Πως να φτιάξω Σαπούνι με βιολογικά υλικα

Για να φτιάξετε σαπούνι χρησιμοποιώντας βιολογικά υλικά, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα συστατικά:

1 φλιτζάνι βιολογικό, ανεπεξέργαστο φυτικό έλαιο (όπως λάδι καρύδας, ελιάς ή ηλιέλαιο).

1 φλιτζάνι βιολογική αλισίβα (υδροξείδιο του νατρίου)

1 φλιτζάνι αποσταγμένο νερό

Προαιρετικά: βιολογικά βότανα ή αιθέρια έλαια για άρωμα

Ακολουθεί μια βασική συνταγή για την παρασκευή σαπουνιού χρησιμοποιώντας αυτά τα συστατικά:

Αρχικά, μετρήστε προσεκτικά τη αλισίβα και το νερό και αναμείξτε τα μαζί σε καλά αεριζόμενο χώρο, φορώντας γάντια και προστατευτικά γυαλιά για να αποφύγετε την επαφή με τη αλισίβα. Ανακατέψτε το μείγμα μέχρι να διαλυθεί πλήρως η αλισίβα στο νερό.

Στη συνέχεια, μετρήστε προσεκτικά το φυτικό έλαιο και ζεστάνετε το σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ζεσταθεί.

Ρίξτε αργά το μείγμα της αλισίβας στην κατσαρόλα με το ζεστό λάδι, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα.

Συνεχίστε να ανακατεύετε το μείγμα για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να πήζει και να σχηματίζει μια κρεμώδη, αδιαφανή υφή. Αυτό ονομάζεται “ίχνος” και δείχνει ότι το σαπούνι αρχίζει να σχηματίζεται.

Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να προσθέσετε τυχόν προαιρετικά βότανα ή αιθέρια έλαια για άρωμα. Ανακατέψτε καλά το μείγμα για να ενσωματωθούν τα αρώματα.

Αδειάστε το μείγμα σαπουνιού σε ένα καλούπι με επένδυση από λαδόκολλα. Αφήστε το σαπούνι να κρυώσει και να σκληρύνει για τουλάχιστον 24 ώρες.

Μόλις το σαπούνι σκληρύνει, αφαιρέστε το από το καλούπι και κόψτε το σε ράβδους. Αφήστε το σαπούνι να ωριμάσει για τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν το χρησιμοποιήσετε.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η παρασκευή σαπουνιού με χρήση αλισίβας μπορεί να είναι επικίνδυνη αν δεν γίνει προσεκτικά και σωστά. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες ασφαλείας που αναγράφονται στη συσκευασία της αλισίβα και χρησιμοποιείτε γάντια και προστατευτικά γυαλιά για να αποφύγετε την επαφή με τη αλισίβα. Αν δεν είστε σίγουροι για το πώς να χειρίζεστε σωστά τη αλισίβα, ίσως είναι καλύτερο να αποφύγετε την παρασκευή σαπουνιού στο σπίτι και να αγοράσετε αντ’ αυτού βιολογικό σαπούνι από αξιόπιστο κατάστημα λιανικής πώλησης.

https://www.klasikiperiptosivlavis.gr/2022/12/blog-post_58.html

Αφήστε μια απάντηση