ΑΜΑΡΤΩΛΩΝ ΣΩΤΗΡΙΑ: ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΗΘΕΝΤΟΣ ΡΩΜΑΙΟΥ.

Στα μέρη της Παλαιάς Ρώμης ζούσε ένας άρχοντας πλούσιος σε σωματικά αγαθά αλλά πτωχός στην ψυχή και υποταγμένος σε σαρκικά θελήματα. Είχε όμως μεγάλη ευλάβεια στην Παναγία και συμπάθεια προς τους πτωχούς και ανήμπορους και έκανε πολλές ελεημοσύνες.

Κάποια μέρα βγήκε έφιππος μαζί με άλλους άρχοντες. Είχε όμως και την καλή συνήθεια, να σταματά στο ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου και να προσεύχεται για πολλή ώρα. Έτσι έκανε και τη μέρα εκείνη.

Ο πονηρός όμως τον εχθρευόταν για την πολλή του ευλάβεια προς την Παναγία και ήθελε να τον σκοτώσει και να πάρει την ψυχή του.

Έτσι, μπήκε μέσα στο άλογό του, όταν περνούσε ένα ποταμό και εκείνο αγρίεψε τόσο πολύ, που τον έριξε στα βαθιά νερά.

Οι σύντροφοί του λυπήθηκαν πολύ για το θάνατο του άρχοντα και αποφάσισαν, να γυρίσουν πίσω, να αναγγείλουν στους συγγενείς του το δυσάρεστο, ώστε να ψάλουν τη νεκρώσιμη ακολουθία.

Όμως η μεσίτρια των αμαρτωλών είχε παρέμβει και τον είχε σώσει από τον ψυχικό και σωματικό θάνατο, ως εξής: Όταν εκείνος είδε ότι θα πνιγόταν, επικαλέστηκε την Παναγία και εκείνη τον έπιασε από τα μαλλιά και τον γύρισε ακαριαία στο σπίτι του, αφού του είπε:”Ορίστε, έγινες καλά, γι’ αυτό μην ξαναμαρτήσεις.”

Όσοι ήταν στο σπίτι του, εξεπλάγησαν βλέποντάς τον βρεγμένο και κατατρομαγμένο, αφού καλά καλά δεν είχε καταλάβει πώς γλύτωσε.Μετά από ώρα ήρθαν και οι σύντροφοί του και εξεπλάγησαν και εκείνοι.

Εκείνος εξήγησε σε όλους, τι είχε συμβεί και όλοι θαύμασαν για την επέμβαση της Παναγίας, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος της περιοχής τους κάλεσε όλους σε χαρμόσυνη εορτή, για να την ευχαριστήσουν.

Ο δε άρχοντας αποφάσισε να ενδυθεί το αγγελικό σχήμα, έζησε μέχρι τελευταίας αναπνοής θεάρεστα και αξιώθηκε της Βασιλείας των Ουρανών, την οποία ελπίζουμε κι εμείς να επιτύχουμε.

Αφήστε μια απάντηση