Ραγδαία κλιμάκωση: Η Ουκρανία παίρνει SAMP-T και Patriot για να μπουν χερσαίες ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις – Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν με 20 drones καμικάζι (vid)

Ενιαίο ΝΑΤΟϊκό δίκτυο αεράμυνας στην Ουκρανία!

Το ΝΑΤΟ μέσω των ΗΠΑ, Γαλλίας και Ιταλίας στέλνει κατεπειγόντως αντιαεροπορικά συστήματα SAMP-T και Patriot στην Ουκρανία σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ενιαίο ΝΑΤΟϊκό δίκτυο αεράμυνας. Τα συστήματα αυτά θα ενωθούν με τα υπάρχοντα IRIS-T, NASAMS, Aspide και Crotale NG.

Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα κλιμάκωσης στον ουκρανικό πόλεμο. Η ανάπτυξη των συστημάτων αυτών θα γίνει στο Κίεβο ώστε, σε συνδυασμό με τα συστήματα Patriot που θα αναπτύξει και η Πολωνία στα σύνορα με δυτική Ουκρανία, να υπάρξει ολοκληρωμένη αντιαεροπορική ασπίδα για να εισέλθουν σε δεύτερη φάση ΝΑΤΟϊκές χερσαίες δυνάμεις.

Η εξέλιξη αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη για ακόμη ένα λόγο. Σύμφωνα με αμερικανικές και βρετανικές πηγές πληροφοριών, το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας θα πάψει να υφίσταται με τον ρυθμό που η Ρωσία βομβαρδίζει εγκαταστάσεις και υποδομές.

Ήδη σήμερα, μετά από πολύ καιρό, η Ρωσία απογείωσε σμήνος 20 drones καμικάζι κτυπώντας το Κίεβο και αρκετές άλλες περιοχές της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα drones “Geran-2” έπληξαν στόχους στις περιοχές:

— Kίεβο
— Zhytomyr
— Zaporozhye
— Dnepropetrovsk
— Krivoy Rog
— Kharkov
— Vinnytsia

Ένα τουλάχιστον drone κατευθύνθηκε προς τον σταθμό Ladyzhynska CHPP ενώ ένα Geran 2 που έπληξε το Κίεβο έγραφε “για το Ryazan”. Αντίποινα για τις πρόσφατες ουκρανικές επιθέσεις στις ρωσικές βάσεις των στρατηγικών βομβαρδιστικών.

Δείτε βίντεο

Νέο κύμα επιθέσεων με drone καμικάζι – Κύριος στόχος το Κίεβο

Σήμερα το πρωί το Κίεβο χτυπήθηκε από 10 drones καμικάζι. Η επίθεση στο Κίεβο σημειώθηκε τα ξημερώματα στις 6:26.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ρωσικά drones καμικάζι δεν είχαν χρησιμοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό.

Σύμφωνα με πηγές πληροφοριών της Ουκρανίας τουλάχιστον 10 drones απογειώθηκαν από τα νότια προς την ουκρανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, τα drones πετούσαν σε χαμηλό ύψος, γεγονός που περιέπλεξε το γεγονός του εντοπισμού και της καταστροφής από τα υπάρχοντα συστήματα αεράμυνας.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές, ακολούθησε και δεύτερο κύμα επίθεσης προς άλλες περιοχές της χώρας Ζαπορίζιε, Χάρκοβο, Ζιτομίρ κτλ

Μετά την επίθεση στο Κίεβο από πλήθος drones, έγινε γνωστό ότι τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μπόρεσαν να αποφύγουν τον εντοπισμό πετώντας κατά μήκος του Δνείπερου, αρκετά χαμηλά ώστε να μην εντοπιστούν από τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας.

Ο επικεφαλής της περιφέρειας του Κιέβου, Oleksiy Kuleba, επιβεβαίωσε την επίθεση των drones καμικάζι αλλά έσπευσε να διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι τα περισσότερα από αυτά καταρρίφθηκαν.

«Η Ρωσία συνεχίζει τον ενεργειακό τρόμο της χώρας», είπε ο Kuleba.

Προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο μιας δεύτερης επιδρομής.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Denys Shmyhal δήλωσε χθες ότι η ουκρανική οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 50% φέτος, εάν η Ρωσία συνεχίσει να επιτίθεται στο εθνικό ενεργειακό σύστημα και σε άλλες κρίσιμες υποδομές.

«Εκρήξεις στην περιοχή Σεφτσένκοφσκι του Κιέβου. Λεπτομέρειες αργότερα», έγραψε ο δήμαρχος Κιέβου Vitaliy Klitschko στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την άφιξη των drones καμικάζι σήμερα το πρωί.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μαζί με το Pechersky, η περιοχή Shevchenkovsky του Κιέβου είναι κεντρική, στεγάζει μια σειρά από διοικήσεις των υπηρεσιών επιβολής του νόμου της Ουκρανίας.

Δείτε βίντεο

 

SAMP-T: Γαλλία και Ιταλία στέλνουν το αντιαεροπορικό σύστημα στην Ουκρανία

Το Παρίσι και η Ρώμη αποδέχθηκαν το αίτημα του Κιέβου για το πυραυλικό σύστημα αεροπορικής άμυνας τύπου SAMP-T που σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται από την MBDA και την Thales. Σύμφωνα με δηλώσεις του Γάλλου πρέσβη στην Ουκρανία, Ετιέν ντε Πονσίν, το σύστημα SAMP-T που θα παραλάβει το Κίεβο, θα προέρχεται από το ιταλικό οπλοστάσιο.

Όπως αναφέρει και ο γαλλικός ιστότοπος Challenges, οι τελευταίες δυσκολίες που εμπόδιζαν την παράδοση του γαλλο-ιταλικού συστήματος αεράμυνας SAMP-T στο Κίεβο, φαίνεται να έχουν επιλυθεί. Σύμφωνα με την ακρόαση του Γάλλου πρεσβευτή στην Ουκρανία, που έγινε μεν στις 9 Νοεμβρίου, αλλά τα πρακτικά της δημοσιεύτηκαν χθες, Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, δόθηκε το «πράσινο φως» για την αποστολή του SAMP-T , που αναπτύχθηκε από την MBDA και την Thales στο πλαίσιο της κοινοπραξίας Eurosam.

«Η Γαλλία και η Ιταλία θα παράσχουν στην Ουκρανία τα μέσα αντιαεροπορικής άμυνας που ζητά, ανέφερε ο Ετιέν ντε Πονσίν. Αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό αίτημα που υπέβαλε ο Πρόεδρος Ζελένσκι και οι Ιταλοί μας επιβεβαίωσαν ότι είναι έτοιμοι να το χορηγήσουν…».

Το σενάριο μιας παράδοσης του συστήματος SAMP-T – που η Γαλλική Πολεμική Αεροπορία αποκαλεί BAMBA – είχε ήδη αναφερθεί από τον Ουκρανό Υπουργό Άμυνας Ολέκσι Ρεζνίκοφ σε συνέντευξή του στη Le Monde στις 9 Δεκεμβρίου.

Το αίτημα των Ουκρανών

«Ζητάμε το γαλλο-ιταλικό σύστημα SAMP-T», είχε πει. «Η γαλλική πλευρά αντέδρασε θετικά στο αίτημά μας, αλλά η διαπραγμάτευση δεν έχει τελειώσει με την ιταλική πλευρά», είχε προσθέσει τότε ο Ρεζνίκοφ. Το SAMP-T θα ενταχθεί έτσι στα συστήματα αεράμυνας που έχουν ήδη παραδοθεί στο Κίεβο: το γερμανικό IRIS-T, το νορβηγικό NASAMS (παραδίδεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες), το ιταλικό σύστημα αεράμυνας τύπου Aspide (παραδίδεται από την Ισπανία) ή ακόμα και το Mistral και το γαλλικό Crotale NG.

Το σύστημα αεράμυνας τύπου SAMP-T έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει εχθρικές απειλές σε μεσαία και μεγάλη εμβέλεια. Οι πύραυλοι Aster που χρησιμοποιούνται από το εν λόγω αντιαεροπορικό σύστημα είναι ικανά να καταστρέψουν μαχητικά αεροσκάφη, UAV, ελικόπτερα ακόμα και υπερηχητικούς πυραύλους cruise.

Και Patriot στην Ουκρανία

Η Ουάσιγκτον ολοκληρώνει τα σχέδιά της για την αποστολή του συστήματος πυραύλων Patriot στην Ουκρανία, μια απόφαση που μπορεί να ανακοινωθεί ακόμη και αυτήν την εβδομάδα, δήλωσαν τρεις αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο Reuters χθες Τρίτη, αλλά και στο CNN.

Δύο από τους αξιωματούχους, που μίλησαν στο Reuters υπό τον όρο ότι δεν θα κατονομαστούν, είπαν ότι η ανακοίνωση μπορεί να γίνει ακόμη και την Πέμπτη. Αναμένεται η επίσημη έγκριση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν.

O πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ έχει ήδη προειδοποιήσει το ΝΑΤΟ να μην χορηγήσει στην Ουκρανία αντιαεροπορικές συστοιχίες Patriot και αποκάλεσε τη Βορειοατλαντική Συμμαχία μια «εγκληματική οντότητα».

«Αν, όπως άφησε να εννοηθεί (ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς) Στόλτενμπεργκ, το ΝΑΤΟ προμηθεύσει τους Ουκρανούς φανατικούς με συστήματα Patriot μαζί με προσωπικό του ΝΑΤΟ, αυτοί θα γίνονταν αμέσως νόμιμος στόχος των ενόπλων δυνάμεών μας», έγραψε ο Μεντβέντεφ στο Telegram.

Οι Patriot θεωρούνται από τα πιο προηγμένα αμερικανικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, μεταξύ των οποίων αεροσκάφη, πύραυλοι cruise και βαλλιστικοί πύραυλοι.

Το Πεντάγωνο λέει πως η πρόσφατη απότομη αύξηση των πυραυλικών πληγμάτων της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει σχεδιαστεί εν μέρει προκειμένου να εξαντλήσει τις προμήθειες αντιαεροπορικής άμυνας του Κιέβου έτσι ώστε να μπορέσει να κυριαρχήσει στον ουρανό πάνω από τη χώρα. Για τον λόγο αυτόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους παραδίδουν περισσότερη βοήθεια αντιαεροπορικής άμυνας στο Κίεβο, και προφανώς κατά τα φαινόμενα ανοίγει ο δρόμος και για την παραχώρηση των Patriot.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως οι Patriot θα ήταν «σίγουρα» ένας στόχος για τη Ρωσία, αλλά πως δεν θα σχολιάσει μη επιβεβαιωμένες αναφορές των ΜΜΕ.

O πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ έχει ήδη προειδοποιήσει το ΝΑΤΟ να μην χορηγήσει στην Ουκρανία αντιαεροπορικές συστοιχίες Patriot και αποκάλεσε τη Βορειοατλαντική Συμμαχία μια «εγκληματική οντότητα».

«Αν, όπως άφησε να εννοηθεί (ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς) Στόλτενμπεργκ, το ΝΑΤΟ προμηθεύσει τους Ουκρανούς φανατικούς με συστήματα Patriot μαζί με προσωπικό του ΝΑΤΟ, αυτοί θα γίνονταν αμέσως νόμιμος στόχος των ενόπλων δυνάμεών μας», έγραψε ο Μεντβέντεφ στο Telegram.

Οι ΗΠΑ θα δώσουν στην Ουκρανία 8 πυροβολαρχίες Patriot

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν στην Ουκρανία 8 πυροβολαρχίες, καθένας από τους οποίους είναι ικανός να μεταφέρει έως και 16 αντιαεροπορικά βλήματα.

Οι παραδόσεις μπορεί να ξεκινήσουν από τον Μάρτιο του επόμενου έτους, ενώ ο ουκρανικός στρατός μπορεί να ξεκινήσει εκπαίδευση πάνω στη λειτουργία του συστήματος επί γερμανικού εδάφους.

Αυτή τη στιγμή είναι γνωστό ότι η προμήθεια όπλων θα πραγματοποιηθεί από την αποθήκη του Πενταγώνου, αφού νωρίτερα η Γερμανία αρνήθηκε να μεταφέρει αυτά τα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι το Patriot θα ερχόταν από μια αποθήκη του Πενταγώνου και θα μεταφερόταν σε άλλη χώρα.

Το πόσο αποτελεσματικά μπορεί να είναι τέτοια συστήματα αεράμυνας είναι άγνωστο, αλλά αναλυτές έχουν αναφέρει στο παρελθόν ότι η Ουκρανία χρειάζεται τουλάχιστον 24 πυροβολαρχίες Patriot.

warnews247.gr

Αφήστε μια απάντηση