ΔΩΡΕΑΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΕΠΙ 89 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ “ΛΕΒΙΑΘΑΝ”; Επανομή, χάρτες και αιτήσεις

Η Ελλάδα πνίγεται σε μια κουταλιά νερό ή μάλλον σε πολλές κουταλιές πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανεκμετάλλευτες όμως και ξεχασμένες, που όμως η συγκυρία επιβάλει να θυμηθούμε και επιτέλους να εκμεταλλευθούμε!

Ο ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ενεργειακός χάρτης Ελλάδας - ΔΕΠ
Χάρτης – φωτιά της ΔΕΠ (νυν ΕΛ.ΠΕ.)

Ο ξεχασμένος χάρτης της ΔΕΠ – Ελληνικών Πετρελαίων που δημοσιεύουμε και είναι αποτέλεσμα επίσημων επιστημονικών εκτιμήσεων, ερευνών και γεωτρήσεων του παρελθόντος, μιλάει από μόνος του, δείχνοντας με έντονο χρώμα τις ενεργειακές ιζηματογενείς λεκάνες της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και τα σημεία αποδεδειγμένων κοιτασμάτων, φανερώνοντας πως η χώρα μας είναι, μαζί με την Κύπρο,  ίσως το πιο πλούσιο ενεργειακά κομμάτι της Ευρώπης

Οι ενεργειακές περιοχές του χάρτη, έχουν το πλεονέκτημα ότι βρίσκονται στο έδαφος ή σε ρηχές κυρίως θάλασσες κοντά στην στεριά και είναι πολύ πιο εύκολα και πιο γρήγορα εκμεταλλεύσιμες, από ό,τι π.χ. στα μεγάλα βάθη νότια της Κρήτης. Επίσης, δεν αποτελούν “αμφισβητούμενες περιοχές” από την Τουρκία και άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος καθυστέρησης ή μετάθεσης για το μέλλον.

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Αξίζει μάλιστα να προσέξει κανείς στον χάρτη το πώς είναι σημασμένη η περιοχή της Αλεξανδρούπολης, την οποία ξαφνικά αγκάλιασαν τελευταία οι Αμερικάνοι! Και όπως φαίνεται είναι γεμάτη υδρογονάνθρακες…

ΤΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΕΠΑΝΟΜΗΣ

Η υψηλή τιμή του φυσικού αερίου, που “σκοτώνει” κοινωνία και οικονομία, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, επιβάλει πλέον την άμεση εκμετάλλευση όλων των εύκολων κοιτασμάτων μας, όπως είναι π.χ. το ξεχασμένο κοίτασμα φυσικού αερίου της Επανομής στην Μακεδονία.

Οι ακρογιαλιές της Επανομής, αποτελούσαν τον τουριστικό παράδεισο των Θεσσαλονικέων τις δεκαετίες 1970 – 1980, σε Κτήμα Καραγκιόζη και Παραλία, ώσπου ξαφνικά οι λουόμενοι είδαν μπροστά τους μεγάλες πλωτές εξέδρες, πλάι στην ακρογιαλιά, μέσα στα χαρακτηριστικά μαύρα, πολύ πυκνά και δυνατά “φύκια”. Ήταν έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο! Έρευνες που στέφθηκαν από επιτυχία το 1988-89, καθώς επιβεβαιώθηκε στην πράξη η ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε δύο περιοχές, κοντά στον Ποταμό και το Μετόχι Επανομής.

Η εκτίμηση ήταν ότι πρόκειται για κοίτασμα 500 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, σε βάθος 2.600 μέτρων, ενώ είναι πολύ πιθανή η ύπαρξη και άλλων γειτονικών κοιτασμάτων στην συγκεκριμένη λεκάνη του Θερμαϊκού, που θεωρείται εδώ και δεκαετίες πιθανή για υδρογονάνθρακες, όπως δείχνει ο σχετικός χάρτης.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Θερμαϊκού είναι ότι πρόκειται για πολύ ρηχή θάλασσα, με περίεργες φυσαλίδες να “χαιρετίζουν” καθημερινά τους ψαράδες της περιοχής.

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΓΙΑ ΘΕΡΜΑΪΚΟ “ΛΕΒΙΑΘΑΝ”

Αντώνης Φώσκολος για "Λεβιάθαν" Θερμαϊκού
Μάλιστα όπως υποστήριξε σε άρθρο του στο defence-point το 2017 (εδώ) ο ομότιμος Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά  Αντώνης Φώσκολοςο Θερμαϊκός κρύβει κοίτασμα μεγέθους “Λεβιάθαν”! Πρόκειται για το μεγάλο θαλάσσιο κοίτασμα του Ισραήλ, της τάξεως των 600 δισ. κυβικών μέτρων:
“Το 2014 η ελληνική εταιρία Energean και η ισραηλινή Ratio, έδωσαν προσφορές στην τότε κυβέρνηση με στόχο την εκμετάλλευση του κοιτάσματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πεποίθηση που έχει διαμορφωθεί στις δυο αυτές εταιρίες, είναι ότι το κοίτασμα έχει το μέγεθος τουλάχιστον του Λεβιάθαν στην ισραηλινή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)” είχε υποστηρίξει ο Έλληνας Καθηγητής!
Πράγματι, η δημοσιογραφική έρευνα επιβεβαιώνει ότι η Energean (κοιτάσματα σε Ελλάδα, Ισραήλ, Αίγυπτο, Κροατία και Ηνωμένο Βασίλειο) και η Ratio (Ισραήλ, Μαρόκο, Γουιάνα, Φιλιππίνες), υπέβαλαν, για την ακρίβεια τον Σεπτέμβριο 2013, κοινή αίτηση στο ΥΠΕΚΑ (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής) για έκδοση άδειας έρευνας υδρογονονθράκων σε Θερμαϊκό (και κόλπο Ορφανού/Στρυμωνικός), η οποία έγινε πανηγυρικά αποδεκτή από τον τότε δραστήριο Υπουργό Γιάννη Μανιάτη, αλλά δεν προχώρησε, είτε επειδή κρίθηκε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα ακριτικά θαλάσσια οικόπεδα Ιονίου και Κρήτης, για λόγους γεωστρατηγικής (ΑΟΖ), είτε γιατί η συγΚυβέρνηση Σαμαρά “έπεσε” τελικά, χάρη στην δίδυμη προσπάθεια Σόιμπλε και Τσίπρα… (δείτε και εδώ)
Όμως βάση του Νόμου 4001/2011 και του άρθρου 156, παρ. 10, από την στιγμή που υπήρξε αίτηση εταιρείας για έρευνα σε περιοχή που δεν περιλαμβάνεται σε προηγούμενες διακηρύξεις (π.χ. οικόπεδα Ιονίου – Κρήτης) και έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό, το δημόσιο (ΕΔΕΥ) οφείλει να προβεί σε νεά διακήρυξη για την εν λόγω αιτηθήσα περιοχή, προς όφελος των εταιρείων που αιτήθηκαν και με δικαίωμα συμμετοχής και άλλων εταιρειών που τυχόν θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον:
ΝΟΜΟΣ 4001/2011, αρ. 156, παρ. 10, εδάφιο β: Η ΕΔΕΥ ΑΕ παραχωρεί για λογαριασμό του Δημοσίου το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σύμφωνα με τις εξής διαδικασίες:
 
β) Είτε μετά από αίτηση ενδιαφερομένου για περιοχή η οποία δεν περιλαμβάνεται στη διακήρυξη σύμφωνα με την ανωτέρω περίπτωση α`. Η ΕΔΕΥ ΑΕ, εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, εκδίδει διακήρυξη που εγκρίνεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αποστέλλεται για δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προθεσμία υποβολής των προσφορών για τυχόν άλλους ενδιαφερόμενους είναι τουλάχιστον ενενήντα (90) ημέρες από την τελευταία δημοσίευση”
Όταν λοιπόν δύο τόσο έμπειρες εταιρείες, ιδίως η Energean που διαχειρίζεται και το κοίτασμα Πρίνου στην κοντινή Θάσο, ζητούν άδεια και είναι έτοιμες να ξοδεύσουν πακτωλό χρημάτων σε έρευνες, σημαίνει πως ήδη έχουν σοβαρές γεωλογικές ενδείξεις και προσδοκούν εξίσου σοβαρά θετικά αποτελέσματα, προσπαθώντας παράλληλα να προλάβουν και τους ανταγωνιστές!
Τέτοιες “εξειδικευμένες έρευνες στην γεωλογική μορφολογία του εν λόγω θαλάσσιου χώρου” έλαβε υπόψη του και ο Καθηγητής της Κρήτης, που σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, μαρτυρούν πλούσιους υδρογονάνθρακες! Ο κ. Φώσκολος μάλιστα τόνισε ότι στην περιοχή δεν υπάρχει μόνο η λεκάνη του Θερμαϊκού, αλλά και μία ακόμη μεγαλύτερη, σύν μία ακόμη μικρή! Όπως ακριβώς δείχνει και ο χάρτης!
Εκεί, κατά τον Καθηγητή, στις δύο υπάρχουσες γεωτρήσεις, μπορεί άμεσα να εγκατασταθεί σταθμός παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο, όπως γίνεται σε παρόμοιο κοίτασμα μεθανίου – διοξειδίου άνθρακα στο Κονγκό με σταθμό ισχύος 1.000 MW!
Τι καθόμαστε λοιπόν; Μπορούμε να παράγουμε, είτε απευθείας σαν κράτος, είτε μέσω διεθνούς διαγωνισμού, άμεσα ελληνικό φυσικό αέριο, το οποίο επιτόπου θα τροφοδοτεί μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, συνδεμένη στο δίκτυο της ΔΕΗ!

4 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ MWh  MONO ΑΠΟ ΕΠΑΝΟΜΗ

Αν ισχύει μάλιστα ότι για παραγωγή 1 Mwh (μεγαβατώρας) χρειάζονται 100 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, τότε μόνο από το συγκεκριμένο κοίτασμα Επανομής μπορούμε να έχουμε σχεδόν 4.000.000 μεγαβατώρες!
Γνωρίζοντας ότι ένα μέσο σπίτι στην Ελλάδα χρειάζεται ετησίως 14MWh ρεύματος, τότε μόνο από την Επανομή θα μπορούσαμε να τροφοδοτήσουμε σχεδόν δωρεάν περίπου 285.000 σπίτια για έναν ολόκληρο χρόνο! Δηλαδή είτε το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, είτε την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μαζί, είτε την Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο μαζί, είτε την Θεσσαλία, είτε την Στερεά (πλην Αττικής) και τα Ιόνια νησιά μαζί, είτε ολόκληρη την Πελοπόννησο, είτε ολόκληρη την Κρήτη, είτε ολόκληρο το Αιγαίο, για έναν ολόκληρο χρόνο!
Χάρτης σεισμικότητας Ελλάδας, ΟΑΣΠ
Αρκεί πάντα για τα κοιτάσματα να λαμβάνουμε υπόψη τον σεισμικό παράγοντα και την στερέωση/στήριξη των πετρωμάτων στην περιοχή άντλησης μετά την άντληση, όπως επίσης και την τουριστική εικόνα της χώρας, που ειδικά στο Αιγαίο πρέπει να παραμείνει απολύτως παρθενική, ειρηνική και ατόφια.

ΔΩΡΕΑΝ ΡΕΥΜΑ ΕΠΙ 89 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟ;

Αν όμως επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για κοίτασμα “Λεβιάθαν” στον Θερμαϊκό, δηλαδή της συνολικής τάξης των 600.000.000.000 (600 δισ.) κυβικών μέτρων, τότε από αυτό θα έχουμε σχεδόν 5.000.000.000 (5 δισ.) μεγαβατώρες! Που σημαίνει πως θα μπορούμε να ηλεκτροδοτούμε σχεδόν δωρεάν, όλα τα σπίτια, ολόκληρης της Ελλάδας, επί 89 ολόκληρα χρόνιαΣχεδόν για έναν αιώνα! Εκτινάσσοντας την ευημερία των πολιτών και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων!

3,5 ΤΡΙΣ. ΚΥΒΙΚΑ ΑΠΟ ΚΡΗΤΗ

Χάρτης θαλασσίων οικοπέδων προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Δεν περιελήφθησαν Επανομή και Θερμαϊκός, αλλά εφόσον υπήρξε αίτηση εταιρειών,
έπρεπε, βάση νόμου, να υπάρξει νέα, πρόσθετη διακήρυξη για την εν λόγω περιοχή
Ο ξεχασμένος ενεργειακός χάρτης που δημοσιεύουμε (χώρια τα υπερκοιτάσματα Κρήτης και Λεκάνης του Ηροδότου συνολικής δυνάμεως 3,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, δηλαδή 30 δισεκατομμύρια MWh – δείτε και εδώ), δικαιώνει απόλυτα ανάμεσα σε άλλους και την φωτισμένη ασκήτρια Λαμπρινή Βέλτσου (+17-10-2002), που είχε δει πως  η Ελλάδα μέσα στο έδαφός της έχει πολύ πλούτο, τόσο που εμείς οι Έλληνες έπρεπε να καθόμαστε και να πληρωνόμαστε“! (δείτε εδώ και εδώ)
Επιβάλλεται λοιπόν να αρχίσουμε άμεσα, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, από την έτοιμη Επανομή και τον εύκολο Θερμαϊκό, που μπορεί να κρύβει και τον “αέριο χρυσό” των Μακεδόνων!

Δείτε το βίντεό μας:

ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ

Αφήστε μια απάντηση