Η Ουκρανία εκκενώνει Χερσώνα και Νικολάεφ: Κινδυνεύουν οι ζωές εκατομμυρίων Ουκρανών – «Κολοσσιαίες» ζημιές στο δίκτυο ηλεκτρισμού!

ΠΟΥ: Σε κίνδυνο οι ζωές εκατομμυρίων Ουκρανών το χειμώνα

Η ουκρανική κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδια για την εκκένωση των περιοχών της Χερσώνας και του Νικολάεφ τα δίκτυα θέρμανσης και ηλεκτρισμού των οποίων έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Ο διαχειριστής του εθνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν στις ουκρανικές εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις ήταν «κολοσσιαίες».

Ταυτόχρονα, απέρριψε το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης πολιτών από πόλεις κάτι που όμως ήδη σχεδιάζουν οι Ουκρανικές αρχές για την Χερσώνα και το Νικολάεφ.

Ο Βολοντίμιρ Κουντρίτσκι, διευθύνων σύμβουλος της Ukrenergo, δήλωσε κατά την διάρκεια ενημέρωσης ότι οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μακροχρόνιες διακοπές ρεύματος, αλλά ότι ο διαχειριστής του δικτύου θέλει να συμβάλει στην δημιουργία προϋποθέσεων ώστε οι άνθρωποι να παραμείνουν στη χώρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Πρακτικά κανένας θερμικός ή υδροηλεκτρικός σταθμός δεν έχει μείνει αλώβητος από τις ρωσικές επιθέσεις, είπε.

«Η κλίμακα της καταστροφής είναι κολοσσιαία», δήλωσε ο Κουντρίτσκι.

«Στην Ουκρανία υπάρχει έλλειμμα παραγωγής ενέργειας. Δεν μπορούμε να παράγουμε τόση ενέργεια όση μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι καταναλωτές».

Είπε επίσης ότι αναμένεται ένα σύντομο ψυχρό κύμα από την Τετάρτη, αλλά ότι οι θερμοκρασίες θα ανέβουν και πάλι μετά από αυτό, δίνοντας την ευκαιρία να σταθεροποιηθεί το σύστημα παραγωγής ενέργειας.

Η Ουκρανία είχε αρκετά αποθέματα καυσίμων, τα οποία δημιούργησε πριν από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, είπε, και εργάσθηκε σκληρά για να επισκευάσει τις κατεστραμμένες υποδομές, αλλά ήλπιζε να εξασφαλίσει κάποια ανταλλακτικά στο εξωτερικό.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προτάσεις ορισμένων αξιωματούχων να απομακρυνθούν πολίτες από πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο από τις ελλείψεις ενέργειας, είπε ότι τέτοιου είδους εκκλήσεις είναι «ακατάλληλες».

Εκκένωση της Χερσώνας και του Νικολάεφ

Η ουκρανική κυβέρνηση προετοιμάζεται να βοηθήσει στην απομάκρυνση των κατοίκων από δύο πόλεις στον ουκρανικό νότο όπου οι κατεστραμμένες υποδομές ηλεκτρισμού και θέρμανσης εγείρουν φόβους ακόμη και για το ενδεχόμενο μιας ανθρωπιστικής κρίσης εν μέσω χειμώνα.

Πιο αναλυτικά, να εκκενώσει τις περιοχές Χερσώνα και Νικολάεφ οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ηλεκτροδότηση και την θέρμανση σκέφτεται η ουκρανική κυβέρνηση καθώς εντείνεται ο φόβος για ανθρωπιστική κρίση ενώ μπαίνει ο χειμώνας, δήλωσαν αξιωματούχοι σύμφωνα με τους New York Times.

Καθώς οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται σε υποδομές ζωτικής σημασίας, Ουκρανοί αξιωματούχοι αναζητούν τρόπους προκειμένου να βοηθήσουν τους πολίτες να περάσουν το χειμώνα ακόμα κι όταν η απόκτηση βασικών αναγκών μπορεί να αποδεχτεί σε αγώνα επιβίωσης.

Στη Χερσώνα οι ουκρανικές αρχές υποστηρίζουν ότι για πολλούς κατοίκους, η μόνη λύση είναι να την εγκαταλείψουν.

Καθώς οι προμήθειες σε τρεχούμενου νερού, θερμότητα και ηλεκτρισμό είναι λιγοστές στη πόλη, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Ιρίνα Βερεστσούκ, δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα αρχίσει να βοηθά όσους ανθρώπους επιθυμούν να φύγουν. Αλλά τόνισε ότι οι κάτοικοι θα αποφασίσουν μόνοι τους για το τι θέλουν να κάνουν.

«Προς το παρόν, δεν μιλάμε για αναγκαστική εκκένωση», είπε.

«Αλλά ακόμη και σε περίπτωση οικειοθελούς εκκένωσης, το κράτος φέρει ευθύνη για τη μεταφορά. Οι άνθρωποι πρέπει να οδηγηθούν σε μέρος ώστε να περάσουν το χειμώνα».

Ωστόσο και στο Νικολάεφ το οποίο βρίσκεται περίπου 40 μίλια βορειοδυτικά της Χερσώνας, η Ιρίνα Βερεστσούκ είπε ότι η κυβέρνηση θα βοηθήσει επίσης τους κατοίκους να απομακρυνθούν από εκεί. Το Νικολάεφ αποτελεί συχνός στόχος ρωσικών πυραύλων και οι κάτοικοι και των δύο πόλεων ζήτησαν να μεταφερθούν σε ασφαλέστερες περιοχές, είπε.

Πολλοί από τους ανθρώπους που μένουν στην περιοχή είναι μεγαλύτερης ηλικίας ή ανάπηροι.

Επικεφαλής της Ukrenergo: Kολοσσιαία ζημιά στον ενεργειακό τομέα!

Προκλήθηκε «κολοσσιαία» ζημιά στις ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις, δεν έχουν απομείνει πρακτικά άθικτοι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί και υδροηλεκτρικοί σταθμοί στη χώρα.

Αυτό ανακοινώθηκε σε ενημέρωση στις 22 Νοεμβρίου από τον επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της εθνικής εταιρείας ενέργειας (NEC) Ukrenergo Volodymyr Kudrytsky.

Επίσης, δεν έχουν απομείνει σχεδόν καθόλου άθικτοι κομβικοί υποσταθμοί πρόσθεσε ο επικεφαλής της Ukrenergo.

«Δεν έχουμε σχεδόν κανένα θερμοηλεκτρικό και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που να μην είχε υποστεί σημαντική ζημιά κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών… Έχει κτυπηθεί κάθε σημαντικός υποσταθμός, και μερικούς από αυτούς πολλές φορές, 3, 5 ακόμη και 8 φορές.

Η κλίμακα της καταστροφής είναι κολοσσιαία» είπε ο Kudrytsky και πρόσθεσε:

“Οι ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις δεν μπορούν να παράγουν την ποσότητα ενέργειας που χρειάζονται οι καταναλωτές”.

Δείτε βίντεο

ΠΟΥ: Σε κίνδυνο οι ζωές εκατομμυρίων Ουκρανών το χειμώνα

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι η κατάσταση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικού στην Ουκρανία είναι τόσο άθλια, λόγω των πρόσφατων πυραυλικών επιθέσεων των Ρώσων στο εθνικό ενεργειακό δίκτυο, που θα είναι δυνητικά «απειλητική για τη ζωή» εκατομμυρίων Ουκρανών.

«Με απλά λόγια, ο επερχόμενος χειμώνας θα έχει να κάνει με την επιβίωση», είπε ο Hans Kluge, περιφερειακός διευθυντής για την Ευρώπη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Αυτός ο χειμώνας θα απειλήσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Οι επιθέσεις, το τελευταίο μεγάλο κύμα των οποίων σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη και συνεχίστηκαν κατά διαστήματα το Σαββατοκύριακο, «έχουν ήδη αρνητικές επιπτώσεις στο σύστημα υγείας και στην υγεία των ανθρώπων», ανέφερε ο Kluge.

«Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις σε υποδομές υγείας και ενέργειας σημαίνει ότι εκατοντάδες νοσοκομεία και εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης δεν λειτουργούν πλέον πλήρως», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ.

«Αναμένουμε ότι 2-3 εκατομμύρια άνθρωποι ακόμη θα εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσα στους προσεχείς μήνες αναζητώντας ζεστασιά και ασφάλεια», προειδοποίησε.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Denis Shmyhal διατύπωσε την εκτίμηση ότι το ήμισυ του συνόλου της ενεργειακής υποδομής της χώρας έχει απενεργοποιηθεί μετά τις ρωσικές επιθέσεις.

Εκατομμύρια ουκρανικά νοικοκυριά είναι ήδη χωρίς ρεύμα ενώ η θερμοκρασία άρχισα να πέφτει και στο Κίεβο εμφανίστηκαν τα πρώτα χιόνια.

«Δυστυχώς η Ρωσία συνεχίζει να πραγματοποιεί πυραυλικές επιθέσεις σε μη στρατιωτικές και ζωτικής σημασίας υποδομές της Ουκρανίας. Σχεδόν το ήμισυ του ενεργειακού μας συστήματος είναι απενεργοποιημένο», ανέφερε ο Shmyhal στο Reuters.

Το Politico ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η ουκρανική κυβέρνηση έστειλε στους ηγέτες του Κογκρέσου, στην οποία αναφέρεται ότι «η ουκρανική κυβέρνηση προειδοποιεί τους δυτικούς συμμάχους πως αναμένει και νέες αυξημένες ρωσικές επιθέσεις στις ενεργειακές της υποδομές τις επόμενες ημέρες και πως η ίδια δεν έχει αρκετά ανταλλακτικά για να επαναφέρει τα δίκτυα».

Το Politico διευκρίνισε περαιτέρω ότι «Ουκρανοί αξιωματούχοι ζήτησαν τις τελευταίες ημέρες από τους Αμερικανούς ομολόγους τους και περισσότερες από μισή ντουζίνα ευρωπαϊκές χώρες βοήθεια και στήριξη εν όψει μιας παρατεταμένης περίοδου κατά την οποία η χώρα θα έχει προβληματα ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού ααερίου.

Εν μέσω των έκτακτων κυλιόμενων διακοπών ρεύματος και των εντολών των αρχών, που απαγορεύουν τη χρήση ενεργοβόρων συσκευών, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Ουκρανίας καλούν τώρα τους Ουκρανούς πολίτες να μην πανικοβάλλονται.

«Διαψεύδουμε τις δηλώσεις πανικού που διαδίδονται από τα κοινωνικά δίκτυα και τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης και σας διαβεβαιώνουμε ότι η κατάσταση με τον ενεργειακό εφοδιασμό είναι δύσκολη, αλλά ελεγχόμενη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ενέργειας του Κιέβου.

Διαβάστε επίσης: Καταστράφηκε το 50% του ενεργειακού συστήματος της Ουκρανίας: 12 Ταξιαρχίες κόλλησαν στην Χερσώνα – ΗΠΑ: Αδειάζουν πόλεις

Υπερφόρτωση δικτύου στο Κίεβο: Εξερράγη ηλεκτρικός υποσταθμός!

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι στο Κίεβο το προηγούμενο βράδυ, ξέσπασε ισχυρή φωτιά σε ηλεκτρικό υποσταθμό.

Αυτό δεν ήταν το αποτέλεσμα ενός πυραυλικού πλήγματος αλλά το αποτέλεσμα μιας κρίσιμης υπερφόρτωσης δικτύου.

Καθώς αρχίζει το κρύο, όταν οι Ουκρανοί αρχίζουν να χρησιμοποιούν ηλεκτρικές θερμάστρες, σώματα θέρμανσης με συνέπεια το δίκτυο πλέον να υπερφορτώνεται.

Σύμφωνα με την Ukrenergo, σήμερα, όπως και χθες, από τις 00.00 έως τις 24.00 θα υπάρξουν «προγραμματισμένες» διακοπές ρεύματος σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής εταιρείας παροχής ενέργειας YASNO, Serhiy Kovalenko, δήλωσε ότι οι διακοπές λειτουργίας θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2023. Υπό την προϋπόθεση ότι η Ρωσία δεν θα χτυπήσει ξανά ενεργειακούς στόχους.

warnews247.gr

Αφήστε μια απάντηση