Οι Τούρκοι ρώτησαν τις ΗΠΑ: Με ποιόν θα είστε αν γίνει ΠΟΛΕΜΟΣ με την Ελλάδα;;; Η απάντηση άκρως ενδιαφέρουσα

Συνέντευξη ανώτερου αξιωματούχου στο τουρκικό Anadolu

H βοηθός υφυπουργός Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, Erika Olson, κλήθηκε από το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu νa απαντήσει στο ερώτημα εάν θα πάρουν θέση στην περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Η απάντηση που έδωσε έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον:

«ΕΡΩΤΗΣΗ ANADOLU: Φαίνεται ότι η Αθήνα ενθαρρύνεται από τις στρατιωτικές δεσμεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ προκαλεί την Τουρκία. Υπό αυτό το πρίσμα, ασκήθηκε σκληρή κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Τουρκία. Πώς εξηγούν οι ΗΠΑ αυτή την πολιτική, η οποία έχει αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ; Θα πάρουν θέση οι ΗΠΑ στο πλευρό ενός από τις δύο πλευρές σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κατά τηn διάρκεια της παραμονής μου στην Τουρκία, κατέστησα σαφές ότι εργαζόμαστε με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις που θέτει η σοβαρή απειλή της Ρωσίας για την περιφερειακή ασφάλεια (σ.σ. Βασικό στόχος του ΝΑΤΟ η Ρωσία). 

Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία μοιράζονται τον ίδιο στόχο. Αυτός ο στόχος είναι η διασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή. Η συνεργασία μας με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, Τουρκία και Ελλάδα, αφορά την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή και την εμβάθυνση των κοινών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ. 

Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με την Τουρκία και την Ελλάδα και η παρουσία μας στο Αιγαίο ενισχύει το ΝΑΤΟ και μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε τόσο με την Τουρκία όσο και με την Ελλάδα και καλούμε τους συμμάχους μας να απόσχουν από κλιμάκωση πρακτικών. Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι ουσιαστικοί και σημαντικοί σύμμαχοι και φίλοι των Ηνωμένων Πολιτειών. Υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ των δύο χωρών και θέλουμε να επιλύσουν αυτές τις διαφορές εποικοδομητικά μέσω του διαλόγου, όπως στο παρελθόν. Τώρα περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να δράσουμε μαζί ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσουμε την επιθετική στάση της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Αντί λοιπόν η Ουάσινγκτον να ξεκόψει κάθε πολεμική ρητορική της Άγκυρας (καθώς πρόκειται για δύο χώρες της ίδιας Συμμαχίας), ναι μεν, όπως ήταν λογικό, δεν πήρε καταφανή θέση υπέρ του ενός ή του άλλου, αλλά άφησε ανοιχτό το τι θα κάνει (ενδεχομένως θα εξαρτηθεί από τις σχέσεις της μίας ή της άλλης χώρας με την Ρωσία). Ωστόσο, έκλεισε το μάτι στην Τουρκία να συνεχίσει τις πολεμικές απειλές στην Ελλάδα, έτσι ώστε να αναγκαστεί η Αθήνα, μέσω διπλωματίας, να κάνει παραχωρήσεις στην Άγκυρα και να προχωρήσουν τα πράγματα.

photo eurokinissi

el.gr

Αφήστε μια απάντηση