Πατριάρχης Κύριλλος: Η Εκκλησία υποστηρίζει το δικαίωμα άρνησης της βιομετρικής ταυτοποίησης.

Λόγω των κινδύνων που συνδέονται με την καινοτομία της τεχνολογίας των βιομετρικών δεδομένων, η Εκκλησία υπερασπίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών να αρνούνται την βιομετρική ταυτοποίηση, σύμφωνα με τον προκαθήμενο της Ρωσσικής Εκκλησίας.

Σε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ρωσσικής Κρατικής Δούμας σχετικά με ένα [νομοσχέδιο] για τα βιομετρικά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που υποβλήθηκε τον Οκτώβριο, ο Παναγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος σημειώνει ότι ενώ οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι ευπρόσδεκτες, «η Εκκλησία πάντα καλούσε τους ανθρώπους να θυμούνται τους κινδύνους που αναπόφευκτα ενέχονται σε αυτές», αναφέρει το patriarchia.ru.

Όπως σημειώνει ο Πατριάρχης, η Σύνοδος των Επισκόπων υιοθέτησε τον Φεβρουάριο του 2013 ένα έγγραφο για τα προσωπικά δεδομένα, σημειώνοντας ότι «τα προβλήματα που σχετίζονται με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση, την λογιστική και την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων, συνεχίζουν να συσσωρεύονται και να γίνονται πιο περίπλοκα».

Η Εκκλησία χτύπησε τον κώδωνα του κινδύνου τον Αύγουστο του 2020 κατά την διάρκεια της πανδημίας του COVID που έφερε την «εκτεταμένη συλλογή προσωπικών δεδομένων, δεδομένων που αφορούσαν την υγεία, καθώς και την επεξεργασία τους».

Ταυτόχρονα, εμπορικοί οργανισμοί συλλέγουν βιομετρικά δεδομένα για χρόνια σχεδόν ανεξέλεγκτα, γράφει ο Πατρ. Κύριλλος, συνεπώς «η ανάγκη ρύθμισης αυτού του τομέα από το κράτος φαίνεται δικαιολογημένη».

«Η Εκκλησία στέκεται αλληλέγγυα με εκείνους τους ειδικούς που ισχυρίζονται ότι οποιαδήποτε βάση δεδομένων αποθήκευσης προσωπικών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των βιομετρικών, δεν μπορεί να προστατευθεί πλήρως από διαρροές», συνεχίζει ο Ρώσσος προκαθήμενος. «Οι κίνδυνοι διαρροής βιομετρικών δεδομένων δεν είναι πλήρως κατανοητοί λόγω της καινοτομίας της τεχνολογίας».

Συνεπώς «η Εκκλησία υπερασπίζεται το θεμελιώδες αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των πολιτών να αρνηθούν την βιομετρική ταυτοποίηση, με την απόλυτη εγγύηση ότι δεν θα υποστούν διακρίσεις στην περίπτωση μιας τέτοιας επιλογής».

Κλείνοντας ο Πατρ. Κύριλλος ζητά από τον Πρόεδρο της Δούμας να εξετάσει τις τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο που προτείνει η Ρωσσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Orthodox Christianity

ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ

Αφήστε μια απάντηση