Κατεβαίνει ο πόλεμος. Κοσσυφοπέδιο! Πυροβολισμοί, σειρήνες οι Σέρβοι στα οδοφράγματα. 2 Σέρβοι τραυματίστηκαν.

Κοσοβάροι αστυνομικοί με λίστες καταζητούν Σέρβους, συλλήψεις!! Αίτημα Βούτσιτς για αποστολή Σέρβικου στρατού-αστυνομίας στο Κοσσυφοπέδιο.

Κι όμως το βαρύ Βαλκανικό τοπίο γίνεται….αποκαλυπτικό. Οι διαχωριστικές θα γίνουν διακριτές πλέον. Κατεβαίνει ο πόλεμος. Εξαπλώνεται.. Στο Κοσσυφοπέδιο μεταφέρεται η σύγκρουση. Μυρίζει Ουκρανικό. Οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο έστησαν οδοφράγματα. Η αστυνομία της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, από την πλευρά της, απέκλεισε την είσοδο στην περιοχή για αυτοκίνητα και πεζούς από την κεντρική Σερβία στα βόρεια της περιοχής Στο χωριό Štuoce κοντά στο Zubina Potok στα βόρεια του Κοσμέτ, ακούστηκαν πυροβολισμοί, οι οποίοι διήρκεσαν για 15 λεπτά. Γύρω στις 7:00 μ.μ., πολίτες ανέφεραν πυροβολισμό που διήρκεσε για 15 λεπτά κοντά στην Gazivoda, στο χωριό Štuoce. Τραυματίες 2 Σέρβοι άμαχοι από Κοσοβάρους αστυνομικούς. Συλλήψεις Σέρβων.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι συγκεντρώνονται στο κέντρο του Zubin Potok.

Ο κεντρικός δρόμος Λεπόσαβιτς-Μιτρόβιτσα είναι αποκλεισμένος.Οι σειρήνες χτυπούν ξανά στην Mitrovica. Η ένταση είναι αισθητή

”Όλα μυρίζουν ουκρανικό σενάριο. Ο Κούρτι κακομεταχειρίζεται τους Σέρβους όπως ο Ζελένσκι τους Ρώσους, θα υποφέρουμε για κάποιο χρονικό διάστημα και ο πόλεμος θα έρθει από μόνος του. Φυσικά, εμείς οι Σέρβοι θα είμαστε πάλι ένοχοι και εγκληματίες γιατί επιτιθόμαστε
«ανεξάρτητο κράτος»…” λένε οι Σέρβοι.

Νέα επίθεση σε Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια: Τρομοκράτες από τις ειδικές δυνάμεις ROSU παρενόχλησαν και τραυμάτισαν δύο Σέρβους για περισσότερο από μία ώρα

Η ROSA σταμάτησε ένα αυτοκίνητο με δύο Σέρβους, τον Davor Marković και τον 22χρονο γιο του, στο δρόμο Lučka Reka – Gazivode.

Οι Μάρκοβιτς παρουσίασαν τις λεπτομέρειες της επίθεσης στο Κοσσυφοπέδιο διαδικτυακά:

«Επιστρέφαμε από το χωριό όταν είδαμε στο σκοτάδι αστυνομικούς της ROSU που μας σταμάτησαν και μας έδιωξαν αμέσως από το αυτοκίνητο. Μας πέταξαν στο πεζοδρόμιο χωρίς λόγο και ο Andrija χτύπησε το κεφάλι του. Μετά μας πέταξαν σε ένα χαντάκι δίπλα στο δρόμο που ήταν γεμάτο λάσπη και νερό. Μας κράτησαν εκεί για περισσότερο από μία ώρα», είπε ο Νταβόρ.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ενώ ήταν ξαπλωμένοι στο χαντάκι, η ROSU άνοιξε πυρ προς τους γύρω λόφους.

«Πυροβολούσαν προς τα χωριά στους λόφους. Μας κράτησαν σε αυτή τη λάσπη, μας έβγαλαν τις μπότες και τις κάλτσες. Μας κλωτσούσαν. Είμαι σοκαρισμένος. Έχω υπέρταση»

Ο Μάρκοβιτς λέει ότι οι ειδικές δυνάμεις είχαν κάποιες λίστες στα χέρια τους.

«Είχαν λίστες και μας ρώτησαν για συγκεκριμένα άτομα αν τους γνωρίζαμεAναζητούν Σέρβους με λίστες. Μας ρώτησαν για έναν άντρα που λέγεται Ζόραν Μάρκοβιτς. Είπα ότι δεν τον ήξερα. Μετά από περίπου μία ώρα αφεθήκαμε ελεύθεροι. Είμαι σε απόλυτο σοκ», είπε ο Νταβόρ Μάρκοβιτς.

Άλλος ένας λόγος για να φέρουμε επειγόντως τη σερβική αστυνομία και στρατό στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο πρόεδρος του Κοσόβου ανακοίνωσε ότι οι τοπικές εκλογές σε περιοχές με Σερβική πλειοψηφία στο βορρά θα καθυστερήσουν μέχρι τον Απρίλιο, μια κίνηση που όπως είπε αποσκοπεί στην άμβλυνση των εθνοτικών εντάσεων που έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες. Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι άτομα που απέκλεισαν τους δρόμους στο βορρά πυροβόλησαν τρεις φορές από διαφορετικές τοποθεσίες κατά των αστυνομικών μονάδων που βρίσκονταν σε επίσημη υπηρεσία κοντά στο φράγμα της λίμνης Gazivode. ακριβέστερα στο δρόμο προς το συνοριακό πέρασμα Brnjak.

Η Σερβία θα ζητήσει από KFOR να της επιτρέψουν να αναπτύξει σερβικό στρατό και αστυνομία στο Κοσσυφοπέδιο, αν και πιστεύει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να εγκριθεί το αίτημα, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς το Σάββατο.

Ο Βούτσιτς είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι ότι θα υποβάλει το αίτημα με επιστολή του στον διοικητή της ΝΑΤΟϊκής δύναμης KFOR.

Η «Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου» απέκλεισε τη διοικητική διάβαση της Jarinje και εμποδίζει την είσοδο οχημάτων και πεζών στο Κοσσυφοπέδιο

Μέλη ειδικών μονάδων από τη βάση Gornji Jasenovik απέκλεισαν τον δρόμο προς την κατεύθυνση της διέλευσης Brnjak σε δύο τοποθεσίες.

Εκατοντάδες Σέρβοι έστησαν οδοφράγματα σε δρόμο στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο το Σάββατο, εμποδίζοντας την κυκλοφορία πάνω από τα δύο κύρια συνοριακά περάσματα προς τη Σερβία, δήλωσε η αστυνομία.

Φορτηγά, αυτοκίνητα ασθενοφόρων και γεωργικά μηχανήματα χρησιμοποιήθηκαν ως οδοφράγματα, εντείνοντας τις πρόσφατες εντάσεις που περιλάμβαναν εκρήξεις, πυροβολισμούς και ένοπλη επίθεση σε περιπολικό της αστυνομίας, όπου τραυματίστηκε ένας Αλβανός αστυνομικός.
Οι διαδηλωτές είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ήταν εξοργισμένοι για τη σύλληψη ενός Σέρβου πρώην αστυνομικού, ο οποίος είναι ύποπτος για συμμετοχή σε πρόσφατες επιθέσεις σε αστυνομικούς του Κοσσυφοπεδίου.

Η διαμαρτυρία ανακοινώθηκε με το χτύπημα των σειρήνων έκτακτης ανάγκης σε πολλές πόλεις στο βόρειο Κόσοβο, όπου η πλειοψηφία των Σέρβικων κατοικιών, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι διαδηλωτές ήθελαν να αποτρέψουν τη μεταφορά του συλληφθέντος αξιωματικού στην πρωτεύουσα Πρίστινα.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Xhelal Sveçla, δήλωσε ότι ο πρώην αστυνομικός ήταν ένας από τους δύο υπόπτους που συνελήφθησαν για επιθέσεις σε αστυνομικούς τις τελευταίες δύο ημέρες.

Η πρόσφατη περίοδος εντάσεων ξέσπασε όταν το Κοσσυφοπέδιο προγραμμάτισε τοπικές εκλογές στους σερβικούς δήμους για τις 18 Δεκεμβρίου, τις οποίες το κύριο σερβικό πολιτικό κόμμα δήλωσε ότι θα μποϊκοτάρει.

Εκρήξεις και πυροβολισμοί ακούστηκαν την Τρίτη καθώς οι εκλογικές αρχές επισκέφθηκαν δύο δήμους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο προκειμένου να προετοιμάσουν την ψηφοφορία, αλλά δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Λίγο μετά την τοποθέτηση των οδοφραγμάτων, η πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Vjosa Osmani, ανακοίνωσε σε δελτίο τύπου ότι οι εκλογές θα αναβληθούν για τις 23 Απριλίου.

Ένας αξιωματικός τραυματίστηκε στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο την Πέμπτη, όταν η αστυνομία αλβανικής καταγωγής αναπτύχθηκε στην περιοχή.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου είπε ότι η αστυνομία -κυρίως Αλβανοί- αναπτύχθηκε μετά την παραίτηση των Σέρβων από τις επίσημες θέσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του Κοσσυφοπεδίου να αντικαταστήσει πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων που εκδόθηκαν από το Βελιγράδι με πινακίδες από την Πρίστινα.

”Μέρος των «αμάχων» αποσύρεται, τα παιδιά που θα εφημερεύουν θα διανυκτερεύσουν, ενώ το πρωί αναμένεται να φτάσει επιπλέον κόσμος.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι το Βελιγράδι συμφώνησε με το αίτημα να διασφαλιστεί η ανάπτυξη του Υπουργείου Εσωτερικών και του Σερβικού Στρατού στο Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια, το οποίο θα σταλεί στον διοικητή της KFOR.

Τέλος, η Σερβία αναφέρεται στο ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ, σύμφωνα με το οποίο έχει το δικαίωμα να αναπτύξει έως και 1.000 αστυνομικούς και στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο.

Οι Jarinje και Brnjak δεν είναι προσβάσιμες ούτε με όχημα ούτε με τα πόδια.

Η «Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου» δεν άφησε παιδιά Σέρβων από τον σύλλογο χάντμπολ «Mokra Gora» να περάσουν από το σημείο ελέγχου Brnjak

Παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών επέστρεφαν σπίτι τους μετά το τουρνουά στο Aleksandrovac, αλλά μετά από αρκετές ώρες παραμονής στο σημείο ελέγχου, οι Αλβανοί γύρισαν το λεωφορείο τους.

Τα παιδιά τοποθετήθηκαν σε ξενοδοχείο στο Νόβι Παζάρ, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα ανοίξει το σημείο και πότε τα παιδιά θα μπορέσουν να επιστρέψουν σπίτι τους.

Όπως δείχνει η πρακτική, τα παιδιά, οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι είναι οι κύριοι στόχοι των Koσοβάρων.

Ο Κούρτι ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε επαφή με τον διοικητή της KFOR και ότι τα οδοφράγματα πρέπει να απομακρυνθούν ΑΜΕΣΑ.

dimpenews.com

Αφήστε μια απάντηση