Τα γυρνάνε Πολωνία και Γερμανία – Από την πλήρη απαγόρευση, ζητούν τώρα ρωσικό πετρέλαιο

Λάβαμε αιτήματα και από τις δύο χώρες υποστήριξε ο επικεφαλής της ρωσικής Transneft

Στροφή 180 μοιρών κάνουν Πολωνία και Γερμανία, οι οποίες αν και είχαν σπεύσει να ανακοινώσουν πως επρόκειτο να σταματήσουν να προμηθεύονται ρωσικό πετρέλαιο (μέσω αγωγών), τώρα φέρονται να ζητούν από τη Ρωσία τη συνέχιση των παραδόσεων έως και το α’ τρίμηνο του 2023.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya – 24, o Nikolai Tokarev, ο πρόεδρος της Transneft, η εταιρεία του έχει λάβει αιτήματα από την Πολωνία και τη Γερμανία για την προμήθεια πετρελαίου τόσο για το Δεκέμβριο του 2022 όσο και για το α΄τρίμηνο του 2023.

«Είχαν ανακοινώσει ότι δεν θα έπαιρναν πετρέλαιο από τη Ρωσία από την 1η Ιανουαρίου του 2023.
Και τώρα λάβαμε αιτήσεις από την Πολωνία για την προμήθεια 360.000 τόνων πετρελαίου για το Δεκέμβριο και 3 εκατομμυρίων τόνων για τον επόμενο χρόνο.
Αλλά και η Γερμανία μας υπέβαλε αίτηση για την παροχή πετρελαίου για το α’ τρίμηνο» υποστήριξε ο Tokarev.

Η πλήρης απαγόρευση…

Υπενθυμίζεται πως στις 12 Δεκεμβρίου το υπουργικό συμβούλιο της Πολωνίας είχε αποφασίσει πλήρεις και χωρίς εξαιρέσεις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, κάτι που σήμαινε πως θα σταματούσε και τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από το βόρειο αγωγό Druzba.
Σημειώνεται πως η Πολωνία είχε δύο συμβόλαια με τη Ρωσία, το ένα που λήγει το Δεκέμβριο του 2022 και προβλέπει την προμήθεια έως και 300.000 τόνων πετρελαίου το μήνα και ένα δεύτερο που λήγει το Δεκέμβριο του 2024 και που κάνει λόγο για 200.000 τόνους πετρελαίου μηνιαίως.
Όλες αυτές οι ποσότητες δίνονται μέσω αγωγών.
Πλέον η Πολωνία σχεδιάζει να αντικαταστήσει το ρωσικό πετρέλαιο με προμήθειες από τη Σαουδική Αραβία, τη Νιγηρία, την Ανγκόλα, τη Βόρεια Θάλασσα, κοκ.

www.bankingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση