Επιβίωση : Πώς να φτιάξουμε ένα ηλιακό αερόθερμο

Ένα ηλιακό αερόθερμο είναι ένα θερμαντικό σώμα που εκμεταλλεύεται την θερμότητα του ήλιου και μπορεί να μας παρέχει ζεστό αέρα για να θερμάνουμε το σπίτι μας δωρεάν. Είναι μια απλή κατασκευή που μπορούμε φτιάξουμε εύκολα χωρίς μεγάλο κόστος και χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις.

Το σχέδιο της κατασκευής του αυτοσχέδιου αερόθερμου ξεκινά με την κατασκευή ενός πλαισίου από ξύλινες σανίδες ή νοβοπάν με διαστάσεις όσο είναι και το παράθυρο που θα το τοποθετήσουμε. Προτιμούμε ένα παράθυρο που βλέπει προς νότο αφού έτσι θα δέχεται τις ακτίνες του ήλιου τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Στο εσωτερικό του κουτιού που θα είναι ανοιχτό από την πάνω πλευρά θα τοποθετήσουμε ένα σωλήνα σπιράλ αλουμινίου σε σχήμα «σερπαντίνας» ή «φιδιού» ώστε ο αέρας να διασχίσει την μεγαλύτερη δυνατή απόσταση πριν εξέλθει από την κατασκευή μας. Στην συνέχεια θα βάψουμε το σπιράλ και γενικά το εσωτερικό του κουτιού με μαύρη μπογιά ώστε να απορροφά καλύτερα τις ακτίνες του ήλιου. Για πιο άψογο αποτέλεσμα θα χρησιμοποιήσουμε βαφή που αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες.

Το εμπρός μέρος μπορούμε να το αφήσουμε ως έχει ή να τοποθετήσουμε ένα τζάμι κατά προτίμηση διάφανο ώστε να εγκλωβίζεται περισσότερη θερμότητα. Η εισαγωγή του αέρα θα βρίσκεται στο κάτω μέρος και καθώς ο αέρας θα θερμαίνεται θα ανεβαίνει προς τα επάνω προς την εξαγωγή αποδίδοντας ζεστό αέρα στο δωμάτιο μας. Ορισμένοι τοποθετούν την κατασκευή στο μπαλκόνι ή στον εξωτερικό τοίχο, οδηγώντας με ένα σωλήνα το θερμό αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού. Η θερμοκρασία του αέρα μπορεί να φτάσει μέχρι τους 40 με 50 βαθμούς κελσίου.

Μία αναβάθμιση που μπορούμε να κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε στη εισαγωγή του αέρα ένα μικρό ανεμιστηράκι από παλαιό τροφοδοτικό υπολογιστή που θα τροφοδοτείται από ένα μικρό ηλιακό πάνελ. Έτσι η ποσότητα του αέρα θα αυξηθεί βελτιώνοντας το σύστημα μας.

Σε γενικές γραμμές το ηλιακό αερόθερμο χρειάζεται μόνο την δύναμη του ήλιου για να ζεστάνει το σπίτι μας. Βέβαια, ένα βασικό μειονέκτημα είναι ότι λειτουργεί μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας και με ηλιοφάνεια. Για την νύχτα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάποιο άλλο τύπο θερμάστρας.

null

Αφήστε μια απάντηση