Πυκνά μαύρα σύννεφα πάνω από το Κίεβο- Β.Πούτιν: Ουκρανοί τρομοκράτες πίσω από την έκρηξη στη Γέφυρα της Κριμαίας – Κακή εξέλιξη…

Σύγκληση του Συμβούλιου Ασφαλείας

O πρόεδρος της Ρωσίας, Β.Πούτιν, κατηγόρησε επίσημα την Ουκρανία για τρομοκρατία προσθέτοντας ότι οι εκτελεστές και οι σχεδιαστές της τρομοκρατικής επίθεσης δολιοφθοράς στη γέφυρα της Κριμαίας ήταν οι μυστικές υπηρεσίες και ειδικά σώματα στρατού της Ουκρανίας.

Ο χαρακτηρισμός της ενέργειας των Ουκρανών ως τρομοκρατική σημαίνει ότι ο πόλεμος κλιμακώνεται. Πλέον οι ρωσικές δυνάμεις θα στοχοποιήσουν την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας η οποία σχεδιάζει και κατευθύνει τις τρομοκρατικές ενέργειες σύμφωνα με την Μόσχα.

Πιθανότατα έρχονται εφιαλτικές στιγμές για το Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις.

Ο Β.Πούτιν κατά την διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο της Ερευνητικής Επιτροπής Alexander Bastrykin δήλωσε:

«Πρόκειται ξεκάθαρα για τρομοκρατική ενέργεια.

Δεν  υπάρχει καμία αμφιβολία.

Πρόκειται για μια τρομοκρατική επίθεση με στόχο την καταστροφή της κρίσιμης σημασίας μη στρατιωτικής υποδομής της Ρωσίας”, τόνισε.

Όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής, στην οργάνωση της έκρηξης συμμετείχαν τόσο οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, ειδικά τμήματα του στρατού όσο και πολίτες της Ρωσίας και ξένων χωρών.

Σύμφωνα με τον Bastrykin, οι ανακρίσεις συνεχίζονται.

«Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία υποδεικνύουν ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια με στόχο την καταστροφή μιας σημαντικής μη στρατιωτικής υποδομής.

Έχουμε ήδη καθορίσει τη διαδρομή του φορτηγού όπου σημειώθηκε η έκρηξη.

Πρόκειται για τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, την Αρμενία, τη Βόρεια Οσετία, το Κρασνοντάρ…

Έχουν εντοπιστεί μεταφορείς.

Με τη βοήθεια επιχειρησιακών αξιωματικών της FSB, καταφέραμε να εντοπίσουμε υπόπτους μεταξύ των αυτοί που θα μπορούσαν να προετοιμάσουν μια τρομοκρατική επίθεση», διευκρίνισε ο Bastrykin κατά την ενημέρωση του Ρώσου προέδρου.

Δείτε το βίντεο

Σύγκληση του Συμβούλιου Ασφαλείας

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας στον απόηχο της φονικής έκρηξης στη γέφυρα του Kerch

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου στο πρακτορείο TASS «ο πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Σημειώνεται πως ο Ρώσος πρόεδρος Putin πραγματοποιεί τακτικές συναντήσεις με το Συμβούλιο Ασφαλείας, συνήθως σε εβδομαδιαία βάση, ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός πως η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για το Κρεμλίνο.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι προγραμματισμένο για τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022.

Θα επικεντρωθούμε στα θέματα αφού μιλήσει ο πρόεδρος», είπε ο Ν.Πεσκόφ απαντώντας στο ερώτημα πότε θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και αν θα επηρεάσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη γέφυρα της Κριμαίας».

Κήρυξη πολέμου από Πούτιν;

Yπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο Β.Πούτιν θα μπορούσε να είναι έτοιμος να κηρύξει πλήρη πόλεμο στην Ουκρανία, κλιμακώνοντας πολύ πέρα από την επί του παρόντος αποκαλούμενη «ειδική επιχείρηση».

Ορισμένοι εξέχοντες Ρώσοι πολιτικοί ζητούν έντονα ίση απάντηση στην «κήρυξη πολέμου» της ίδιας της Ουκρανίας στην επίθεση, σύμφωνα με πηγές των κρατικών μέσων ενημέρωσης:

«Η τρομοκρατική επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας δεν είναι πλέον απλώς μια πρόκληση, αλλά μια κήρυξη πολέμου χωρίς κανόνες», ανακοίνωσε η Κρατική Δούμα της Ρωσίας στις 8 Οκτωβρίου.

Μιλώντας στο RIA Novosti, ο αναπληρωτής πρόεδρος Oleg Morozov είπε ότι η έκρηξη ήταν «ένας κραυγαλέος τρομοκρατικός πόλεμος που διεξάγεται εναντίον μας». …αν δεν υπάρξει «επαρκής» απάντηση, τέτοιες επιθετικές ενέργειες θα ήταν πιο πιθανό να συμβούν.

«Αν σιωπήσουμε ως απάντηση και δεν δώσουμε την κατάλληλη απάντηση, τέτοιες τρομοκρατικές επιθέσεις θα πολλαπλασιαστούν».

Την ίδια στιγμή, πολλοί παρατηρητές πολέμου αναρωτιούνται, είναι αυτή η αρχή της δηλωμένης πρόθεσης του Zelensky να πάρει πίσω την Κριμαία;» διερωτήθηκε.

Τι έδειξαν οι έρευνες

Όπως είχε γίνει γνωστό, Ρώσοι δύτες εξέτασαν την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022 τις ζημιές που προκλήθηκαν από την ισχυρή έκρηξη στη γέφυρα των Στενών του Kerch (ή της Κριμαίας), η οποία αποτελεί σύμβολο της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Μόσχα και βασική οδό ανεφοδιασμού για τις δυνάμεις που μάχονται στη νότια Ουκρανία.

«Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη – είναι δυσάρεστη, αλλά όχι μοιραία» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κυβερνήτης της Κριμαίας, Sergey Aksyonov .

«Φυσικά, τα συναισθήματα έχουν πυροδοτηθεί και υπάρχει μια υγιής επιθυμία για εκδίκηση», δήλωσε περιγράφοντας το κλίμα που επικρατεί στους Ρωσόφωνους πληθυσμούς.

Δείτε βίντεο

Η παραδοχή της FSB

Η FSB υποστήριξε σήμερα ότι από τις αρχές Οκτωβρίου παρατηρείται «σημαντική αύξηση» των ουκρανικών επιθέσεων εναντίον ρωσικών εδαφών που συνορεύουν με την Ουκρανία.

«Από τις αρχές Οκτωβρίου, ο αριθμός των επιθέσεων εκ μέρους ουκρανικών μονάδων εναντίον των ρωσικών μεθοριακών εδαφών έχει αυξηθεί σημαντικά», ανέφερε η FSB, η οποία είναι υπεύθυνη και για τον έλεγχο των συνόρων.

Σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία, οι επιθέσεις αυτές αφορούν κυρίως την περιοχή του Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με την περιφέρεια του Χαρκόβου, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών τις τελευταίες 40 ημέρες, φτάνοντας μέχρι τα σύνορα. Στο στόχαστρο μπήκαν επίσης οι περιοχές του Μπριάνσκ και του Κουρσκ, πάντα σύμφωνα με την FSB.

«Την εβδομάδα που πέρασε καταγράφηκαν περισσότεροι από 100 βομβαρδισμοί σε 32 κοινότητες, με χρήση του συστήματος πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων, του πυροβολικού, όλμων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών», συνεχίζει η ανακοίνωση. Ένας κάτοικος σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί. Καταστράφηκαν επίσης δύο σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έντεκα κατοικίες και δύο διοικητικά κτίρια ενώ υπέστησαν ζημιές οκτώ μεθοριακά φυλάκια.

Στις 12 Σεπτεμβρίου, από τον βομβαρδισμό ενός ρωσικού μεθοριακού φυλακίου, σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν, ενώ υπέστησαν ζημιές σπίτια και καλώδια του ηλεκτρικού. Τον Ιούλιο ο ρωσικός στρατός κατηγόρησε το Κίεβο ότι εκτόξευσε τρεις πυραύλους στην πόλη Μπέλγκοροντ, την πρωτεύουσα της ομώνυμης διοικητικής περιφέρειας. Τον Απρίλιο, μια αποθήκη πετρελαίου δέχτηκε επίθεση από ουκρανικά ελικόπτερα, πάντα σύμφωνα με τη Μόσχα.

warnews247.gr

Αφήστε μια απάντηση