Αιφνιδιαστική απόφαση: Η Νορβηγία αναβαθμίζει το επίπεδο στρατιωτικού συναγερμού – “Είναι η σοβαρότερη κατάσταση εδώ και 10ετίες”

Πολλά ερωτηματικά για την απόφαση – Ύψιστη ετοιμότητα στις Νορβηγικές ΕΔ

Σε αναβάθμιση του στρατιωτικού συναγερμού προχωρά από αύριο (1/11/2022) η Νορβηγία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Jonas Gahr Stoere, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν έχει ανιχνευθεί καμία ευθεία απειλή κατά της χώρας του.

«Είναι η σοβαρότερη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στον τομέα της ασφάλειας εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Δεν έχουμε σήμερα κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι η Ρωσία θέλει να σύρει την Νορβηγία ή άλλη χώρα απευθείας στον πόλεμο, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία καθιστά αναγκαίο για όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ να αυξήσουν την επιφυλακή τους», εξήγησε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας.

Οι ένοπλες δυνάμεις θα μειώσουν τον χρόνο της εκπαίδευσης και θα αυξήσουν τον χρόνο των επιχειρησιακών υποχρεώσεων, ενώ η Home Guard, δύναμη ταχείας ανάπτυξης, θα διαδραματίσει ενεργητικότερο ρόλο, διευκρίνισε ο υπουργός Άμυνας, Bjoern Arild Gram.

Η πολεμική αεροπορία ανέβαλε την εκπαίδευση με τα F-35 στις Ηνωμένες Πολιτείες, προτιμώντας να τα κρατήσει στην Νορβηγία, ανακοίνωσε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Eirik Kristoffersen.

«Περιμένουμε ότι η κατάσταση θα διαρκέσει για τουλάχιστον έναν χρόνο», είπε.

Η Νορβηγία είναι πλέον ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξυπηρετώντας το ένα τέταρτο των ευρωπαϊκών εισαγωγών μετά την μείωση της ροής του ρωσικού αερίου.

Η Νορβηγία ανέπτυξε τον Σεπτέμβριο τις στρατιωτικές της δυνάμεις για την φύλαξη των υπεράκτιων εγκαταστάσεών της και των χερσαίων υποδομών της μετά το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2. Έχει δεχθεί επίσης την συνδρομή του πολεμικού ναυτικού της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Συνεχή περιστατικά με drones στην Νορβηγία κοντά σε μονάδες LNG

Εδώ και μέρες η Νορβηγία αναφέρει συνεχή περιστατικά κατά τα οποία Ρώσοι ή άτομα διπλής υπηκοότητας επιχειρούν ή πραγματοποιούν εκτοξεύσεις drones. Ορισμένοι εξ αυτών έχουν συλληφθεί.

Πριν λίγες ημέρες, συνελήφθη ένας ακόμη. Είναι Ρώσος υπήκοος και σύμφωνα με δημοσιεύματα των Νορβηγικών ΜΜΕ, είναι γιος ενός ατόμου «κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν».

Ο εκπρόσωπος της νορβηγικής αστυνομίας είπε επίσης ότι ο συλληφθείς έχει ρωσική και βρετανική υπηκοότητα, είναι 47 ετών και ζει στην Ιταλία.

Ο πατέρας του συλληφθέντος βρίσκεται στις λίστες κυρώσεων των ΗΠΑ, γράφει το Barents Observer, ως μέλος του στενού κύκλου του Πούτιν.

Όπως τόνισε το κανάλι Agentstvo Telegram , ο Αντρέι Γιακούνιν, γιος του Βλαντιμίρ Γιακούνιν, πρώην επικεφαλής της κρατικής εταιρείας Ρωσικών Σιδηροδρόμων και μέλος του συνεταιρισμού Ozero (συνεταιρισμός με ντάτσες – ρωσικές εξοχικές κατοικίες- που σχετίζεται με τον στενό κύκλο του Πούτιν), ταιριάζει στην περιγραφή.

Ο Αντρέι Γιακούνιν είναι πράγματι κάτοχος βρετανικής και ρωσικής υπηκοότητας και έχει επιχείρηση στην Ιταλία. Είναι επίσης 47 ετών.

Αυτό το καλοκαίρι, ο Γιακούνιν έδωσε μια συνέντευξη στην οποία ισχυρίστηκε ότι είναι αντίθετος στον πόλεμο στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι δεν ψήφισε ποτέ τον Πούτιν.

Αυτό το γεγονός συμπίπτει επίσης με τα νορβηγικά δημοσιεύματα: σύμφωνα με το The Barents Observer , ο Ρώσος που συνελήφθη στη Νορβηγία «βγήκε στα πρωτοσέλιδα των ρωσικών ΜΜΕ νωρίτερα φέτος όταν δήλωσε την έντονη αντίθεσή του στη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία».

Ο Ρώσος συνελήφθη επειδή εκτόξευσε ένα drone κοντά στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ της βόρειας Νορβηγίας στον Αρκτικό Ωκεανό, στην περιοχή όπου βρίσκεται μονάδα επεξεργασίας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Tέθηκε υπό κράτηση δυο εβδομάδων, ενώ κατασχέθηκαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές του.

Το drone εκτοξεύτηκε από ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος με το όνομα Firebird , το οποίο έφερε βρετανική σημαία. Οι αστυνομικοί ανακριτές βρήκαν στο πλοίο το ρωσικό διαβατήριο του υπόπτου.

Η νορβηγική νομοθεσία απαγορεύει στους Ρώσους να εκτοξεύουν drones στον νορβηγικό εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με το The Barents Observer , ο δικηγόρος του άνδρα επιμένει ότι η υπηκοότητά του πρέπει να θεωρείται βρετανική, γι’ αυτό και εκτόξευσε το drone εξαρχής. «Παραδέχτηκε ότι πέταξε το drone, αλλά δεν είχε κανένα λόγο να πιστεύει ότι ήταν παράνομο. Είναι Βρετανός πολίτης», είπε ο δικηγόρος.

Αυτή είναι η τέταρτη περίπτωση παράνομης εκτόξευσης drones ή παράνομης λήψης φωτογραφιών μυστικών τοποθεσιών στη βόρεια Νορβηγία που αναφέρθηκε αυτή την εβδομάδα.

Έξι Ρώσοι συνελήφθησαν νωρίτερα λόγω παρόμοιων περιστατικών. Δύο αεροδρόμια της Νορβηγίας έκλεισαν λόγω εκτόξευσης drones.

Όπως και άλλες δυτικές χώρες, η Νορβηγία αποφάσισε την απαγόρευση ρωσικών πτήσεων στον εναέριο χώρο της σε αντίποινα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ οι παραβάτες απειλούνται με έως και τριετή φυλάκιση.

warnews247.gr

Αφήστε μια απάντηση