Β.Πούτιν: «Στην Μόσχα σκεφτόμαστε να υιοθετήσουμε την ιδέα ενός πρώτου προληπτικού πυρηνικού πλήγματος κατά των ΗΠΑ»

«Η Ρωσία ίσως υιοθετήσει τις ιδέες που ανέπτυξαν οι Αμερικανοί για τη θωράκιση της ασφάλειάς τους»

Η Ρωσία θα μπορούσε να τροποποιήσει το στρατιωτικό δόγμα της, εισάγοντας την πιθανότητα «προληπτικού πλήγματος» όπως την έχουν ενσωματώσει και στο δικό τους πυρηνικό δόγμα οι Αμερικανοί, με αντικειμενικό σκοπό τον αφοπλισμό του εχθρού, δήλωσε χθες Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την δήλωση την έκανε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στο Μπισκέκ που του ζήτησε να διευκρινίσει πρόσφατες δηλώσεις του για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Λίγο μετά την προειδοποίησή του ότι ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου αυξάνεται αλλά η Ρωσία δεν θα χτυπήσει πρώτη, ο Β.Πούτιν είπε πως η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει το δόγμα της Ουάσινγκτον περί «προληπτικού πλήγματος» κατά των Αμερικανών.

«Κατ’ αρχάς, οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που ανέπτυξαν το δόγμα περί προληπτικού πλήγματος», είπε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Κιργιστάν.

Η Μόσχα θα έπρεπε ίσως να εξετάσει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει τις «ιδέες που ανέπτυξαν οι Αμερικανοί για τη θωράκιση της ασφάλειάς τους» συνέχισε, προτού συμπληρώσει: «απλώς το σκεφτόμαστε».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας υποστήριξε ότι οι πύραυλοι κρουζ και τα υπερηχητικά συστήματα της χώρας του είναι «πιο σύγχρονα και πιο αποτελεσματικά» από τα αντίστοιχα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Την Τετάρτη ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα «σε καμία περίπτωση» δεν θα χρησιμοποιούσε πρώτη πυρηνικά όπλα παρόλα αυτά οι μετέπειτα διευκρινιστικές του δηλώσεις έδειξαν πως οι Ρώσοι έχουν αρχίσει να «εκσυγχρονίζουν» την σκέψη τους καθώς έχουν κατανοήσει πως οι αντίπαλοί τους στην Δύση είναι αδίστακτοι και μπορούν να κάνουν τα πάντα χωρίς ηθικούς φραγμούς.

Το προληπτικό πυρηνικό πλήγμα είναι μία ανόητη αμερικανική θεωρία που υπάρχει από την δεκαετία του ’70, ότι θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να χτυπήσουν πρώτες την Ρωσία (τότε Σοβιετική Ένωση) με το σκεπτικό ότι μετά οι Ρώσοι δεν θα μπορούσαν να αντεπιτεθούν!

Φυσικά αυτά δεν ισχύουν καθώς και οι δύο διαθέτουν επαρκή πυρηνικά όπλα που δεν θα εντοπιστούν και δεν θα χτυπηθούν διασκορπισμένα σε διάφορα σημεία της επικράτειά τους.

Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και τα πυρηνικά όπλα που χρησιμοποιούνται από τους υποβρύχιους στόλους των δύο υπερδυνάμεων.

Οι διευκρινιστικές δηλώσεις του Β.Πούτιν είναι περισσότερο για ψυχολογικούς λόγους για να γνωρίζουν οι Αμερικανοί ότι πλέον είναι στο πυρηνικό «στόχαστρο» της Ρωσίας και απευθύνεται κυρίως στους πολίτες καθώς τα κέντρα εξουσίας στην Ουάσινγκτον σκέφτονται υπό όρους ασφάλειας πυρηνικών καταφυγίων στα οποία ξέρουν ότι θα διασωθούν ακόμα και για χρόνια.

pronews.gr

Αφήστε μια απάντηση