Επικίνδυνη εξέλιξη: Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσημα την αποστολή των Patriot στην Ουκρανία – Η αντίδραση της Ρωσίας

Η ανακοίνωση συμπίπτει χρονικά με την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky στην Ουάσιγκτον

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επισήμως την Τετάρτη (21/12/2022) δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Anthony Blinken πως θα παράσχουν στην Ουκρανία το πιο εξελιγμένο σύστημα αεράμυνας, το Patriot.

Πρόκειται για ανακοίνωση, που προαναγγέλλει κλιμάκωση της έντασης, καθώς καθιστά πιο σαφή την αμερικανική εμπλοκή στον πόλεμο αλλά τα εν λόγω συστήματα αεράμυνας δεν πρόκειται να επηρεάσουν ριζικά την πορεία του πολέμου.
Η ανακοίνωση συμπίπτει χρονικά με την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky στην Ουάσιγκτον.
«Η σημερινή δόση βοήθειας περιλαμβάνει για πρώτη φορά το σύστημα αεράμυνας Patriot, ικανό να καταρρίπτει  cruise, βαλλιστικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας και αεροσκάφη σε σημαντικά υψηλότερα ύψη από τα συστήματα άμυνας που είχαν παρασχεθεί μέχρι σήμερα», δήλωσε ο Blinken.

Οι ΗΠΑ στέλνουν… μόνο ένα Patriot

Το State Department διευκρίνισε στη συνέχεια ότι η Ουάσιγκτον στέλνει επί του παρόντος μόνο ένα από αυτά τα συστήματα τη στιγμή που η Ουκρανία είναι σχεδόν διαλυμένη από την εντατικοποίηση των ρωσικών χτυπημάτων.
Το Patriot αποτελεί μέρος μιας νέας δόσης στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία ύψους περίπου 1,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 1 δισεκατομμυρίου σε παροχή όπλων στο Κίεβο από αμερικανικά στρατιωτικά αποθέματα, τα οποία μπορούν να παραδοθούν γρήγορα, και 850 εκατομμυρίων παραγγελίες στην αμυντική βιομηχανία, που συνεπάγεται καθυστερήσεις αρκετών μηνών, ακόμη και… ετών.

Ρωσία: Κλιμάκωση της έντασης

Το Κρεμλίνο κάνει λόγο για μία κίνηση που θα επιδεινώσει τη σύγκρουση και προειδοποίησε εναντίον της, ενώ ο Putin έχει ξεκαθαρίσει πως σε απάντηση, η Ρωσία θα αναπτύξει πιο προηγμένα όπλα συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών πυραύλων.
«Oι προμήθειες (από τις ΗΠΑ) συνεχίζονται, η ποικιλία των παρεχόμενων όπλων διευρύνεται.
Όλα αυτά, φυσικά, οδηγούν σε επιδείνωση της σύγκρουσης και, στην πραγματικότητα, δεν προμηνύουν κάτι καλό για την Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.

Θριαμβολογεί το Κίεβο

Με μεγάλη ικανοποίηση υποδέχθηκε το Κίεβο την αποστολή ενός και μόνου συστήματος Patriot από τις ΗΠΑ.
«Με απλά λόγια, ένα σύστημα αεράμυνας Patriot.
Επίσημα…
Να κλείσει τον ουρανό και να επικεντρωθεί στην καταστροφή των υπολειμμάτων του ρωσικού στρατού» σημείωσε στο Twitter ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, Mykhailo Podolyak.
«Ακολουθούν: Leopard, Marder και… βλήματα συγκεκριμένου βεληνεκούς…», συνέχισε ο Podolyak.

Μάταιες ουκρανικές ελπίδες

Η Ουκρανία βλέπει τις πιο προηγμένες αντιαεροπορικές άμυνες ως ζωτικής σημασίας προκειμένου να επιβιώσει από το συνεχές μπαράζ βομβαρδισμών που στοχεύουν την εθνική της ενεργειακή υποδομή, η οποία έχει αφήσει εκατομμύρια χωρίς ρεύμα εν μέσω τσουχτερού κρύου.
Κάποια στιγμή στις αρχές αυτής της εβδομάδας, περίπου το 80% της περιοχής του Κιέβου ήταν χωρίς ρεύμα, αφού συνεχίζονται τα κυλιόμενα έκτακτα black out σε όλη τη χώρα.
Οι Ουκρανοί ευελπιστούν μάταια, πως οι Patriot θα μπορούσαν να αλλάξουν τον ρου του πολέμου, οι οποίοι έχουν μέγιστο βεληνεκές περίπου 100 μιλίων και είναι ικανοί να καταρρίψουν μικρούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Γιατί οι Patriot δεν θα επηρεάσουν την πορεία του πολέμου

Η αποστολή συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας Patriot στο Κίεβο δεν θα επηρεάσει ριζικά την πρόοδο των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, αλλά θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις, λέει ο Andrey Bystritsky, επικεφαλής του συμβουλίου ανάπτυξης και υποστήριξης του ιδρύματος Valdai Discussion Club.
Σύμφωνα με τον ειδικό, τα συστήματα Patriot δεν είναι ένα όπλο που θα ανατρέψει ριζικά την κατάσταση στην Ουκρανία.
«Δεν υπάρχουν θαυματουργά όπλα στον κόσμο, επομένως οι αποστολές Patriot δεν θα αλλάξουν ριζικά την κατάσταση στην Ουκρανία», είπε.
Ωστόσο παρατήρησε, πως μία τέτοια ενέργεια μπορεί να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τον διάλογο Μόσχας-Ουάσιγκτον.
«Η αντίδραση της ρωσικής πλευράς στις αποστολές Patriot μπορεί να είναι πολύ διαφορετική.
Από πολιτική άποψη, θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ και θα παρακινήσει τη Μόσχα να αντιμετωπίσει την Ουάσινγκτον με ακόμη μεγαλύτερη δυσπιστία», πρόσθεσε ο ειδικός, σύμφωνα με το Tass.
O επικεφαλής του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας Andrey Kortunov υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλιμάκωση στην Ουκρανία.
«Δεν είναι απαραίτητα υπέρβαση κάποιας κόκκινης γραμμής, αλλά σίγουρα είναι μια κλιμάκωση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας σε ένα νέο επίπεδο.
Νομίζω ότι σίγουρα θα προκαλέσει μια ρωσική απάντηση», υπογράμμισε.

Χρονοβόρα διαδικασία

Ο Kortunov σημείωσε ότι η αποτελεσματικότητα του συστήματος Patriot εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.
Τόνισε ότι αυτά τα συστήματα έρχονται σε διάφορα μοντέλα και έχουν διαφορετικές σειρές.
«Υπάρχουν σειρές με εμβέλεια 30-40 χιλιομέτρων και μετά υπάρχουν συστήματα μεγαλύτερης εμβέλειας, που ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα», συνέχισε.
Επιπλέον, οι Ουκρανοί στρατιώτες θα πρέπει να εκπαιδευτούν στη χρήση αυτών των συστημάτων.
«Είναι ένα πολύ περίπλοκο σύστημα.
Πιστεύω ότι αυτός ήταν ένας από τους λόγους που δεν είχε αποσταλεί νωρίτερα – ότι τέτοιες αποστολές περιλαμβάνουν πολυάριθμα καθήκοντα υλικοτεχνικής υποστήριξης και εργασίες εκπαίδευσης προσωπικού.
Σε κάθε περίπτωση, εάν ξεκινήσουν τέτοιες αποστολές, τότε, φυσικά, θα χρειαστούν μήνες για να προετοιμαστούν οι Ουκρανοί στρατιώτες να χρησιμοποιήσουν τα συστήματα Patriot», κατέληξε ο Kortunov.

Με Satan II απαντά η Ρωσία

Ο Putin από την πλευρά του δεσμεύθηκε να ολοκληρώσει τη στρατιωτική επιχείρηση μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι στην Ουκρανία, υποσχόμενος επίσης να συνεχίσει να προσφέρει στον στρατό ό,τι χρειάζεται.
Στο σημείο αυτό προανήγγειλε την ανάπτυξη του υπερηχητικού πυραύλου Sarmat στην Ουκρανία.
Είπε επίσης ότι η Ρωσία πρέπει να σημειώσει ιδιαίτερα τη σημασία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη σύγκρουση των 10 μηνών και είπε ότι ο ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος Sarmat – που ονομάζεται «Satan II» θα είναι έτοιμος για ανάπτυξη στο εγγύς μέλλον.

www.bankingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση