Η «ΠΥΡΗΝΙΚΗ» φράση του Πούτιν που…τρόμαξε τον Μακρόν
Ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ανησυχήσει τους δυτικούς ηγέτες αναφέροντας τις πυρηνικές επιθέσεις στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι σε συνομιλία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ανέφεραν διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τις πηγές, ο Πούτιν εξέφρασε την άποψη ότι οι βομβαρδισμοί – που προκάλεσαν την παράδοση των Ιαπώνων και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – έδειξαν ότι «δεν χρειάζεται να επιτεθείς στις μεγάλες πόλεις για να κερδίσεις».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πυροδότησαν δύο ατομικές βόμβες πάνω από τις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι στις 6 και 9 Αυγούστου 1945, αντίστοιχα.

Οι βομβαρδισμοί σκότωσαν μεταξύ 129.000 και 226.000 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι. Η Ιαπωνία παραδόθηκε στους Συμμάχους στις 15 Αυγούστου.

Οι αναφερόμενες δηλώσεις έρχονται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας ότι ο Ρώσος ηγέτης θα μπορούσε να είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί αυξανόμενες αποτυχίες στη σύγκρουση.

Μια πηγή είπε:

«Ο Μακρόν ήταν σαφώς ανήσυχος. Ακούστηκε σαν πολύ βαρύς υπαινιγμός ότι ο Πούτιν μπορεί να πυροδοτήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στην ανατολική Ουκρανία, αφήνοντας άθικτο το Κίεβο. Αυτό φάνηκε να είναι η ουσία των παρατηρήσεών του».

Πηγή της γαλλικής κυβέρνησης δήλωσε στην βρετανικά dailymail:

«Οι δύο πρόεδροι έχουν αναμφίβολα συζητήσει τον κίνδυνο χρήσης πυρηνικών όπλων. Ο Πούτιν θέλει να περάσει το μήνυμα ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι, σύμφωνα με το ρωσικό δόγμα σχετικά με τα πυρηνικά όπλα».

Ο Πούτιν προειδοποίησε ότι εάν οι δυτικές δυνάμεις θέσουν σε κίνδυνο την «ακεραιότητα» του ρωσικού εδάφους τότε «θα χρησιμοποιήσουμε σίγουρα όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», προσθέτοντας: «Αυτό δεν είναι μπλόφα».

Στις 12 Οκτωβρίου, ο Μακρόν είπε σε συνέντευξή του ότι η Γαλλία «προφανώς» δεν θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα ως απάντηση σε μια ρωσική πυρηνική επίθεση στην Ουκρανία.

(ΦΩΤΟ:pixabay)

el.gr

Αφήστε μια απάντηση