Μεγάλη “φωτιά”από την Βουλγαρία! Σε ετοιμότητα οι ΕΔ αφού επίσημα η χώρα είναι υπό απειλή επίθεσης κατά του «Turkish Stream»

Επίσημα πλέον από την βουλγαρική κυβέρνηση, η χώρα βρίσκεται υπό πιθανή απειλή επίθεσης κατά του αγωγού “Turkish Stream” στην επικράτειά της.

“Ως χώρα από την οποία διέρχεται ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream (TurkStream), η Βουλγαρία βρίσκεται σε πιθανό κίνδυνο μετά τις εκρήξεις του Nord Stream 1 και 2”.

Αυτό ήταν το πόρισμα στην έκτακτη συνεδρίαση στο ενεργειακό τμήμα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Μεταφορές, τις Τηλεπικοινωνίες και την Ενέργεια στις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με απομαγνητοφώνηση της συνεδρίασης της βουλγαρικής κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα.

«Στα λεγόμενα άλλα θέματα, συζητήθηκε το περιστατικό με τις εκρήξεις στο «Nord Stream – 1 και 2», η κύρια άποψη σχηματίστηκε για το γεγονός ότι αυτό το περιστατικό πιθανότατα ήταν στοχευμένο, και κατά συνέπεια εκφράστηκαν απόψεις σε σχέση με την ασφάλεια τέτοιων υποδομών, καθώς η Βουλγαρία αναφέρθηκε ονομαστικά, ως χώρα από την οποία διέρχεται ο «Turkish Stream» με υπαρκτό τον κίνδυνο δολιοφθοράς», είπε ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Ρόζεν Χρίστοφ.

Ο ίδιος είχε παρουσία στην συνεδρίαση του βουλγαρικού Επιτελείου Κρίσεων, στην οποία συζητήθηκε το πρόβλημα.

Μεταξύ των μέτρων που αποφασίστηκαν είναι η διεξαγωγή ασκήσεων αντίδρασης όλων των αρμόδιων φορέων ( στρατού αστυνομίας, εταιρειών) σε ακραίες καταστάσεις των συστημάτων προστασίας υποδομών στη Βουλγαρία.
Μετά από αυτές τις ασκήσεις, θα διαπιστωθεί εάν χρειαστεί, να ληφθούν και άλλα επιπρόσθετα μέτρα.

Αυτό που προβληματίζει τους Βούλγαρους είναι το γεγονός ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διατύπωσε την ιδέα της δημιουργίας κόμβου φυσικού αερίου στην Ανατολική Θράκη, ως  ως εναλλακτική λύση στον «χαμένο όγκο διέλευσης μέσω του Nord Stream», προκειμένου να «γίνουν οι κύριες διαδρομές παράδοσης του φυσικού αερίου μας στην Ευρώπη μέσω Τουρκία”.

Οι ΗΠΑ όμως ανακοίνωσαν ότι αυτή η ιδέα δεν είναι καθόλου καλή, προετοιμάζοντας το έδαφος για μαζικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αν και εφόσον απαιτηθεί.

Σύμφωνα με άρθρο μας με τίτλο Ρωσικό ΜΜΕ: Θα καταφέρουν οι ΗΠΑ να “ανατινάξουν” τον Turk Stream; εκεί αναφέρονταν:

Τι γίνεται όμως με την ασφάλεια του αγωγού Τουρκίας-Ρωσίας;

Μπορεί κάποια σημαντική εγκατάσταση υποδομής να θεωρηθεί ασφαλής μετά το σαμποτάζ στο Nord Stream;

Όπως ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν θα προσπαθήσουν να ανατινάξουν και τον Turkish Stream;

Δηλώσεις Ρώσων ειδικών για το ζήτημα

Ο Boris Martsinkevich, αρχισυντάκτης του ρωσικού περιοδικού Geoenergetika Info, είναι βέβαιος ότι ο νέος αγωγός θα προστατεύεται από εξωτερικές στρατιωτικές παρεμβολές, καθώς θα τοποθετηθεί κατά μήκος του πυθμένα του Εύξεινου Πόντου  και στις δύο πλευρές της ρωσικής και τουρκικής ΑΟΖ.

Ο Μαρτσίνκεβιτς σημειώνει επίσης ότι η Τουρκία, σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρέ, μπορεί να ρυθμίσει την είσοδο πολεμικών πλοίων στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου και είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ, το οποίο επίσης ελαχιστοποιεί τους κινδύνους εξωτερικής επίθεσης.

Τι εμποδίζει όμως το όλο έργο από το να γίνει στόχος  δολιοφθορών;

«Αυτή τη στιγμή, ο κόσμος βρίσκεται στη φάση ενός πολέμου υποδομών», δήλωσε ο Ντμίτρι Γιέζοφ, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο υπό την κυβέρνηση της Ρωσίας.

Το ζήτημα αφορά σίγουρα και την Ελλάδα λόγω τουρκικών απειλών

Υπενθυμίζουμε ότι από την χώρα μας διέρχεται ο αγωγός TAP, ενώ έχουν δημιουργηθεί υποδομές για μεταφορά αερίου από την Ελλάδα στην Βουλγαρία.

Ο κίνδυνος πρόκλησης δολιοφθορών στην ΕΕ, μετά το περιστατικό του Nord Stream, είναι μεγάλος, και σε λίγο όλοι οι αγωγοί θα αποτελούν αντικείμενο φύλαξης από ειδικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Κίνδυνος δολιοφθορών και ένα νέο είδους πολέμου

Υπάρχουν σενάρια που μιλούν για επέκταση του πολέμου της Ουκρανίας στα Βαλκάνια, στα οποία είναι γνωστό ότι “σιγοβράζει” ο εθνικισμός εδώ και πολλά χρόνια, και αρκεί μία  σπίθα για να τιναχθεί η περιοχή στον αέρα.

Πολλοί ειδικοί θεωρούν, ότι οι αγωγοί που μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη και στην Μεσόγειο θα γίνουν αντικείμενο στοχοποίησης, τόσο από τρομοκράτες όσο και από χώρες ολόκληρες, στα πλαίσια του νέου είδους πολέμου που εξελίσσεται εδώ και μερικά χρόνια.

Για παράδειγμα πρόσφατα, η αρχή Ασφάλειας Πετρελαίου της Νορβηγίας (PSA) προέτρεψε τις πετρελαϊκές εταιρείες  να επαγρυπνούν για μη αναγνωρισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που φαίνονται να πετούν κοντά σε νορβηγικές υπεράκτιες πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου, προειδοποιώντας για πιθανές επιθέσεις.

Όλα είναι πλέον εφικτά σε μια αντιπαράθεση μεταξύ κρατών χωρίς την χρήση όπλων, και το σενάριο του ενεργειακού “στραγγαλισμού” είναι ορατό πιο πολύ από ποτέ.

pentapostagma.gr

Αφήστε μια απάντηση