Μαύρη Θάλασσα: Ρωσικό τζετ εκτόξευσε πύραυλο κοντά σε βρετανικό αεροσκάφος.

Ένα ρωσικό μαχητικό SU-27 εκτόξευσε πύραυλο κοντά σε βρετανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος που περιπολούσε σε προκαθορισμένη διαδρομή στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στις 29 Σεπτεμβρίου, όπως αποκάλυψε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας.

Ο Γουάλας είπε στο κοινοβούλιο ότι η Βρετανία ανέστειλε προσωρινά τις περιπολίες μετά το επικίνδυνο περιστατικό και εξέφρασε την ανησυχία του στον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, ζητώντας εξηγήσεις.

Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε λόγω τεχνικής δυσλειτουργίας και ο Γουάλας σημείωσε ότι η Βρετανία έχει τώρα ξαναρχίσει τις περιπολίες, οι οποίες πλέον γίνονται συνοδεία μαχητικών αεροσκαφών.

597B76A1
Αεροσκάφος ηλεκτρονικής επιτήρησης τύπου RC-135W Rivet Joint της RAF
Σχετικά με το τι συνέβη μεταξύ του ρωσικού μαχητικού και του βρετανικού αεροπλάνου, τύπου RC-135 Rivet Joint, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας είπε χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να μοιραστώ με τη Βουλή λεπτομέρειες για ένα πρόσφατο περιστατικό στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Στις 29 Σεπτεμβρίου ένα άοπλο RAF RC-135 Rivet Joint, αεροσκάφος που περιπολούσε τακτικά πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, ”αλληλεπίδρασε” με δύο ρωσικά οπλισμένα μαχητικά αεροσκάφη SU-27. Δεν είναι ασυνήθιστο για τα αεροσκάφη, βέβαια.

Μάλιστα, ένα από τα αεροσκάφη SU-27 απελευθέρωσε έναν πύραυλο προς το RAF Rivet Joint πέρα ​​από την οπτική εμβέλεια. Ο συνολικός χρόνος της αλληλεπίδρασης μεταξύ του ρωσικού αεροσκάφους και του Rivet Joint ήταν περίπου 90 λεπτά. Η περιπολία ολοκληρώθηκε και το αεροσκάφος επέστρεψε στη βάση».

Αφήστε μια απάντηση