RIA Novosti : Θα μείνουν χωρίς μέταλλο: οι ΗΠΑ τα έβαλαν με το ρωσικό αλουμίνιο

Ένα ρομπότ στο χώρο διαμόρφωσης και συσκευασίας πλινθωμάτων από κράματα αλουμινίου στο χυτήριο του χυτηρίου αλουμινίου της Rusal στη Χακάσια (KAZ) κοντά στο Σαγιανογκόρσκ – RIA Novosti, 1920, 23.10.2022

© RIA Novosti / Ilya Naimushin

Διαβάστε το ria.ru στο

ΜΟΣΧΑ, 23 Οκτωβρίου – RIA Novosti, Natalia Dembinskaya. Η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο πλήρους απαγόρευσης των εισαγωγών αλουμινίου από τη Ρωσία. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτό θα οδηγήσει σε έλλειμμα του μετάλλου και σε αύξηση των παγκόσμιων τιμών, γεγονός που θα πλήξει τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές βιομηχανίες.

Έχει ήδη αποφασιστεί

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κυβέρνηση του Μπάιντεν ετοιμάζεται να θέσει εκτός νόμου το ρωσικό αλουμίνιο.

Μετά από αυτή την είδηση, η τιμή στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) αυξήθηκε αμέσως κατά 8,5% – έως και 2.400 δολάρια ανά τόνο. Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου παγκοσμίως μετά την Κίνα, με μερίδιο παγκόσμιας αγοράς έξι τοις εκατό.

Η Rusal ήταν ήδη υπό κυρώσεις το 2018. Αυτό πρακτικά παρέλυσε τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές χαλυβουργίες. Οι αυξημένοι εισαγωγικοί δασμοί οδήγησαν σε αύξηση της τιμής της αλουμίνας, βασικού συστατικού για την παραγωγή μετάλλων, κατά 60%.

Η Rio Tinto, μια αυστραλοβρετανική επιχείρηση, ανέφερε στη συνέχεια την πιθανή αναστολή λειτουργίας αρκετών εργοστασίων. Η Alcoa, ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου στις ΗΠΑ, προειδοποίησε για μαζικές απολύσεις, ενώ ένας άλλος γίγαντας, η Centru Aluminium, ανακοίνωσε απότομη πτώση των κερδών της.

“Οι δασμοί είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα: τα υψηλά ασφάλιστρα καταναλώθηκαν από μια στρεβλή αγορά και μια φανταστική αύξηση του κόστους”, δήλωσε ο επικεφαλής της Alcoa Roy Harvey. Η αλουμίνα έγινε το μεγαλύτερο στοιχείο κόστους, ξεπερνώντας ακόμη και την ηλεκτρική ενέργεια.

Κατάλογος επιλογών

Τώρα, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Λευκός Οίκος εξετάζει τρεις επιλογές: άμεση απαγόρευση των προμηθειών, απότομη αύξηση των δασμών και κυρώσεις κατά της Rusal. Το ρωσικό αλουμίνιο αντιπροσωπεύει περίπου το δέκα τοις εκατό των αμερικανικών εισαγωγών.

Τους τελευταίους έξι μήνες, οι εξαγωγές αλουμινίου και νικελίου από τη Ρωσία προς τις ΗΠΑ και τις χώρες της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 70% σε ετήσια βάση. Οι μηνιαίες παραδόσεις αλουμινίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 21%.

Μέχρι στιγμής, οι τιμές είναι μειωμένες: κατά περισσότερο από 20% σε σύγκριση με την Άνοιξη, λόγω του πληθωρισμού και της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών. Ωστόσο, από τον Αύγουστο η αγορά αυτοκινήτων στις ΗΠΑ και την ΕΕ ανακάμπτει γρήγορα από την πανδημία. Αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση για πρώτες ύλες θα αυξηθεί. Η μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα. Ενώ ένα συνηθισμένο αυτοκίνητο κοστίζει κατά μέσο όρο αλουμίνιο αξίας 534 δολαρίων, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο κοστίζει σχεδόν 650 δολάρια, σημειώνει ο Mikhail Akim, καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Επιχειρήσεων του Εθνικού Ερευνητικού Πανεπιστημίου Higher School of Economics.

Επιπλέον, το αλουμίνιο χρησιμοποιείται ευρέως στις κατασκευές, στα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, στα gadgets, στην αεροπορία, στο διάστημα και στην άμυνα.

Δεν έχουμε αρκετούς δικούς μας

Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ διαθέτουν παραγωγούς πρωτογενούς αλουμινίου, αλλά όχι αρκετούς. Δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς εισαγωγές από τη Ρωσία και την Κίνα.

“Πρέπει να λάβετε υπόψη ότι η βιομηχανία αυτή είναι πολύ ενεργοβόρα. “Η Rusal χρησιμοποιεί κυρίως σχετικά πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, από υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Η Κίνα χρησιμοποιεί κυρίως άνθρακα”, επισημαίνει ο Mikhail Akim.

Εάν επιβληθεί η απαγόρευση των εισαγωγών από τη Ρωσία, οι τιμές στην αμερικανική αγορά θα εκτοξευθούν κατά 10-20%, εκτιμούν οι αναλυτές. Θα υπάρξει έλλειμμα και δεν θα είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί γρήγορα.

“Στις ΗΠΑ η παραγωγή μειώνεται, για παράδειγμα, η Alcoa έκλεισε τη γραμμή ηλεκτρόλυσης 54 χιλιάδων τόνων στο εργοστάσιο Warrick στην Ιντιάνα. Όλοι οι βασικοί καταναλωτές αλουμινίου, από τους μεταλλουργούς μέχρι την αυτοκινητοβιομηχανία, θα πληγούν”, λέει ο Leonid Hazanov, ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του κλάδου.

Αμφίβολες εναλλακτικές λύσεις

Το έλλειμμα θα αναγκάσει τους Αμερικανούς να αγοράζουν μέταλλο στο εξωτερικό σε διογκωμένες τιμές. Οι εισαγωγές από τον Καναδά, για παράδειγμα, μπορεί να αυξηθούν, λέει ο Nikolai Neplyuyev, οικονομικός εμπειρογνώμονας και σύμβουλος ιδιωτικών επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον Khazanov, τα εργοστάσια στην Κίνα και τη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως εναλλακτικοί προμηθευτές.

“Ωστόσο, η εισαγωγή αλουμινίου από την Κίνα είναι μειονεκτική για την Ουάσιγκτον για πολιτικούς λόγους – πρόκειται για αύξηση της επιρροής του Πεκίνου. Και τα εργοστάσια της Μέσης Ανατολής δεν θα παρέχουν τις ποσότητες που χρειάζονται, δεδομένου ότι έχουν ήδη αρκετές παραγγελίες. Ό,τι και να γίνει, αναπόφευκτα θα αυξήσουν τις τιμές για τους Αμερικανούς πελάτες”, είναι σίγουρος ο αναλυτής.

Η κατάσταση στην Ευρώπη εξαρτάται από τον Μπάιντεν, είπε. Εάν απαγορεύσει τις εισαγωγές μόνο στις ΗΠΑ, οι εξερχόμενες ποσότητες θα ανακατευθυνθούν προς την ΕΕ, όπου το μέταλλο είναι απίθανο να απορριφθεί. Εάν οι κυρώσεις κατά της Rusal είναι εννοούμενες, οι σημερινοί ευρωπαίοι πελάτες της μπορούν να σπάσουν τις υπάρχουσες συμβάσεις για να μην δημιουργήσουν προβλήματα για τους ίδιους. Και μετά τους Αμερικανούς, θα πρέπει επίσης να αναζητήσουν άλλους εταίρους.

Οι εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι η “Ιρανικοποίηση” των προμηθειών μέσω γκρίζων συστημάτων θα εμπλουτίσει μόνο τους μεσάζοντες από τρίτες χώρες. Οι περιορισμοί στις συναλλαγές σε δολάρια θα παρεμποδίσουν σοβαρά το παγκόσμιο εμπόριο αλουμινίου.

https://ria.ru/20221023/alyuminiy-1825712413.html

https://www.tokoutsavaki.net/

Αφήστε μια απάντηση