Είναι έτοιμος ο Πούτιν να εγκαταλείψει τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Σε δεκαετίες από τώρα, δεκάδες βιβλία θα γραφτούν για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αν και δεν γνωρίζουμε ακόμη πώς και πότε θα μπορούσε να τελειώσει, είναι επίσης πιθανό ο πόλεμος να συγκριθεί με προηγούμενες ρωσο/σοβιετικές καταστροφές όπως ο Ρωσο-ιαπωνικός πόλεμος (1904-05), ο χειμερινός πόλεμος (1939-40), και o σχεδόν δεκαετής πόλεμος στο Αφγανιστάν που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην τελική διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης

Η Ρωσία μπορεί απλώς να επαναλαμβάνει λάθη του παρελθόντος. Την Παρασκευή, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε ότι είναι «ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις». Ωστόσο, όπως και οι προηγούμενοι Ρώσοι ηγέτες, προσπαθεί να διατηρήσει την περηφάνια του, καθώς έχει υποστηρίξει ότι η Δύση πρέπει να αποδεχθεί τις απαιτήσεις της Μόσχας.

Η ανακοίνωση από τον Πούτιν ήρθε μόλις μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι ήταν πρόθυμος να μιλήσει εάν ο Πούτιν ενδιαφέρεται πραγματικά να βρει έναν τρόπο να τερματιστεί ο πόλεμος.

Στην πραγματικότητα, η Ρωσία επιβραδύνει ελάχιστα για να ανταποκριθεί σε αυτό που είναι πιθανόν ένα βασικό αίτημα – να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από την Ουκρανία.

«Τι είπε στην πραγματικότητα ο Πρόεδρος Μπάιντεν; Είπε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι δυνατές μόνο αφού ο Πούτιν φύγει από την Ουκρανία»δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους την Παρασκευή. Η αποχώρηση από την Ουκρανία είναι ένας όρος που η Ρωσία «προφανώς» θα απέρριπτε, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται», πρόσθεσε ο Πεσκόφ, χρησιμοποιώντας τον όρο της Μόσχας για να αναφερθεί στην απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή της που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο.

Το φαινομενικό κλαδί ελιάς από την Ουάσιγκτον προτάθηκε την Πέμπτη όταν ο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στον Λευκό Οίκο, όπου οι δύο ηγέτες είπαν ότι θα εξακολουθούσαν να θεωρούν τη Ρωσία υπεύθυνη για τις ενέργειές της στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ο Μπάιντεν, ο οποίος δεν έχει μιλήσει απευθείας με τον Πούτιν από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, είχε προηγουμένως χαρακτηρίσει τον Πούτιν «χασάπη» που «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία».

Η Μόσχα μπορεί να υποστηρίζει ότι η «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση» συνεχίζεται, αλλά θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι σίγουρα δεν μπορεί να πάει όπως είχε προγραμματιστεί. Αναφέρθηκε την Τετάρτη ότι ο Πούτιν έχασε περισσότερους από 6.000 στρατιώτες τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ανεβάζοντας τις συνολικές απώλειες σε 88.880 νεκρούς από την έναρξη των μαχών πριν από εννέα μήνες. Το Κρεμλίνο αναφέρεται ότι έχασε επιπλέον 43 τανκς, 75 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (APC) και 69 άλλα οχήματα και δεξαμενές καυσίμων.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν απωθηθεί σε όλες τις περιοχές της χώρας και μάλιστα αποσύρθηκαν από την πόλη Χερσών στη νότια περιοχή τον περασμένο μήνα. Αυτό ήταν αξιοσημείωτο, καθώς ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη και η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις. Η απελευθέρωσή της έχει θεωρηθεί ως μια κρίσιμη στιγμή για τη Ρωσία και η ικανότητά της να συνεχίσει τον πόλεμο καθώς μπαίνει ο χειμώνας.

Δεν είναι η μόνη οπισθοδρόμηση για τη Μόσχα. Στην ανατολική επαρχία του Ντονιέτσκ, οι ρωσικές δυνάμεις απέτυχαν να πάρουν έδαφος στην πόλη Μπαχμούτ, η οποία έχει γίνει πρωταρχικό επίκεντρο στο τρέχον στάδιο του πολέμου.

Το Κρεμλίνο προσπάθησε να καταλάβει την πόλη για μήνες χωρίς επιτυχία και σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), οι ρωσικές δυνάμεις, στις τρέχουσες υποβαθμισμένες καταστάσεις τους, πιθανότατα δεν είναι σε θέση να επιτύχουν τον στόχο της κατάληψης του πολιορκημένο αστικό κέντρο.

Η Ρωσία έχει επεκτείνει τη μαχητική της δύναμη σε μικρούς οικισμούς γύρω από το κέντρο της πόλης και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη φθορά του ρωσικού ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού. Η ίδια φθορά ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού συνέβη το 1905, το 1940 και τη δεκαετία του 1980.

Αν και οι Σοβιετικοί δεν έχασαν τον Χειμερινό Πόλεμο, ήταν μια δαπανηρή περιπέτεια, ενώ οι άλλες δύο συγκρούσεις ήταν πραγματικά πικρές ήττες.

Σε αυτό το στάδιο, ακόμα κι αν η Ρωσία μπορεί με κάποιο τρόπο να πετύχει οποιονδήποτε από τους στόχους της στην Ουκρανία, το αποτέλεσμα είναι μια Πύρρειος Νίκη στην καλύτερη περίπτωση.

pentapostagma.gr

Αφήστε μια απάντηση