Μαθήματα ΑΓΑΠΗΣ από έναν χιονάνθρωπο .
Χαίρεται
Ψαλμ .λγ’ 9   Γεύσασθε καί ἴδετε ὅτι χρηστός ὁ Κύριος
 
Όταν έχω γευθεί και ζω με την πίκρα ,την παγωνιά και το βάρος της αμαρτίας ,που σαν γεύση και αίσθηση δεν φεύγει από πάνω και μέσα μου .Όλο αυτό μπορεί να γίνει χρήσιμη εμπειρία ,που θα οδηγήσει στην Μετάνοια , στην  αλλαγή γεύσης και θερμοκρασίας  .
Η σκληρότητα  ,η ψυχρότητα μου ,εμένα πρώτον πονά και βασανίζει  
Η παγωνιά  της ψυχής μου με κάνει να τρέμω ,  Βαραίνει το στήθος μου ,είμαι γεμάτος ΦΟΒΟ και γεύση θανάτου, χρειάζομαι αλλαγή γεύσης και θερμοκρασίας .
 
Τι χρειάζεται ; 
 
Ταπείνωση  αρχικά ,όπως του ασθενή εμπρός στον γιατρό είναι η κατάσταση όταν  ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν .
τότε  εισέρχεται  η πίστη στον ιατρό  ,λίγο ,ελάχιστη πίστη ως κόκκον σινάπεως ,για να αλλάξει  αυτή η γευστική κατάσταση και η θερμοκρασία μέσα μου  .
Πίστη χρειάζεται  για να ξεκινήσω την επικοινωνία και την σχέση με τον ιατρό ,Κύριο και  να γευτώ ,να νοιώσω ότι χρηστός ὁ Κύριος και στέλνει ΦΩΣ και Θερμότητα ,ΑΛΗΘΕΙΑ με τον Λόγο του .
Αντίθετα με την πικρή ,παγωμένη ,και άχρηστη γεύση , που έχει το δηλητήριο της αμαρτίας .
Αμαρτία που σημαίνει  αντίθεση με τις αγαπητικές και σωτήριες εντολές του  Κυρίου ,αμαρτία που σημαίνει άρνηση στην προτροπή του να μετανιώσω και θα μου συγχωρέσει τα πάντα ,αμαρτία που σημαίνει να πιστεύω ότι δεν μπορούν να συγχωρεθούν οι αμαρτίες μου ,αμαρτία που σημαίνει να πιστεύω ότι ανθρώπινη δύναμη και γνώση μπορεί να με κάνει καλά .
Το ΕΛΕΟΣ του Θεού είναι ωκεανός που μπορεί να σκεπάσει οποιοδήποτε βουνό αν μετανιώσω και με πίστη ζητήσω να πέσει μέσα …. 
 
Κατ ΄εικόνα  είναι το ” δύνασθε ποιείν”.
 
Εγώ ο άνθρωπος  γεύομαι ,είμαι βιωματικό όν ,βιώνω  ,νοιώθω ,αισθάνομαι  και αποκτώ  πείρα με τα βιώματα ,
Με τις εμπειρίες ,την πείρα του  καλού και  του κακού τοποθετώ στον  νου μου  ,χρήσιμα  δεδομένα .
Όλα αυτά το κατ εικόνα του Θεού , η  λογική ,  η ψυχή ζώσα , μου δίνει την δυνατότητα  να τα μνημονεύω ,να τα συγκρίνω ,να τα μελετώ ,να τα επεξεργάζομαι  και να αποφασίζω ελεύθερα τι θέλω .
Αυτή η πνευματική  λογική  ικανότητα  διαχείρισης  και σύγκρισης των δεδομένων του νου μου  ,μπορεί να γίνει με την συνδρομή του Χριστού ,αν το θελήσω ή να γίνει χωρίς τον Χριστό για δάσκαλο και καθοδηγητή .
 
Ιω. 15,5    ὅτι χωρὶς ἐμοῦ οὐ δύνασθε ποιεῖν οὐδέν.
Στους μαθητές του στην διάρκεια του Μυστικού δείπνου  ,αλλά και σε όλους μας  τονίζει ,  να μην  λειτουργούμε ἀφ᾿ ἑαυτοῦ  ,να μην βασιζόμαστε σε εμάς και σε ότι βγαίνει από μέσα μας  ,αλλά ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν.
Να τηρούμε τις εντολές του  ,να τον ακολουθούμε ,αν πέσουμε  δίπλα μας θα είναι να μας συγχωρεί και να μας σηκώνει ,σε όλη την πορεία της τελείωσης μας .
Οι μαθητές τρία χρόνια παίρνανε την γεύση της πραγματικής ΑΓΑΠΗΣ ,της ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ,της ΣΟΦΙΑΣ από την ενυπόστατη ΑΓΑΠΗ  ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΟΦΙΑ 
Μέχρι να τελειωθούν και να είναι ικανοί να λάβουν πλήρως και μόνιμα ,τον καρπό της αιωνίου ζωής ,το Πνεύμα το Άγιον .
 
Η  άνοστη ,πικρή ,δηλητηριώδης γεύση του αντίχριστου πνεύματος .
 
Το αντίχριστο πνεύμα κινείται ,λειτουργεί και  υπάρχει   ἀφ᾿ ἑαυτοῦ  ,δεν  μπορεί και δεν θέλει να συνδεθεί με την πηγή της ΑΓΑΠΗΣ ,να ζεσταθεί  με τον αντάπτορα της παροχής θερμότητας   ,τον Χριστό .
Μπορεί να μιλά για τον Χριστό ,από το μυαλό ,την διάνοια ,αλλά όχι από την καρδιά και έτσι πλανά όσους εξωτερικά και με προσωποληψία βλέπουν τα πράγματα .
Διαρκώς σκληραίνει ,πωρώνεται ,παγώνει  ,τρέφεται με πόνο και σκοτάδι ,σκορπάει πίκρα, πόνο και σκοτάδι  ,δεν έχει να δώσει κάτι άλλο ,δεν θέλει κάτι άλλο  ,εκτός από το παγωμένο ΕΓΩ του .
Βιώνουμε το αντίχριστο πνεύμα και τα γευστικά του αποτελέσματα ,πίκρα ,φόβος ,ταραχή  ,τα ξέρουμε ,τα καταλαβαίνουμε ,τα βιώνουμε .
Φάγαμε  , τρώμε  ,γευτήκαμε ,πικραθήκαμε ,παγώσαμε ,από αυτό το πνεύμα .
 
Γαλ. 6,2             ἀλλήλων τὰ βάρη βαστάζετε, καὶ οὕτως ἀναπληρώσατε τὸν νόμον τοῦ Χριστοῦ.
 
Μέσα στην Εκκλησία ,εδώ στην γη .ο μόνος  χρηστός, θερμός  και τέλειος που κινείται μυστικώς  πανταχού παρών ανάμεσα μας, είναι ο Κύριος Ιησούς Χριστός  .
Για να γευτώ αυτήν την χρηστότητα του ,την γλύκα του ,την θέρμη του ,την ΑΓΑΠΗ του , πρέπει να μπώ μέσα στην Εκκλησία ,μαζί με τους άλλους ασθενείς , λαϊκούς  και κληρικούς ως συνδούλοι ,να αλληλοστηριζόμαστε .
Μέσα στην Εκκλησία  και μόνο  ,σταδιακά  με υπακοή  και με υπομονή  , θα έλθει η ώρα που θα καταλάβω ὅτι χρηστός ὁ Κύριος.
 
Ματθ. 24,12       καὶ διὰ τὸ πληθυνθῆναι τὴν ἀνομίαν ψυγήσεται ἡ ἀγάπη τῶν πολλῶν.
 
Ο κόσμος  ,όλοι μας ,οδηγούμαστε  βαθύτερα και είμαστε λόγω της ανομίας  ,της αμαρτίας ,στην κατάψυξη ,την νέκρωση της ΑΓΑΠΗΣ μέσα μας ,στον πνευματικό θάνατο ,όχι μόνο σωματικά ,αλλά κυρίως ψυχικά, πνευματικά .
Το  ζητούμενο είναι η θέρμανση για τον χειμώνα που έρχεται ,για το σώμα ,μα κυρίως για την ψυχη .
Η αναθέρμανση της ψυχής ,της καρδιάς ,της συμπόνοιας ,της συμπάθειας ,της ΑΓΑΠΗΣ για τον Θεό και τον πλησίον ,γίνεται μόνο στην Εκκλησία ,μόνο με τα επτά Μυστήρια της .
Ναι μέσα σε αυτήν την  κατάσταση ,με αυτούς τους ιερείς και αυτό το ποίμνιο  ,εκεί  υπάρχει η σωτηρία ,εκεί υπάρχει η ασθένεια και εκεί η θεραπεία .
Ο ένας θεραπεύει ,ζεσταίνει τον άλλον με την χάρη του Χριστού .
‘Οποίος δεν το βλέπει ,είναι γιατί  κινείται  με εσωτερικά το κίνητρο  του ἀφ᾿ ἑαυτοῦ ,δεν μπορεί να απαρνηθεί εαυτόν .
Λουκ. 24,32  ἡ καρδία ἡμῶν καιομένη ἦν ἐν ἡμῖν
 
Έρχεται χειμώνας ακόμα πιο  βαρύς στις καρδιές μας , ας μπώ σε μία Ορθόδοξη Εκκλησία  ,για να ζεσταθώ  .
Όταν θα μπώ ας θυμάμαι  ,ότι δεν είμαι τέλειος και ότι όλοι αυτοί που είναι μέσα στην Εκκλησία ή μπαινοβγαίνουν ,είναι και αυτοί  παγωμένοι  ,για ζέστη ψάχνουν και αυτοί, όπως και εγώ .
Ένας είναι αυτός που μπορεί να κάνει την  καρδία ἡμῶν καιομένη ἦν ἐν ἡμῖν  για τον Θεό και τους ανθρώπους .
Με την γεύση της ΑΓΑΠΗΣ του ,να μας  θερμάνει  ,να μας ζωντανέψει ,να μας αναστήσει 
Να μας επαναφέρει από το ψύχος και την αναισθησία ,την ψυχρότητα και να μπορέσουμε να τηρήσουμε την μία και μόνη εντολή που οδηγεί στην ζωή .
 
Αντλία Θερμότητας είναι ο Θεός ,η ΑΓΑΠΗ του .
 
Μαρκ. 12,30       καὶ ἀγαπήσεις Κύριον τὸν Θεόν σου ἐξ ὅλης τῆς καρδίας σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς ψυχῆς σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς διανοίας σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς ἰσχύος σου. αὕτη πρώτη ἐντολή.
Θερμαντικό σώμα γίνεται για τον εαυτό του και τους άλλους , όποιος θελήσει ελευθερά  να τον αγαπήσει…
Μαρκ. 12,31    καὶ δευτέρα ὁμοία, αὕτη· ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου ὡς σεαυτόν
 
Μαρκ. 12,31   Μείζων τούτων ἄλλη ἐντολὴ οὐκ ἔστι 
Αλλη μεγαλύτερη εντολή από αυτές τις  δύο δεν υπάρχει  ,εντολές  διακόπτες ,που ανοίγουν την εσωτερική θέρμανση ,που θερμαίνουν  τον  παγωμένο χιονάνθρωπο ,την καρδιά του  ,τους γύρω του και τον χώρο .
Όταν ο  Χριστός σπάσει  τον πάγο ,την πώρωση γύρω από την καρδιά μου ,όταν μπει μέσα το ΦΩΣ του , θερμαίνει τον παγωμένο χιονάνθρωπο  και τον κάνει  άνθρωπο που γίνεται θερμοπομπός.
 
Ποιός δεν θα το ήθελε από παγωμένος χιονάνθρωπος ,με  τέτοια ενεργειακή ,οικονομική κρίση ,με τέτοιο κρύο που έρχεται φέτος  να γίνει ένας ζεστός γεμάτος Χριστό άνθρωπος  .
 
Γεύσασθε καί ἴδετε ὅτι χρηστός ὁ Κύριος  και ότι ακόμα και ο χιονάνθρωπος μπορεί να αγαπήσει….
 
Καλή Φώτιση και αρχή μετάνοιας 
 
Γ.Μ 

Αφήστε μια απάντηση