ο άνθρωπος επιλέγει την παραμονή στο σκοτάδι στον άδη  ,ενώ πονάει ,ενώ υποφέρει ,όπως ακριβώς και  ο σατανάς  .
 
Αποκ. 22,11        ὁ ἀδικῶν ἀδικησάτω ἔτι, καὶ ὁ ῥυπαρὸς ῥυπαρευθήτω ἔτι, καὶ ὁ δίκαιος δικαιοσύνην ποιησάτω ἔτι, καὶ ὁ ἅγιος ἁγιασθήτω ἔτι.
 
Ο καλής προαίρεσης άνθρωπος  αργά ή  γρήγορα βρίσκει την έξοδο  και επιστρέφει από κάθε πλάνη που θα πέφτει .
θα ταπεινώνεται συνεχώς μέσα από αυτήν την διαδικασία ,που παιδαγωγικά παραχωρεί ο Θεός .
Θα συνεχίσει να  αγωνίζεται ενάντια στο ρεύμα με την Χάρη του Θεού ,συνεχώς θα δυναμώνει ,θα αποκτά χρήσιμες εμπειρίες και απαραίτητα  βιώματα, έτσι  ἁγιασθήτω ἔτι
Αυτή είναι η διαδικασία  θα τον βοηθήσει να προχωρήσει ,η  πτώση μέσα στην πλάνη ,στον πόνο ,στο σκοτάδι.
Ο κακής προαίρεσης άνθρωπος  δεν θέλει να βγει, θα επιμένει  όλο και περισσότερο και το μόνο που θα τον κάνει να ξεχνά τον πόνο του ,είναι να  βάζει και άλλες ψυχές ,να τραβά και άλλους στον άδη ,να παίρνει δαιμονικές προαγωγές και  παράσημα ,  ὁ ῥυπαρὸς ῥυπαρευθήτω ἔτι.
 
Στον δρόμο πρός τον άδη .
 
Η ζωή  μέσα σε αυτόν τον κόσμο είναι ένα ποτάμι που ξεκινάει από πηγές με καθαρό νερό πάνω από το  βουνό   ,εκεί από που πηγάζει η ζωή  .
Καταλήγει  όμως στην νεκρά θάλασσα ,εκεί που δεν  μπορεί να ζήσει τίποτα ,εκεί που υπάρχει μόνο ο Άδης ο Θάνατος .
Η πλάνη είναι να αφεθείς και να κολυμπάς πρός την νεκρά θάλασσα ,ακολουθώντας λάθος πινακίδες , σίγουρος ότι κατευθύνεσαι πρός την πηγή της ζωής 
Στον  δρόμο  πρός τον άδη να συναντάς  και άλλους μπερδεμένους και να τους παίρνεις μαζί σου ,στην νεκρά θάλασσα ,να πέσετε στον γκρεμό παρέα  .
Να βλέπεις αυτούς που πηγαίνουν ορθά και να  γελάς ειρωνικά και το πιο τραγικό είναι ,να φτάσεις μέσα στην νεκρά θάλασσα ,να πέσεις στην άβυσσο χωρίς πάτο και να επιμένεις ότι  δεν έκανες λάθος .
 
Ο Ιορδάνης εστράφη εις τα οπίσω.
 
Σε αυτήν την πάλη ενάντια στο ρεύμα που οδηγεί από την ζωή στον Θάνατο ,ο Χριστός άλλαξε και αλλάζει την ροή .Όποιος το θελήσει  μπορεί με την βοήθεια του και αυτός να αλλάξει την ροή και να επιστρέψει στην ζωή .
Όταν  γεννηθώ  και πέσω μέσα μόνος, θα με παρασύρει η δύναμη του ,το ρεύμα του .
Μόνο  με τον Χριστό το ρεύμα με τραβάει πλέον πρός την πηγή της ζωής ,δεν μπορεί καμία πλάνη ,κανένα ρεύμα να με παρασύρει στην νεκρά θάλασσα  
Μόλις ο Ιησούς μπήκε στον Ιορδάνη ,ο Ιορδάνης εστράφη εις τα οπίσω .
 
 Ἐπί τάς πηγάς τῶν ὑδάτων.
 
Η βάπτιση του Θεανθρώπου   Χριστού ,έκανε τον  Ιορδάνη  να στραφεί  εις τα οπίσω  . 
Η βάπτιση πλέον κάθε ανθρώπου εις το όνομα της Αγίας Τριάδος  ,το Μυστήριο της βαπτίσεως και το Μυστήριο του Χρίσματος  ,αλλά και τα υπόλοιπα πέντε Μυστήρια  ,το Μυστήριο της εξομολόγησης ,το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας .το Μυστήριο της Ιεροσύνης  ,το Μυστήριο του Ιερού ευχελαίου και το Μυστήριο του γάμου .
Με την δύναμη και την Χάρη του Αγίου Πνεύματος που εκπορεύεται από τον Πατέρα ,δια του Υιού και λόγου .
Ο Τριαδικός Θεός πλέον στρέφει τον Ιορδάνη ,αντί να μας πηγαίνει  πλανεμένους  προς τον θάνατο και την νέκρωση της ψυχής.
Τον  στρέφει  εις τα οπίσω , μας οδηγεί το ρεύμα πλέον Ἐπί τάς πηγάς τῶν ὑδάτων .στον  Κύριον ἐκ πηγῶν ᾿Ισραήλ
 
ἐν ἐκκλησίαις εὐλογεῖτε τὸν Θεόν.
 
Η Ορθόδοξή Εκκλησία  έχει επτά Μυστηρια  ,μέσα σε αυτά ἐν ἐκκλησίαις  ,Μυστηριακά  με άγνωστο τρόπο  για τα βιολογικά μάτια και τις αισθήσεις ο Πατέρας με τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα εργάζονται. .
Μέσα σε αυτά χωρίς να μπορώ να το αντιληφθώ με το μυαλό ,με την διάνοια μου  εγώ ο  άνθρωπος ,αλλά μόνο η ψυχη  μου το αισθάνεται ως ενέργεια , γίνεται η στροφή του ποταμού  εις τα οπίσω.
Ο στοχασμός και η ανθρώπινη σοφία ,δεν μπορεί να συλλάβει το Μυστήριο του Θεού  ,την ενέργεια του Θεού μεσα στα Μυστηρια την νοιώθεις  ,την βιώνεις  σταδιακά και με υπομονή .
 Το πνεύμα μέσα στα Μυστήρια  ὅπου θέλει πνεῖ, καὶ τὴν φωνὴν αὐτοῦ ἀκούεις, ἀλλ’ οὐκ οἶδας πόθεν ἔρχεται καὶ ποῦ ὑπάγει.
 
Α Πε. 5,5 ὁ Θεὸς ὑπερηφάνοις ἀντιτάσσεται, ταπεινοῖς δὲ δίδωσι χάριν.
 
Μυστηριακά ενεργείται η πνευματική στροφή  της ψυχής στα τελούμενα Μυστήρια , με την Χάρη του Θεού  πρός τάς πηγάς τῶν ὑδάτων ,πρός την Ζωήν .
Η χάρη του Θεού πνέει μέσα στα Μυστήρια  ,αναζητά την ταπείνωση , μένει και εργάζεται στην ψυχή ,ενώ αντιτάσσεται στην υπερηφάνεια και δεν μένει αλλά φεύγει,  την εγκαταλείπει μέσα στην εμμονή μεσα στην  ακαθαρσία  .
Οδηγεί τον άνθρωπο μέσω των Μυστηρίων Ἐπί τάς πηγάς τῶν ὑδάτων ή  αφήνει ,εγκαταλείπει τον υπερήφανο άνθρωπο μέσα  στην αυτοπεποίθηση του.
Αυτοπεποίθηση  ,αντίθετο της υπακοής και της ταπείνωσης ,η οποία θα με οδηγήσει  σταδιακά και ύπουλα στην πλάνη και στην νεκρά θάλασσα ,στον Άδη  .
Μαρκ. 16,16       ὁ πιστεύσας καὶ βαπτισθεὶς σωθήσεται, ὁ δὲ ἀπιστήσας κατακριθήσεται.
 
Το πρώτο  Μυστήριο είναι η βάπτιση   και  δεύτερό το χρίσμα , εισάγει τον άνθρωπο στην Εκκλησία του Χριστού  
Μας  δίνει την δυνατότητα  και εξουσία  να γίνουμε   τέκνα  Θεού
Στην συνέχεια της ζωής μας αγωνιζόμαστε   με την βοήθεια και των υπόλοιπων Μυστηρίων να παραμένουμε στην σωστή ,ορθή πορεία πρός τάς πηγάς τῶν ὑδάτων 
 
Εβρ. 11,1           Ἔστι δὲ πίστις ἐλπιζομένων ὑπόστασις, πραγμάτων ἔλεγχος οὐ βλεπομένων.
 
Η πίστη  σε αυτά που δεν βλέπουμε οὐ βλεπομένων είναι που  θα μας οδηγήσει στα  Μυστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας .
Αυτή και θα τα  ενεργοποιήσει θα τους δώσει ενεργή ὑπόστασις ,να μας δώσουν την δύναμη και την Χάρη να  επιστρέψουμε  εκεί που ποθεί η ψυχή μας ,Ἐπί τάς πηγάς τῶν ὑδάτων .στον  Κύριον ἐκ πηγῶν ᾿Ισραήλ
 
 
 
ΠΙΣΤΗ .
τοῖς πιστεύουσιν εἰς τὸ ὄνομα αὐτοῦ  .’οτι μέσα από τα Μυστήρια της Εκκλησίας του τέκνα Θεοῦ γενέσθαι.
 
Ιω. 1,12             ὅσοι δὲ ἔλαβον αὐτόν, ἔδωκεν αὐτοῖς ἐξουσίαν τέκνα Θεοῦ γενέσθαι, τοῖς πιστεύουσιν εἰς τὸ ὄνομα αὐτοῦ
 
 
 
Καλή φώτιση και αρχή μετανοίας 
 
Γ.Μ  

Αφήστε μια απάντηση