Νουριέλ Ρουμπινί: Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ξεκινήσει – Επίθεση Τουρκίας στην Ελλάδα εντός του 2023 και ολοκληρωτική σύρραξη Κίνας-Ταϊβάν!

“Θα προκληθεί παγκόσμιο σοκ”

Είναι ο αναλυτής που του έχει δοθεί το προσωνύμιο «Mr Doom» (Κύριος Καταστροφή ή Κατάρα σε πιο ελεύθερη απόδοση), ωστόσο ο Νουριέλ Ρουμπινί επιμένει ότι η ανθρωπότητα έχει μπροστά της μια σειρά απειλές να αντιμετωπίσει. Ο Ιρανο-αμερικανός αναλυτής, μάλιστα, έχει γράψει νέο βιβλίο με τον τίτλο «MegaThreats», ενώ υποστηρίζει ότι ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει.

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως ο διακεκριμένος οικομολόγος είχε προβλέψει την κατάρρευση της αγοράς κατοικίας στις ΗΠΑ και την επακόλουθη οικονομική κρίση.

Πιο συγκεκριμένα, ο Roubini μίλησε για το Ιράν και το Ισραήλ που βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης, για τους φόβους ότι το ΝΑΤΟ θα συρθεί στον πόλεμο της Ουκρανίας και ότι η κυβέρνηση Biden αναμένει «η Κίνα να επιτεθεί στην Ταϊβάν».

Πρόσθεσε, δε, «Ειλικρινά, ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ουσιαστικά ξεκινήσει, και στην Ουκρανία και στον κυβερνοχώρο».

Τα σχόλιά του διατυπώνονται στον απόηχο όσων είπε ο Igor Sechin, επικεφαλής του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft και κορυφαίο σύμμαχο του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, ότι δηλαδή «η επιστροφή της Ταϊβάν στο γενέθλιο λιμάνι της» βαίνει «κατά το χρονοδιάγραμμα».

Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να δημιουργήσουν τη δική τους προηγμένη βιομηχανία μικροτσίπ το έδειξαν αυτό, πρόσθεσε.

Οι σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας ανησυχούσαν για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και του Ιράν με το Ισραήλ που βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης. Και μόλις σήμερα το πρωί, διάβασα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν περιμένει επίθεση της Κίνας στην Ταϊβάν, νωρίτερα απ’ ό,τι πίστευαν. Ειλικρινά, ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ουσιαστικά ξεκινήσει, σίγουρα στην Ουκρανία και στο διαδίκτυο».

Αν η Κίνα επιτεθεί στην Ταϊβάν;…

Ο Roubini σημείωσε επίσης τη σημασία της βιομηχανίας των τσιπ υπολογιστών της Ταϊβάν, λέγοντας:

«Φανταστείτε τον αντίκτυπο μιας κινεζικής επίθεσης στην Ταϊβάν, η οποία παράγει το 50% όλων των ημιαγωγών στον κόσμο και το 80% των ημιαγωγών υψηλής τεχνολογίας. Αυτό θα ήταν παγκόσμιο σοκ.

Σήμερα βασιζόμαστε περισσότερο στους ημιαγωγούς παρά στο πετρέλαιο».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken δήλωσε πρόσφατα ότι το Πεκίνο είναι «αποφασισμένο να επιδιώξει την επανένωση» με την Ταϊβάν, αντί «να τηρήσει το status quo».

Αυτόν τον μήνα, ο ηγέτης της Κίνας Xi Jinping, στο συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που γίνεται δύο φορές ανά δεκαετία, εξασφάλισε μια τρίτη θητεία, εδραίωσε την εξουσία του και είπε ότι δεν θα αποποιηθεί ποτέ το δικαίωμα του έθνους του να χρησιμοποιήσει βία επί της Ταϊβάν.

Όπως είπε, «δεν θα ανεχτώ καμία διαφωνία αν πάρω την απόφαση να τραβήξω τη σκανδάλη».

Η κριτική στη Γερμανία

Ο Ρουμπινί κριτικάρει τη Γερμανία. Λέει πως έκανε λάθος να βασιστεί τόσο πολύ στην ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία και ότι τώρα επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος με την Κίνα.

«Η Κίνα πουλάει σε όλο τον πλανήτη τεχνολογίες 5G που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία. Ρώτησα τον πρόεδρο μιας αφρικανικής χώρας γιατί παίρνει τεχνολογία 5G από την Κίνα και όχι από τη Δύση. Μου είπε, είμαστε μια μικρή χώρα, οπότε κάποιος θα μας κατασκοπεύσει ούτως ή άλλως. Οπότε, η κινεζική τεχνολογία είναι φθηνότερη. Η Κίνα αυξάνει την οικονομική, χρηματοπιστωτική και εμπορική της δύναμη σε όλο τον πλανήτη», σημειώνει ο Ρουμπινί.

Χειρότερα από το ’70

Συγκρίνοντας την οικονομία της δεκαετίας του ’70 με σήμερα, ο Ρουμπινί λέει πως «σήμερα είναι χειρότερα. Τότε δεν είχαμε το ίδιο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος. Εάν οι κεντρικές τράπεζες αυξήσουν τα επιτόκια τώρα για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, θα φτάσουμε σε χρεωκοπία πολλών εταιρειών, σκιωδών τραπεζών και κυβερνητικών ιδρυμάτων. Σήμερα τα γεωπολιτικά σοκ είναι περισσότερα, κάτι που επηρεάζει την πετρελαϊκή κρίση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, στο συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που γίνεται δύο φορές ανά δεκαετία, εξασφάλισε μια τρίτη θητεία, εδραίωσε την εξουσία του και είπε ότι δεν θα αποποιηθεί ποτέ το δικαίωμα του έθνους του να χρησιμοποιήσει βία επί της Ταϊβάν.

Παράλληλα, όπως υποστηρίζει ο Ρουμπινί στο Der Spiegel, οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν καλές επιλογές σε αυτό το σημείο. Μπορούν να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού ή μπορούν να «εξαφανιστούν» και να μειώσουν τα επιτόκια φοβούμενες μια ύφεση.

«Εάν ο πληθωρισμός πάει από 2 σε 6%, τότε τα επιτόκια των αμερικανικών κρατικών ομολόγων θα πρέπει να πάνε από 4 σε 8% για να συνεχίσουν να έχουν την ίδια απόδοση και το κόστος δανεισμού ιδιωτικού δανεισμού για στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια θα είναι ακόμη υψηλότερο. Αυτό το καθιστά πολύ πιο ακριβό για πολλές εταιρείες, επειδή πρέπει να προσφέρουν πολύ υψηλότερα επιτόκια από τα κρατικά ομόλογα, τα οποία θεωρούνται ασφαλή.

Έχουμε τόσο μεγάλο χρέος αυτή τη στιγμή που κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνολική οικονομική, χρηματοπιστωτική και νομισματική κατάρρευση».

Μια «βαθιά ύφεση»

Φυσικά, ο πόλεμος στην Ουκρανία και ένα πιθανό σοκ στην Ταϊβάν είναι μόνο μερικά από τα πράγματα για τα οποία ανησυχεί ο Roubini.

Παρότι οι ηγέτες «πρέπει να ασχοληθούν με τη Ρωσία και την Ουκρανία πριν φροντίσουν το Ιράν και το Ισραήλ ή την Κίνα», είπε στο Der Spiegel, «οι πολιτικοί θα πρέπει επίσης να σκεφτούν τον πληθωρισμό και την ύφεση, δηλαδή τον στασιμοπληθωρισμό».

Ο οικονομολόγος είπε πρόσφατα ότι τυχόν ισχυρισμοί για ήπια προσγείωση στην οικονομία είναι «παραληρητικοί».

«Θα έχουμε μια άσχημη ύφεση, στασιμοπληθωρισμό και μια άλλη σοβαρή οικονομική κρίση.

Νομίζω ότι αυτή είναι η βάση», είπε στο podcast του Bloomberg Odd Lots αυτόν τον μήνα.

Οι κεντρικές τράπεζες, υποστήριξε, δεν έχουν καλές επιλογές σε αυτό το σημείο.

Μπορούν να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού ή μπορούν να «εξαφανιστούν» και να μειώσουν τα επιτόκια φοβούμενοι μια ύφεση.

«Δυστυχώς, είμαστε σε ένα σημείο που… ανάθεμα αν το κάνεις, ανάθεμα… αν δεν το κάνεις», είπε ο Roubini.

«Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να ξεφύγουμε.

Εάν καταπολεμήσετε τον πληθωρισμό, θα έχετε ύφεση και οικονομική κρίση.

Και αν δεν καταπολεμήσετε τον πληθωρισμό, θα έχετε αποδέσμευση του πληθωρισμού και θα έχετε στασιμοπληθωρισμό και ακόμα μια οικονομική κρίση».

Όπως έγραψε σε ένα άρθρο των New York Times αυτόν τον μήνα, θα υπάρξουν τεράστιες αφερεγγυότητες… και διαδοχικές χρηματοοικονομικές κρίσεις παγκοσμίως!

Έχει κάτι θετικό να πει; Ναι. Η επένδυση σε ακίνητα στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ είναι μια έξυπνη κίνηση.

Σε τελική ανάλυση, «μεγάλο μέρος των ΗΠΑ θα γίνει… υποβρύχιο ή μη βιώσιμο λόγω της ζέστης, της ξηρασίας, των πυρκαγιών ή άλλων καταστροφών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή» κατέληξε.

Επίθεση Τουρκίας σε Ελλάδα το 2023

«Ανησυχώ πολύ», σημειώνει ο Ρουμπινί. «Σε συνθήκες κρίσης πάντα εμφανίζεται κάποιος που το παίζει Σωτήρας και κατηγορεί για όλα τους ξένους. Αυτό ακριβώς έκανε ο Πούτιν με την Ουκρανία.

Ο Ερντογάν θα μπορούσε να κάνει το ίδιο με την Ελλάδα του χρόνου και να προσπαθήσει να δημιουργήσει κρίση γιατί διαφορετικά μπορεί να χάσει τις εκλογές.

Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ξανά υποψήφιος και χάσει τις εκλογές, θα μπορούσε να καλέσει ανοιχτά τους λευκούς οπαδούς του να εισβάλουν στο Καπιτώλιο. Θα μπορούσαμε να δούμε κλιμακούμενη βία και στις ΗΠΑ και έναν πραγματικό εμφύλιο.

Στη Γερμανία, τα πράγματα φαίνονται συγκριτικά καλά προς το παρόν. Τι γίνεται όμως αν τα πράγματα πάνε στραβά οικονομικά και ο κόσμος ψηφίσει περισσότερο τη δεξιά αντιπολίτευση;», αναρωτιέται ο Ρουμπινί.

warnews247.gr

Αφήστε μια απάντηση