Προετοιμασία εμπλοκής του ρωσικού Στόλου Βαλτικής: Eκκαθάριση ναρκοπεδίου οι υποθαλάσσιες εκρήξεις στον Φινλανδικό Κόλπο

Εκρήξεις ναρκών οι πέντε υποθαλάσσιες εκρήξεις

Περιπλέκεται η υπόθεση με τις πέντε υποθαλάσσιες εκρήξεις σε ρωσικά χωρικά ύδατα στην Βαλτική Θάλασσα καθώς ρωσικές πηγές από χτες το βράδυ ανέφεραν ότι πρόκειται για εκρήξεις ναρκών.

Πιο αναλυτικά, Φινλανδοί σεισμολόγοι εντόπισαν πέντε υποθαλάσσιες εκρήξεις σε ρωσικά χωρικά ύδατα στην Βαλτική Θάλασσα την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι.

“Πέντε εκρήξεις”

«Εντοπίσαμε πέντε εκρήξεις, η μεγαλύτερη από τις οποίες ήταν μεγέθους 1,8 βαθμών και η μικρότερη 1,3 βαθμών», δήλωσε ο διευθυντής του ινστιτούτου Timo Tiira στο Reuters, αναφερόμενος στην κλίμακα Ρίχτερ που χρησιμοποιείται για την περιγραφή της έντασης της σεισμικής δραστηριότητας.

Τέσσερις εκρήξεις καταγράφηκαν την Πέμπτη και μία την Παρασκευή σε ρωσικά χωρικά ύδατα στον Φινλανδικό Κόλπο, σημείωσε ο Tiira, προσθέτοντας ότι ήταν σαφές πως επρόκειτο για εκρήξεις και όχι για σεισμική δραστηριότητα.

«Αυτό μπορεί να φανεί από το σχήμα του σήματος και το περιεχόμενο της συχνότητάς του», διευκρίνισε.

Το ινστιτούτο δεν γνωρίζει τι ήταν αυτό που προκάλεσε τις εκρήξεις, αλλά σημείωσε ότι παρόμοιες διαταράξεις είχαν εντοπιστεί στη διάρκεια ναυτικών γυμνασίων και αλίευσης ναρκών από τον βυθό της θάλασσας, σύμφωνα με τον Τιίρα.

«Έχουμε εντοπίσει εκρήξεις στην ίδια περιοχή και στο παρελθόν, αλλά όχι πολύ συχνά, ούτε καν κάθε χρόνο», δήλωσε.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν ήταν μέχρι στιγμής διαθέσιμο να σχολιάσει την είδηση αυτή.

Οι εκρήξεις, που είχαν μέγεθος 2,0, 1,5, 1,5 και 1,4 Ρίχτερ, έγιναν την περασμένη Πέμπτη ενώ ακολούθησε ακόμη μία την Παρασκευή.

Φινλανδοί ειδικοί τόνισαν χτες ότι δεν μπορούν να γνωρίζουν τι ακριβώς προκάλεσε τις εκρήξεις. Αν πρόκειται για εκρηκτική ύλη, η ποσότητα πρέπει να είναι 50-100 κιλά.

Εκρήξεις ναρκών

Αμέσως μετά την δημοσίευση της πληροφορίας για εκρήξεις σε ρωσικά χωρικά ύδατα, ρωσικές πηγές ανέφεραν πως πρόκειται για εκρήξεις ναρκών.

Σημείωσαν συγκεκριμένα:

“Tο Σεισμολογικό Ινστιτούτο της Φινλανδίας κατέγραψε σεισμικά γεγονότα αδιευκρίνιστης προέλευσης στον Κόλπο της Φινλανδίας κοντά στο Primorsk και το Vyborg.

Στο 18ο αγκυροβόλιο, οι νάρκες που ανακαλύφθηκαν καταστρέφονται κατά καιρούς.

Σχεδόν 70.000 νάρκες τοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού της Αγίας Πετρούπολης στον Κόλπο της Φινλανδίας. Φαίνεται ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία υπάρχουν περίπου οι μισές.

Προηγουμένως, οι νάρκες ανατινάζονταν σχεδόν κάθε χρόνο”.

Για πρώτη φορά όμως παρατηρήθηκαν μαζικές εκρήξεις σε μία ημέρα.

Οι εκρήξεις έγιναν στις 12:35, 14:02, 17:54 και 18:33 (τοπική ώρα). Στην ίδια περιοχή καταγράφηκε άλλη μία έκρηξη, με παρόμοιο μέγεθος την Παρασκευή.

Εκκαθάριση ναρκοπεδίου μεταξύ Καλίνινγκραντ και Κρονστάνδης

Ρωσικές στρατιωτικές πηγές έχουν μιλήσει εδώ και καιρό για δύο γραμμές ναυτικού αποκλεισμού που στήνει το ΝΑΤΟ στην Βαλτική.

Ανέφεραν συγκεκριμένα:

Η Εσθονία, μετά από πρόταση του ΝΑΤΟ, αποκόπτει τον στόλο της Βαλτικής, μπλοκάροντας το Καλίνινγκραντ και το Baltiysk.

Οι ΝΑΤΟϊκοί μπορούν ακόμη να ναρκοθετήσουν την περιοχή τη στιγμή που ο ρωσικός Στόλος διαθέτει μόνο ένα σύγχρονο ναρκαλιευτικό.

Μέχρι στιγμής, η προσοχή όλου του κόσμου είναι στραμμένη στην ολοένα και πιο σκληρή στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Αλλά η Βορειοατλαντική Συμμαχία προετοιμάζεται ενεργά και ανοιχτά να μετατρέψει τη Βαλτική Θάλασσα σε ένα νέο πεδίο μεγάλης κλίμακας μάχης .

Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η Ρωσία είχε μόνο δύο πολύ μικρά «παραθυράκια» στη Βαλτική Θάλασσα. Πρόκειται για το Καλίνινγκραντ και την Αγία Πετρούπολη.

Oι δυτικοί σύμμαχοι άρχισαν στην πράξη να επεξεργάζονται εκ των προτέρων την οργάνωση ενός σφιχτού ναυτικού αποκλεισμού του Καλίνινγκραντ. Από εκεί μέχρι την Κρονστάνδη και την Αγία Πετρούπολη είναι μια τεράστια απόσταση. Σε δυσμενείς στρατιωτικοπολιτικές συνθήκες, πολεμικά πλοία ή βοηθητικά σκάφη πρέπει να διανύσουν περίπου 450 ναυτικά μίλια (ή περίπου 800 χιλιόμετρα), σε μιάμιση με δύο ημέρες ταξιδιού. Και αυτό χωρίς καμία πολεμική αντιπαράθεση.

Ταυτόχρονα, είναι προφανές ότι το ΝΑΤΟ θεωρεί απαραίτητο να δημιουργήσει τουλάχιστον δύο γραμμές «αποκλεισμού» στη Βαλτική Θάλασσα για τις ρωσικές ναυτικές επικοινωνίες.

  • Η μία βρίσκεται στην έξοδο από τον Κόλπο της Φινλανδίας μεταξύ του εσθονικού ακρωτηρίου Pyyzaspea και της χερσονήσου Hanko (Φινλανδία).
  • Η άλλη βρίσκεται μεταξύ του σουηδικού νησιού Gotland και των λιμανιών Ventspils ή Liepaja της Λετονίας.

Πρόσφατα οι Φινλανδοί πραγματοποίησαν πολύ σημαντικές ασκήσεις στον ομώνυμο κόλπο. Ειδικές δυνάμεις με ελικόπτερα NH90 πραγματοποίησαν άσκηση ναρκοθέτησης κοντά στην Κροστάνδη με νάρκες άνευ επαφής βυθού «Blocker» (PM16) που παράγονται από τη φινλανδική εταιρεία «Forcit Defense»

Πολωνικές πηγές επιβεβαιώνουν πως οι Φινλανδοί «επεξεργάστηκαν μια επιχείρηση για να μπλοκάρουν τη διέλευση των ρωσικών πλοίων που κατευθύνονται προς και από την Αγία Πετρούπολη».

Παρεμπιπτόντως, αν κρίνουμε από αυτές τις ασκήσεις, τα μελλοντικά μέλη του ΝΑΤΟ διαθέτουν σύγχρονα και καταστροφικά όπλα εναντίον οποιονδήποτε πλοίων στον Κόλπο της Φινλανδίας. Άλλωστε, οι νάρκες PM16 είναι κατασκευασμένες από υαλοβάμβακα, γεγονός που περιπλέκει σημαντικά τον εντοπισμό τους.

Το συνολικό του βάρος είναι 750 κιλά. Ωστόσο, η ισχύς του πλαστικού εκρηκτικού ισοδυναμεί με έναν τόνο TNT.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι τον Δεκέμβριο του 2021, τις ίδιες νάρκες αγόρασε και η Εσθονία. Έτσι, οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν πλέον την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν σύγχρονα ναρκοπέδια κλειδώνοντας τον Στόλο της Βαλτικής όπως στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι Πολωνοί αναφέρουν ότι «Οι PM16 είναι δύσκολο να καταστραφούν, γιατί αυτό απαιτεί εξειδικευμένα πλοία κατά των ναρκών. Οι Ρώσοι έχουν πολύ λίγα».

Πράγματι, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό έχει εδώ και καιρό προβλήματα. Στη Βαλτική, διαθέτει ένα σύγχρονο πλοίο αυτής της κατηγορίας – το ναρκαλιευτικό “Alexander Obukhov” (κλάσης 12700, κωδικός “Alexandrite”), το οποίο τέθηκε σε υπηρεσία το 2016.

Ωστόσο, το “Alexander Obukhov” είναι μέρος της 64ης ταξιαρχίας των πλοίων OVR, που σταθμεύει στο Baltiysk, στην περιοχή του Καλίνινγκραντ. Και μόνο για αυτόν τον λόγο, είναι απίθανο κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών να μπορεί να εμπλακεί στα νερά του Φινλανδικού Κόλπου, ο οποίος απέχει πολύ από το μόνιμο ναύσταθμο του.

Τα υπόλοιπα πλοία αυτής της κατηγορίας στον στόλο της Βαλτικής κατασκευάστηκαν στη Σοβιετική εποχή και, από τεχνική άποψη, μπορούν να βοηθήσουν ελάχιστα στην καταπολέμηση τέτοιων απειλών.

Οι νάρκες δεν είναι το μόνο μέσο με το οποίο το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να κλειδώσει τα ρωσικά πλοία στις ναυτικές του βάσεις.

Σε περίπτωση πολέμου, τα παράκτια αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα της συμμαχίας θα αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο, γεγονός που θα καταστήσει εντελώς αδύνατη την εκκαθάριση των θαλάσσιων ναρκοπεδίων μεταξύ Καλίνινγκραντ και Κρονστάνδης”.

Αυτό ακριβώς έγινε τις προηγούμενες ημέρες. Είναι πολύ πιθανό αν οι Ρώσοι θεωρούν πως οδεύουν σε γενίκευση του πολέμου, να προχωρούν σε εκκαθάριση του ναρκοπεδίου σε ολόκληρη την περιοχή. Ειδικά σε τμήματα που θεωρούν ότι μπορεί να τους δημιουργήσει προβλήματα σε επιχειρήσεις.

Η Κροστάνδη είναι νησιωτική πόλη που ανήκει στο διαμέρισμα της Αγίας Πετρούπολης, της οποίας αποτελεί το σπουδαιότερο λιμάνι. Αποτελεί επίσης την έδρα του ρωσικού Στόλου της Βαλτικής. Είναι κτισμένη επάνω στο νησί Κότλιν, στο κέντρο του Κόλπου της Φινλανδίας.

Δείτε χάρτη με τις εκρήξεις

Image

Image

warnews247.gr

Αφήστε μια απάντηση