Καταστράφηκε το 50% του ενεργειακού συστήματος της Ουκρανίας: 12 Ταξιαρχίες κόλλησαν στην Χερσώνα – ΗΠΑ: Αδειάζουν πόλεις

Η Ουκρανία ζητά επειγόντως βοήθεια από την Δύση

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Denys Shmygal δήλωσε ότι σχεδόν το 50% του ενεργειακού συστήματος της Ουκρανίας είναι εκτός λειτουργίας με το ποσοστό να αναμένεται να έχει αυξηθεί και άλλο εξαιτίας των τελευταίων ρωσικών βομβαρδισμών.

Η Ukrenergo ανέφερε ότι μόνο στις 15 Νοεμβρίου, 15 εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας υπέστησαν ζημιές, 1000 χιλιόμετρα γραμμών υψηλής τάσης δεν λειτουργούν. Οι υποδομές που είναι απαραίτητες για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από τα δυτικά προς τα ανατολικά έχουν πληγεί.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρωθυπουργό, υπό αυτές τις συνθήκες, η Ουκρανία χρειάζεται πρόσθετη υποστήριξη από ευρωπαίους εταίρους στον ενεργειακό τομέα, την προμήθεια πρόσθετου εξοπλισμού, όσο και πρόσθετους οικονομικούς πόρους.

Έχουν καταστραφεί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, θερμοηλεκτρικοί σταθμοί και υδροηλεκτρικοί σταθμοί.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της ουκρανικής κυβέρνησης, οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στην κρίσιμη υποδομή της Ουκρανίας δεν σταματούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Γκαλουσένκο, μόνο στις 15 Νοεμβρίου, η Ρωσία εκτόξευσε περίπου 100 πυραύλους σε πόλεις της Ουκρανίας, η οποία ήταν μια από τις πιο καταστροφικές επιθέσεις στο ενεργειακό σύστημα της χώρας από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης. Ακολούθησε δεύτερο κύμα με 50 πυραύλους.


Ποια είναι η περίοδος αποκατάστασης του ενεργειακού συστήματος

Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος σε ολόκληρη την Ουκρανία, το ενεργειακό σύστημα θα χρειαστεί για να ανακάμψει από τρεις έως δέκα ημέρες. Αυτό δήλωσε ο διευθυντής του Ουκρανικού Κέντρου Ενεργειακής Έρευνας Oleksandr Kharchenko.

«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, εάν συμβεί μπλακ άουτ, τότε σύμφωνα με το ευνοϊκό σενάριο, θα χρειαστούν τρεις ημέρες, σύμφωνα με ένα αρνητικό σενάριο, επτά έως δέκα ημέρες για την αποκατάσταση του συστήματος», είπε.

Ο Χαρτσένκο σημείωσε ότι μετά τα κτυπήματα της 15ης Νοεμβρίου, το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας προσπαθεί να σταθεροποιηθεί, αν και η κατάσταση παραμένει δύσκολη.

Αμερικανοί: Καταστροφικές συνέπειες – Η Ουκρανία θα χρειαστεί βοήθεια από την Δύση

Οι ουκρανικές αρχές στράφηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε ορισμένες χώρες της ΕΕ για βοήθεια σχετικά με την αποκατάσταση του ενεργειακού εφοδιασμού μετά τις πυραυλικές επιθέσεις. Το Κίεβο δεν έχει αρκετά ανταλλακτικά.

Οι ουκρανικές αρχές φοβούνται ότι οι επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες και από αυτή την άποψη ζητούν βοήθεια για την προετοιμασία για μια μακρά περίοδο περιορισμένης κατανάλωσης ενέργειας και την ανοικοδόμηση υποδομών, γράφει το Politico, επικαλούμενο δύο πηγές του Κογκρέσου των ΗΠΑ και έναν δυτικό αξιωματούχος εξοικειωμένοι με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

Η Ουκρανία χρειάζεται γεννήτριες, σωλήνες και βαλβίδες για να επισκευάσει την ενεργειακή της υποδομή.

Το Κίεβο προσπαθεί να επισκευάσει τις κατεστραμμένες εγκαταστάσεις, αλλά αν συνεχιστούν οι επιθέσεις, αυτό θα μπορούσε να γίνει σχεδόν αδύνατο, δήλωσε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος.

Πιθανές μακροπρόθεσμες διακοπές ρεύματος θα περιέπλεκαν τις εχθροπραξίες και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μετατόπιση πληθυσμού, δήλωσαν αξιωματούχοι και σύμβουλος της ουκρανικής κυβέρνησης.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, η παραγωγή τροφίμων θα μπορούσε να σταματήσει καθώς και η κυκλοφορία που απαιτείται για την υποστήριξη στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Εν μέσω φόβων ότι η κατάσταση με τον ενεργειακό εφοδιασμό θα επιδεινωθεί, ορισμένοι Ουκρανοί έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα, δήλωσε η ουκρανική κυβέρνηση.

Η Ρωσία πέτυχε έναν άλλο σημαντικό στρατιωτικό στόχο

Τα ισχυρά πλήγματα των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στις εγκαταστάσεις υποδομής της Ουκρανίας, που διήρκεσαν περισσότερο από ένα μήνα, είχαν κολοσσιαίο αρνητικό αντίκτυπο όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα.

Μια ολοκληρωμένη μελέτη της κατάστασης μας επιτρέπει να συμπεράνουμε ότι η Ρωσία, ως αποτέλεσμα των επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν, κατάφερε επίσης να επιτύχει έναν άλλο πολύ σημαντικό στρατιωτικό στόχο.

Η ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, που συγκεντρώθηκε τους τελευταίους έξι μήνες για την επίθεση στην Χερσώνα, αποτελούνταν από δώδεκα ταξιαρχίες. Τώρα αυτή η γροθιά σοκ είναι κυριολεκτικά κολλημένη κοντά στη Χερσώνα.

Αποδείχθηκε ότι ήταν προβληματικό για την ουκρανική διοίκηση να πραγματοποιήσει μια γρήγορη ανασυγκρότηση και να μεταφέρει τους σχηματισμούς σε άλλες κατευθύνσεις.

Οι κατεστραμμένες γέφυρες, οι σιδηροδρομικές γραμμές και οι ηλεκτρικοί υποσταθμοί έχουν περιπλέξει την αναδιάταξη των στρατευμάτων ακόμη και στην πλησιέστερη περιοχή Ζαπορίζιε, για να μην αναφέρουμε τις περιοχές Χάρκοβο ή Λουγκάνσκ.

Έτσι, η αναδιάταξη των ουκρανικών δυνάμεων διαταράχθηκε.

Από την άλλη πλευρά, η μεταφορά 30 χιλιάδων στρατιωτικού προσωπικού και εξοπλισμού από τη Δεξιά Όχθη σε άλλους τομείς του μετώπου επέτρεψε στις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις να αρχίσουν να επιτίθεται την ουκρανική άμυνα.

Αυτή είναι η πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου που οι διάδρομοι στρατιωτικής επιμελητείας του ρωσικού στρατού αποδείχθηκαν μικρότεροι από εκείνους των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

warnews247.gr

Αφήστε μια απάντηση