Απίστευτη βόμβα Β.Πούτιν: «Αντικατάσταση των Nord Stream με τεράστιο κόμβο Φ.Α. στην Τουρκία – Γυρίσατε στον Μεσαίωνα καίγοντας καυσόξυλα»

«Η μπάλα βρίσκεται, πλέον, στο γήπεδό σας»

«Δεν φταίει η Ρωσία που οι Ευρωπαίοι προμηθεύονται καυσόξυλα για τον χειμώνα, όπως στο Μεσαίωνα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας κατά τη διάρκεια της Ρωσικής Εβδομάδας Ενέργειας, «Moscow Energy Week.

Στην συνέχεια, ο Ρώσος ηγέτης, προχώρησε σε μια πρόταση βόμβα καθώς εισηγήθηκε να δημιουργηθεί ένας κόμβος αερίου, που θα είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, στην Τουρκία.

Με λίγα λόγια, να πάρει η Άγκυρα και ο Ερντογάν τα “ενεργειακά κλειδιά” της ΕΕ!

Στην ομιλία του στο ενεργειακό φόρουμ, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με τις υψηλότερες τιμές ενέργειας στην Ευρώπη και κατηγόρησε την ΕΕ ότι προωθεί την πράσινη ενέργεια εις βάρος της ανάπτυξης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Πρόταση βόμβα για αντικατάσταση των Nord Stream με μεγάλο κόμβο αερίου στην Τουρκία!

Η Ρωσία θα μπορούσε να ανακατευθύνει τον εφοδιασμό φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream προς τη Μαύρη Θάλασσα, ακόμη και να δημιουργήσει έναν «μεγάλο κόμβο αερίου» για την Ευρώπη στην Τουρκία «σε περίπτωση που οι εταίροι της Ρωσίας ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο» δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια του ρωσικού ενεργειακού φόρουμ.

«Ο χαμένος όγκος από τους αγωγούς Nord Stream, κατά μήκος του πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας, θα μπορούσε να μετακινηθεί στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, και έτσι να κάνουμε τις βασικές διαδρομές για την προμήθεια των καυσίμων μας, του φυσικού μας αερίου στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, δημιουργώντας στην Τουρκία τον μεγαλύτερο κόμβο φυσικού αερίου για την Ευρώπη. Εάν, φυσικά, οι εταίροι μας ενδιαφέρονται για αυτό», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ακόμη, σημείωσε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να διευρύνει τη γεωγραφία των εφοδιασμών με ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ θα κινείται περαιτέρω προς διακανονισμούς εφοδιασμού σε τοπικά νομίσματα.

Σε άλλο σημείο, ο Πούτιν έθεσε ξανά «κόκκινες γραμμές» για το ενδεχομενο επιβολής πλαφόν, ξακαθαρίζοντας πως «η Ρωσία δεν θα ενεργήσει αντίθετα με την κοινή λογική, δεν θα πληρώσει για την ευημερία κάποιου άλλου με δικά της έξοδα. Δεν θα προμηθεύσουμε ενεργειακούς πόρους σε εκείνες τις χώρες που θα περιορίσουν τις τιμές τους».

«Από την άποψη αυτή, θα αναφέρω τον Αμερικανό οικονομολόγο, νομπελίστα Μίλτον Φρίντμαν, που έχει πει ‘Αν θέλετε να δημιουργήσετε μια έλλειψη, για παράδειγμα, ντομάτας, τότε αρκεί να περάσετε έναν νόμο σύμφωνα με τον οποίο οι λιανοπωλητές δεν μπορούν να πωλούν ντομάτες για περισσότερο από 2 σεντς το κιλό’. Θα έχετε αμέσως έλλειψη ντομάτας, το ίδιο και με το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο», είπε ο Πούτιν.

Βίντεο: Απόσπασμα της ομιλίας του Β.Πούτιν

«Οι Ευρωπαίοι γυρνούν σε εποχές Μεσαίωνα, αποθηκεύοντας καυσόξυλα για τον χειμώνα»

Η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύσει με ενεργειακούς πόρους την Ευρώπη το τρέχον φθινόπωρο και τον χειμώνα, είπε νωρίτερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη σε φόρουμ για την ενέργεια που πραγματοποιείται στη Ρωσία, ξεκαθαρίζοντας πως «η μπάλα βρίσκεται, πλέον, στο γήπεδό τους».

Με τα σημερινά δεδομένα, «οι ΗΠΑ μπορούν να προμηθεύουν ενεργειακούς πόρους σε υψηλές τιμές… όλα είναι ξεκάθαρα πλέον. Υπάρχουν πρόσθετοι κίνδυνοι σε αυτό, εκτός από τους δείκτες τιμών, καθώς οποιεσδήποτε παραδόσεις μπορούν να “επιπλεύσουν” σε άλλες περιοχές του κόσμου, και το παρατηρήσαμε αυτό αρκετά πρόσφατα, όταν αμερικανικά δεξαμενόπλοια που μετέφεραν LNG στην Ευρώπη, γύρισαν στα μισά της διαδρομής και άλλαξαν προορισμό, επειδή οι ποσότητες LNG προσφέρθηκαν αλλού σε υψηλότερη τιμή» συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος, συμπληρώνοντας πως τα projects με τους αγωγούς Nord Stream «είναι καθαρά εμπορικά και δεν έχουν πολιτικές αποχρώσεις και επιρροές.

Αν κάποιος δεν θέλει να πάρει το προϊόν μας, τι δουλειά έχουμε εμείς με αυτό; Είναι δική σας η απόφαση. Έχω σημειώσει πολλές φορές ότι ο Nord Stream στερείται κάθε πολιτικού υπόβαθρου, είναι ένα καθαρά εμπορικό έργο, στο οποίο συμμετέχουν ρωσικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, πράγμα που σημαίνει ότι η τύχη των “ροών” θα πρέπει να αποφασιστεί από κοινού από τη Ρωσία και τους εταίρους μας στις χώρες της ΕΕ».

«Αν συνεχιστούν οι αυξήσεις τιμών στην Ευρώπη, τότε η ΕΕ θα αναγκαστεί να ‘τυπώσει’ νέο χρήμα, όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς είμαστε έτοιμοι να αγοράσουμε ευρωπαϊκά αγαθά, ωστόσο εκείνοι δεν πουλάνε. Προσαρμοζόμαστε με αυτό» συνέχισε ο Ρώσος προέδρος, προσθέτοντας πως «οι αυξήσεις τιμών στην ενέργεια δεν σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εμείς τηρούμε πάντα τις δεσμεύσεις μας σε αντίθεση με τις χώρες της Δύσης».

«Οι πόροι που φτάνουν στην ευρωπαϊκή αγορά πωλούνται κυριολεκτικά σε υπερβολικές τιμές, όπως είπα, και αυτό αυξάνει τον πληθωρισμό σε όλη την αλυσίδα. Έχει ήδη φτάσει το 10% στην Ευρωζώνη. Οι απλοί Ευρωπαίοι υποφέρουν, καθώς με την πάροδο των ετών οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου έχουν υπερτριπλασιαστεί και ο πληθυσμός, όπως στον Μεσαίωνα, άρχισε να αποθηκεύει καυσόξυλα για τον χειμώνα».

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως η Ρωσία σχεδιάζει να διατηρήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου στα τρέχοντα επίπεδα έως το 2025, λέγοντας πως η Μόσχα δεν θα παραχωρήσει την ηγετική θέση της στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά παρά τις δυτικές κυρώσεις.

Ο Πούτιν χαιρέτισε επίσης την απόφαση του ΟΠΕΚ+ την περασμένη εβδομάδα να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου ώστε να διατηρηθούν οι τιμές σε υψηλά επίπεδα και είπε πως η Ρωσία σκοπεύει να συνεχίσει να εργάζεται με την ομάδα του ΟΠΕΚ υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Σε ό,τι αφορά τις διαρροές που σημειώθηκαν στη Βαλτική, είπε πως «πρόκειται, δίχως αμφιβολία, για ενέργεια διεθνούς τρομοκρατίας». «Πίσω από τις κινήσεις στις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ρωσίας, βρίσκονται αποδεδειγμένα αυτοί που θέλουν να σπάσουν τους δεσμούς της Ευρώπης με τη χώρα μας και να κόψουν την πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια. Υπάρχουν μεμονωμένοι παίκτες της αγοράς ενέργειας που καταστρέφουν τις υποδομές των ανταγωνιστών τους» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Είναι, φυσικά, δυνατόν να επισκευαστούν οι αγωγοί φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα, όμως αλλά αυτό θα έχει νόημα μόνο εάν συνεχίσουν να λειτουργούν και, φυσικά, αν διασφαλίσουν την ασφάλεια των διαδρομών. Αυτές είναι υψίστης σημασίας προϋποθέσεις», συνέχισε ο Πούτιν.

Επιπρόσθετα, δεν έχασε ευκαιρία να επιτεθεί εκ νέου στο Κίεβο, λέγοντας πως «για πολύ καιρό χρησιμοποιεί τρομοκρατικές μεθόδους, ανεβάζει τις δραστηριότητες του στο διαδίκτυο και μετά τις εξαφανίζει».

Ο Λουκασένκο κόβει… ξύλα για την Ευρώπη!

Ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο κυριότερος σύμμαχος της Ρωσίας και του Βλαντίμιρ Πούτιν, έδωσε τις προηγούμενες ημέρες στη δημοσιότητα ένα βίντεο, στο οποίο εμφανίζεται ο ίδιος να ειρωνεύεται τους Ευρωπαίους και να κόβει ξύλα για την Ευρώπη, για να την βοηθήσει «να μην πεθάνει από το κρύο» τον χειμώνα.

Στο βίντεο, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο Λουκασένκο εμφανίζεται να κρατάει ένα τσεκούρι, μπροστά σε μια στοίβα φρεσκοκομμένα ξύλα.

«Δεν θα τους αφήσουμε να πεθάνουν από το κρύο στην Ευρώπη. Θα βοηθήσουμε τους αδελφούς μας. Ίσως να μας βοηθήσουν κι αυτοί κάποια μέρα», ακούγεται να λέει ο πρόεδρος της Λευκορωσίας ειρωνικά, προτού σχίσει ένα μεγάλο κούτσουρο με το τσεκούρι του.

Και ο Ερντογάν στο «χορό» των τρολ

Με τρόπο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί… χαιρέκακος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα κρυώσουν τον χειμώνα, «όμως εμείς δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα».

«Στα κοινοβούλιά τους μοιράζουν κουβέρτες και παπλώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στους ρωσικούς πόρους και σε συνέχεια αντίστοιχων δηλώσεων αναφορικά με την ενεργειακή κρίση.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, χλευάζοντας τους Ευρωπαίους όσον αφορά την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου.

«Δεν έχουν όραμα, ζηλεύουν, δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε ευρωπαϊκή πολιτική, γι’ αυτό θα κρυώσουν. Ο Θεός να τους βοηθήσει, ενώ η Τουρκία δεν έχει κανένα πρόβλημα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

 

warnews247.gr

Αφήστε μια απάντηση